Θέμα ωρών είναι πλέον η εκλογή νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής που προσβλέπει στην «αλλαγή σελίδας», στη δυναμική πορεία και σε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό στις εθνικές κάλπες.

Νίκος Ανδρουλάκης -το φαβορί που κατάφερε να εξασφαλίσει ισχυρό προβάδισμα στον πρώτο γύρο- και Γιώργος Παπανδρέου, που επιχείρησε με επιθετική «γραμμή» τις τελευταίες μέρες να συσπειρώσει δυνάμεις, εκτιμούν ότι η μαζική προσέλευση του κόσμου και αυτήν την Κυριακή θα ενδυναμώσει το εγχείρημα και θα αποτελέσει την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επίτευξη του στόχου: την διασφάλιση της ενότητας της παράταξης για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στις «διπλές» λόγω απλής αναλογικής εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν, κάποια «στιγμή» μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Το «στοίχημα» της Χαριλάου Τρικούπη είναι η προσέλευση να ξεπεράσει τον πήχη των 200 χιλιάδων ψηφοφόρων. Τα επιτελεία των δύο υποψηφίων χαρακτηρίζουν τον στόχο ρεαλιστικό, αφού την πρώτη Κυριακή συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία πάνω από 270 χιλιάδες ψηφοφόρων. Ωστόσο, οι λιγότερο αισιόδοξοι υπολογίζουν ότι η συμμετοχή μπορεί να κινηθεί τελικά γύρω στις 170-180 χιλιάδες. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία είναι πιο γρήγορη και απλή, αφού δεν απαιτείται εκ νέου η «χρονοβόρα» υποβολή για την διαπίστευση της αίτησης από τα μέλη ή τους φίλους του κόμματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκει και αναμένει μια καθαρή εντολή από το αποτέλεσμα της αποψινής κάλπης. Πιστεύει  ότι η μαζική συμμετοχή και αυτήν την Κυριακή θα διασφαλίσει την ενωτική επανεκκίνηση της παράταξης από τη Δευτέρα και θα διαψεύσει όλους όσοι προσβλέπουν στο «ξεφούσκωμα» της ελπίδας και σε μια ισχνή «νομιμοποίηση» του εγχειρήματος. Ποντάρει εκ νέου στο σύνθημα «ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία» και ετοιμάζεται για την «επόμενη μέρα», καθώς η νίκη του έχει σχεδόν προεξοφληθεί.

Οι 99.120 ψήφοι που έλαβε στον πρώτο γύρο (36,88%) είναι ένας «αριθμός» που σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές μπορεί πιο εύκολα να διευρυνθεί και σαφώς πιο δύσκολα να περιοριστεί, λόγω των προσδοκιών που δημιουργήθηκαν από την καθαρή πρώτη νίκη του Ανδρουλάκη και των διαφαινόμενων συμμαχιών υπέρ της υποψηφιότητάς του μεταξύ της 5ης και της 12ης Δεκεμβρίου. Οι ίδιοι άνθρωποι σημειώνουν ότι η πολιτική δεν είναι βέβαια αριθμητική, αλλά και οι αδιάψευστοι αριθμοί είναι αναγκαίοι για τα πολιτικά συμπεράσματα και τις ασφαλείς εκτιμήσεις. Σε κάθε περίπτωση ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκινά με βάση εκκίνησης τις σχεδόν 100 χιλιάδες ψηφοφόρων, προσδοκά ότι θα αποτρέψει «διαρροές» προς τον «καναπέ» και προσβλέπει στην ενδυνάμωση της νίκης του από απογοητευμένους παπανδρεϊκούς (ο πρώην πρωθυπουργός έλαβε 75.183 ψήφους και ποσοστό 29,97% στον α’ γύρο), από την ευρεία επίσης δεξαμενή του Ανδρέα Λοβέρδου (έλαβε 69.827 ψήφους) αλλά και από των κ.κ  Παύλου Χρηστίδη, Παύλου Γερουλάνου και Χάρη Καστανίδη που τους ψήφισαν 8.733, 8.027 και 7.908 πολίτες αντίστοιχα. Οι επιτελείς του κ. Ανδρουλάκη κρίνοντας από την κινητικότητα των τελευταίων ημερών και από την απήχηση του διλήμματος «ανανέωση ή ανακύκλωση» δεν αποκλείουν και μια νίκη με ποσοστό 60+, αν και αποφεύγουν τα προγνωστικά για το σκορ του δεύτερου γύρου. Εκφράζουν ωστόσο βεβαιότητα για το ότι ένα μεγάλο μέρος ψηφοφόρων του Ανδρέα Λοβέρδου κινείται προς την πλευρά Ανδρουλάκη, ενώ την ίδια στιγμή αναγνωρίζουν ότι και η πλευρά Παπανδρέου θα εξασφαλίσει  εισροές από την ίδια δεξαμενή προς την δική της όχθη.

Βασικές προτεραιότητες του σχεδίου Ανδρουλάκη για την επόμενη μέρα του Κινήματος Αλλαγής είναι η αμφίπλευρη διεύρυνση της παράταξης, η αξιοποίηση της νέας γενιάς στελεχών, η αδιαμεσολάβητη σχέση του ίδιου με τους πολίτες που θα διατηρήσει με συνεχείς περιοδείες, η ισχυροποίηση των οργανώσεων σε όλη την χώρα, η οικοδόμηση ενός στιβαρού πολιτικού προγράμματος και η διεξαγωγή Συνεδρίου που θα σφραγίσει τις αποφάσεις – από την αλλαγή του ονόματος με την επαναφορά ως φαίνεται του ΠΑΣΟΚ σε πρώτο πλάνο για μέχρι την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στις εθνικές εκλογές. Ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει στην πολιτική αυτονομία του κόμματος και – όπως και ο κ. Παπανδρέου- θεωρεί ότι η επιδίωξη της νέας ηγεσίας δεν μπορεί παρά να είναι το μεγάλωμα της παράταξης.

 

Στις άμεσες προτεραιότητες είναι αναμφίβολα τος κρας-τεστ των επιλογών για την εκπροσώπησή του στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, μιας και ως ευρωβουλευτής δεν μπορεί να προεδρεύει των διαδικασιών στο ελληνικό κοινοβούλιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως και αύριο- το αργότερο την Τρίτη- θα συγκαλέσει, εφόσον εκλεγεί, την κοινοβουλευτική ομάδα και θα προτείνει τέσσερις βουλευτές για τις θέσεις του Προέδρου, του γραμματέα της ΚΟ και των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Η προεργασία έχει ήδη γίνει, αλλά αναμένονται για την τελική λίστα και τα μηνύματα της αποψινής κάλπης. Το μήνυμα της ανανέωσης λέγεται ότι θα οδηγήσει στην εκπροσώπησή του από τον Μιχάλη Κατρίνη, αν και δεν αποκλείεται να αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο ο Κώστας Σκανδαλίδης. Στη «λίστα» προς αξιοποίηση ακούγεται επίσης ότι συμπεριλαμβάνονται και οι κ.κ Χάρης Καστανίδης, οι κυρίες, Χαρά Κεφαλίδου, Νάντια Γιαννακοπούλου, Λίτσα Λιακούλη κα. Έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ πάντως υπογραμμίζει το ενδεχόμενο «εκπλήξεων», υποστηρίζοντας ότι ο νέος αρχηγός έχει κάθε λόγο να αναμένει το εκλογικό «απόσταγμα» της 12ης Δεκεμβρίου για να σταθμίσει τα νέα δεδομένα πριν από την κάθε του κίνηση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου προσέρχεται στον τελικό με την παραδοχή ότι η υποψηφιότητά του κινητοποίησε δυνάμεις και συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση της συνθήκης για την μαζική προσέλευση στις εσωκομματικές κάλπες. Φιλοδοξεί ότι οι πολίτες που τον στήριξαν στον πρώτο γύρο θα προσέλθουν μαζικά και στις σημερινές κάλπες κι ότι υπέρ της εκλογής του στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα ταχθούν και ψηφοφόροι του Ανδρέα Λοβέρδου αλλά και των κ.κ Χρηστίδη, Γερουλάνου και Καστανίδη.

 

Διαβάστε ακόμη
Οι ελληνικές startups που μπορούν να εξελιχθούν σε «μονόκερους»
Σπύρος Κανελλόπουλος – «Χιών»: Ποια είναι η ιστορική εταιρεία – Αλάτι σαν χιόνι εδώ και 86 χρόνια (pics)
Νώντας Πασχαλίδης – Neurosoft: Στρατηγική απόφαση η πώληση δύο θυγατρικών στην Qualco