Γύρω στις 17:00 χθες το απόγευμα, ο πρωταγωνιστής στα σενάρια των ημερών Βασίλης Κικίλιας πέρασε την πλαϊνή είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου, από την οδό Βασιλέως Γεωργίου.

Για περίπου μια ώρα, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εξερχόμενος έκανε λόγο για «πολύ καλή» συνάντηση.

Για το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο ανδρών μπορεί να εικάσει κανείς πολλά, καθώς αυτό ως ώρας έχει προστατευθεί από διαρροές. Το μόνο βέβαιο, όμως, είναι ότι η δημοσιοποίηση από μέρους του Μεγάρου Μαξίμου της συνάντησης ήταν μια απόφαση για να κοπούν εν τοις πράγμασι, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, τα σενάρια ανασχηματισμού. Σενάρια που είχαν ανοίξει στις αρχές της εβδομάδας και επισήμως δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος είχε κάνει λόγο για υπουργούς που αξιολογούνται διαρκώς και εντάθηκαν μετά την αποχώρηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Η διαρροή της συνάντησης δεν είναι μια συνήθης πρακτική για το Μαξίμου. Φερ ειπείν, χθες και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας πέρασαν την πόρτα του Μαξίμου, αλλά δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για τις επαφές τους. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το Μαξίμου ήθελε σε αυτή τη φάση να κόψει τη δημόσια συζήτηση για αλλαγές πριν ή αμέσως μετά τη ΔΕΘ και το ταξίδι του κ Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη για αρκετούς λόγους. Ο βασικός είναι ότι σε αυτή τη φάση, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει την ανάκτηση του πολιτικού ελέγχου και των πολιτικών πρωτοβουλιών, με ορόσημο την ομιλία του στη ΔΕΘ αυτό το Σάββατο, όπου θα περιγράψει και μια σειρά αλλαγών στη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας, μεταξύ άλλων, με μεγαλύτερη ενοποίηση αρμοδιοτήτων και «αυτοματισμούς» στη λήψη αποφάσεων. Παράλληλα, η ύπαρξη της συζήτησης για τον κ. Κικίλια άνοιξε «παράθυρο», ώστε να πολλαπλασιαστούν τα σενάρια και για άλλους υπουργούς, σενάρια που στις περισσότερες περιπτώσεις ανάγονταν στη σφαίρα της φαντασίας ή του ευκταίου.

Το γεγονός ότι το φρένο μπήκε σε αυτή τη φάση δεν σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης απεμπολεί το δικαίωμα να παρέμβει σε ύστερο χρόνο, αν το επιθυμεί, στο κυβερνητικό σχήμα. Για παράδειγμα, όλοι συμφωνούν ότι πολιτικό βαρόμετρο θα είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές, για τις οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναμένεται να επαναλάβει σήμερα τη στήριξη της ΝΔ στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. Συνεπώς, θα είναι στο χέρι του κ. Μητσοτάκη να κρίνει, αν και τι αλλαγές θέλει να κάνει. Μέχρι τότε, όμως, προτεραιότητα έχει το κυβερνητικό έργο, εξ ου και σήμερα συγκαλείται στο Μέγαρο Μαξίμου διΰπουργική σύσκεψη για τη Θεσσαλία και την πορεία της ανοικοδόμησης και της επαναλειτουργίας δομών.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr