Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, οι οποίοι είχαν νωρίτερα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Στηριζόμενοι στα πανίσχυρα θεμέλια της σχέσης μας, αναβαθμίζουμε τη σχέση μας σε στρατηγική σχέση», δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, κατά το ξεκίνημα της ομιλίας του. «Βρισκόμαστε πολύ εγγύτερα από τη γεωγραφική απόσταση που μας χωρίζει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, οι σχέσεις Ελλάδας – Ινδίας τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί αισθητά, ενώ, όπως τόνισε, υπάρχει η βάση για ένα ευρύτατο πλαίσιο διμερούς συμπόρευσης, από την οικονομία και την άμυνα έως τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχει η βάση για ένα ευρύτατο πλαίσιο διμερούς συμπόρευσης, από την οικονομία και την άμυνα έως τον πολιτισμό και τον τουρισμό καθώς και από τη συνεργασία στον αγροτικό τομέα μετά την υπογραφή και του σχετικού μνημονίου χθες Πέμπτη, μέχρι την από κοινού άμυνα στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η μεταφορά εμπειρίας, κυρίως σε ό,τι αφορά την χρήση τεχνολογίας στην πρόληψη των φυσικών απειλών, γίνεται καθοριστική προτεραιότητα.

Στόχος είναι μέσα στην επόμενη τετραετία να διπλασιαστεί το διμερές εμπόριο με την Ινδία, το οποίο έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι Ελλάδα και Ινδία συμπλέουν απόλυτα στο στόχο της διατήρησης της θαλάσσιας ασφάλειας, στην προσήλωσή στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας – πεδίο που χαρακτήρισε κρίσιμο εάν ληφθούν υπόψη κοινά δεδομένα που απασχολούν τόσο την Ανατολική Μεσόγειο όσο και τον Ινδοειρηνικό Ωκεανό.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε την πρόσκληση του Ινδού πρωθυπουργού να επισκεφθεί το προσεχές διάστημα την Ινδία.

Οι δηλώσεις Μόντι

Από την πλευρά του, ο Ινδός πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήρια τόσο του ίδιου όσο και του ινδικού λαού για τις απώλειες ζωών από τις καταστροφικές πυρκαγιές καθώς και σε όσους άλλους επλήγησαν.

Σε ό,τι αφορά τους δεσμούς Ελλάδας – Ινδίας, τόνισε πως είναι φυσιολογικό να υπάρχει φιλική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, καθώς πρόκειται για δύο πανάρχαιους πολιτισμούς.

Ο κ. Μόντι ανέφερε και από τη δική του πλευρά την πρόθεση αναβάθμισης της σχέσης Ελλάδας – Ινδίας σε στρατηγική σχέση.

Οπως τόνισε, υπάρχει εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα γεωπολιτικά, διεθνή και περιφερειακά, είτε πρόκειται για τη Μεσόγειο είτε για τον Ινδοειρηνικό.

Ο κ. Μόντι αναφέρθηκε και ο ίδιος στην απόφαση των δύο πλευρών να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς μεταξύ άλλων της άμυνας, της ασφάλειας, των υποδομών. 

Σε ό,τι αφορά τον οικονομικό τομέα, ανέφερε και ο ίδιος ότι στόχος είναι ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου μέχρι το 2030, ενώ πρόσθεσε ότι σήμερα υπεγράφη συμφωνία στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.

Η επίσκεψη θεωρείται ιστορική καθώς πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια.

Οι δύο ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση ενώ πραγματοποιήθηκαν και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Τον Ινδό πρωθυπουργό, που έφτασε στη χώρα με 7 συμπατριώτες του επιχειρηματίες, υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ λίγο μετά τις 10 βρέθηκε στο Σύνταγμα για την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Μάλιστα, η θερμή υποδοχή που του επεφύλασσε η ινδική κοινότητα συγκίνησε τον Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος θέλησε να τους ευχαριστήσει όλους με νεότερη ανάρτησή του στο Twitter όπου έγραψε: «Ανάμεσα στα ιστορικά τοπία της Ελλάδας, η ζεστασιά και η φιλοξενία της ινδικής κοινότητας λάμπει έντονα. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για το θερμό καλωσόρισμα».

Η επίσκεψη είναι ιστορική, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια, από το 1983, όταν επισκέφθηκε τη χώρα μας η Ίντιρα Γκάντι. Τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν πως η έλευση Μόντι είναι ένα ορόσημο, που σηματοδοτεί τη βούληση και των δύο πλευρών να επανεκκινήσουν, να διευρύνουν τις ελληνο-ινδικές σχέσεις, αλλά και να εδραιώσουν την οικονομική συνεργασία στο ανώτατο επίπεδο.

Νωρίτερα, στις 10:20 έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο Ναρέντρα Μόντι, είναι ο πρώτος αξιωματούχος της συγκεκριμένης χώρας που επισκέπτεται την Ελλάδα μετά από 40 χρόνια.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε γεωπολιτική, αλλά και οικονομική πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως σημειώνουν ήδη μετά το Brexit, το Νέο Δελχί αναζητεί εναλλακτικές οδούς προς την Ευρώπη, με τη θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων να αποτελεί ιδανική γέφυρα προς την Ευρώπη, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ούτως ή άλλως, Ελλάδα και Ινδία -σημειώνουν κυβερνητικές πηγές- συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς: είναι δύο ναυτικές δυνάμεις, η συνεργασία των οποίων έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και του πολιτισμού, ενώ φαίνεται πως υπάρχει ακόμα ευρύτατο πεδίο συνεργειών.

H Ελλάδα γίνεται «πύλη» για την Ινδία στην Ευρώπη

Μετά από μια εβδομάδα που έφερε την κυβέρνηση σε θέση άμυνας λόγω των μεγάλων πυρκαγιών που μαίνονταν επί μέρες ανεξέλεγκτες και δοκίμασαν τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού, η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στη χώρα μας, η πρώτη Ινδού πρωθυπουργού από το 1983 και την εποχή της Ίντιρα Γκάντι, έρχεται ως ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη για να μετατοπίσει την ατζέντα, αν και την επόμενη εβδομάδα εκκρεμεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές και την πολιτική προστασία.

Η Αθήνα επιδιώκει με προσεκτικές κινήσεις που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια να οικοδομήσει μια σχέση με το Νέο Δελχί που θα έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά. Για την ινδική οικονομία, βεβαίως, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, με δεδομένο ότι είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο αυτή τη στιγμή, ενώ αποτελεί έναν παγκόσμιο παίκτη που ισορροπεί μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Σημειωτέον, ο κ. Μόντι θα έρθει στην Αθήνα επιστρέφοντας από τη Νότιο Αφρική, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των BRICS.

Η επίσκεψη του κ. Μόντι και μια επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ινδία που θα προγραμματιστεί για ύστερο χρόνο είναι, βεβαίως, το επιστέγασμα της προαναφερθείσας προσεκτικής προεργασίας που έχει γίνει. Ο νυν υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας είχε υποδεχθεί τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας το 2021 στην Αθήνα, ενώ είχε και ο ίδιος επισκεφθεί την Ινδία πέρυσι. Παράλληλα, στρατιωτικές δυνάμεις της Ινδίας φιλοξενούνται όλο και συχνότερα τους τελευταίους μήνες σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, με τα στελέχη από τις δύο χώρες να συνεκπαιδεύονται.

Η σχέση Ελλάδας-Ινδίας είναι σαφές ότι έχει αρκετά να «δώσει», με δεδομένο ότι οι Ινδοί αναζητούν πεδίο για business. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι Ινδοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το Λιμάνι του Πειραιά ως διαμετακομιστικό κόμβο για τις ευρωπαϊκές αγορές. Πρόκειται για κάτι που ενδιαφέρει τους Ινδούς ιδιαίτερα μετά το Brexit και η γεωγραφική θέση της Ελλάδας μοιάζει ιδανική.

Το γεύμα εργασίας

Παράλληλα, ενώ ο κ. Μόντι ήρθε στην Αθήνα από τη Νότιο Αφρική, μια ομάδα επιχειρηματιών (9 τον αριθμό) έρχονται από το Νέο Δελχί στην Αθήνα για να έχουν συνάντηση με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων. Ούτως ή άλλως η Ινδία είναι στα ραντάρ του υπουργείου Εξωτερικών, με τον υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη να ετοιμάζει μεγάλη επιχειρηματική αποστολή με προορισμό τη χώρα για το φθινόπωρο.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η επανεκκίνηση των επαφών στο ανώτατο επίπεδο να οδηγήσει σε εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας και των επαφών ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων. Να οδηγήσει, δηλαδή, σε μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, και να ενισχύσει την παρουσία ελληνικών εταιρειών στην Ινδία, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας. Ενδεικτικό είναι ότι οι ελληνικές εξαγωγές με δυσκολία αντιστοιχούν σε 1 ευρώ ανά Ινδό, ενώ η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος.

Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες θα τεθούν επί τάπητος στο γεύμα που θα λάβει χώρα το μεσημέρι. Από ελληνικής πλευράς, πέραν του κ. Μητσοτάκη θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Προσκεκλημένοι είναι μεγάλα ονόματα του ελληνικού επιχειρείν που είτε έχουν συνέργειες με ινδικές επιχειρήσεις ή ενδιαφέρονται να ανοιχτούν στην ελληνική αγορά. Ο λόγος για τον πρόεδρο του ΣΕΒ και διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΙΤΑΝα Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, την πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της Neptune Lines Μελίνα Τραυλού, τον Ευάγγελο Μυτιληναίο του ομίλου Mytilineos, τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο της ION, τον Γιώργο Περιστέρη της ΤΕΡΝΑ, τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο της ΤΕΜΕΣ, τον Φωκίωνα Καραβία της Eurobank και τον πρόεδρο των φαρμακοβιομηχάνων και της εταιρίας ELPEN Θεόδωρο Τρύφωνα.

Από ινδικής μεριάς, θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ινδών Βιομηχάνων (CII) Sanjiv Puri, ο εκτελεστικός διευθυντής της φαρμακευτικής Emcure Samit Satish Mehta, ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας GMR που συμμετέχει στην κοινοπραξία για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι Samit Satish Mehta, ο διευθυνών σύμβουλος της εταιρίας UPL που δραστηριοποιείται στην τεχνολογία τροφίμων Vikram Shroff, ο διευθυντής του ινδικού κολοσσού που δραστηριοποιείται στον χώρο της ένδυσης και των υφασμάτων Shahi Exports Harish Kumar Ahuja και ο αντιπρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρίας Intas Binish Chudgar. Το σημαντικό στοιχείο του μεσημεριανού γεύματος είναι ότι για αρκετή ώρα τα στελέχη των μεγάλων επιχειρήσεων θα μείνουν μόνοι, άνευ πρωθυπουργών, ώστε να συζητήσουν εκτενέστερα και να γνωριστούν καλύτερα.

 

 

Διαβάστε ακόμη

Τα διόδια, το Μαξίμου και ο… Μποδοσάκης, oι προσφορές της Αττικής Οδού, η ΔΕΗ στις οπτικές ίνες και τα νέα πρόσωπα στην Apivita και στη SKY express

Νέα εφαρμογή «appodixi» με αμοιβή (αυτή τη φορά) για όσους βγάζουν «λαβράκια»

11.000 πλειστηριασμοί μέχρι τον Δεκέμβριο: Βγαίνουν στο σφυρί βίλες και ακίνητα πλούσιων και διάσημων (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ