Με δεδομένο το θετικό momentum στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ενώ οι τόνοι έχουν επί μακρόν μείνει σε χαμηλά ντεσιμπέλ, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θέλουν να «χτίσουν» σε αυτό το καλό κλίμα και να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου στους τρεις άξονες που έχουν διαμορφωθεί, ήτοι τον πολιτικό διάλογο, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα. Και αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα οι συζητήσεις μπορούν να μπουν πιο βαθιά, προς τον πυρήνα της ελληνοτουρκικής διαφοράς.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές. Υπό αυτό το πρίσμα, οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών αύριο στη 13:00 θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ επιφορτισμένοι με τον σχεδιασμό του πολιτικού διαλόγου είναι η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Τούρκος ομόλογός της Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Ενδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, είναι και η σχετική αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. «Σημαντικό είναι οι διαφωνίες αυτές να μην παράγουν κρίσεις και κάθε επιμέρους επεισόδιο του διαλόγου, όπως είναι μια πολύ σημαντική ημέρα η μεθαυριανή, η 7η Δεκεμβρίου, να μας οδηγεί σε σταθερά βήματα μπροστά», υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης. Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, ο οποίος υπογράμμισε στον ΑΝΤ1 ότι «πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr