Πολιτική

Οικονόμου: «Αντίτιμο υγείας» το πρόστιμο – Η υποχρεωτικότητα είναι η έσχατη ώθηση

  • newsroom


Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις για την τρίτη δόση

«Στόχος δεν είναι να πληρώνουν πρόστιμο οι πολίτες αλλά να θωρακιστούν και συγκεκριμένα αυτοί που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Το πρόστιμο είναι ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας», είπε κατά την ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και συμπλήρωσε πως το ποσό των 100 ευρώ επιλέχθηκε έτσι ώστε το μέτρο να αποκτήσει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Παράλληλα ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως η υποχρεωτικότητα είναι η έσχατη ώθηση προς τους άνω των 60 να λάβουν την σωστή απόφαση και να εμβολιαστούν.

Εξήγησε δε τους λόγους για τους οποίους ελήφθη αυτή απόφαση με αναφορά στα μικρά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Πρόσθεσε ότι ρόλο έπαιξε βέβαια και ανησυχία για τη μετάλλαξη «Όμικρον». Είπε ότι εννιά στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν σήμερα από τον ιό είναι άνω των 60 ετών. Επτά στους 10 διασωληνωμένους στις Μ.Ε.Θ. ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται, λοιπόν, για εκείνους οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Στην συνέχεια χαρακτήρισε ενθαρρυντικό πως 30 ώρες μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού είχαμε 25.000 ραντεβού πρώτης δόσης από τους άνω των 60 ετών, κάτι που συνιστά υπερδεκαπλασιασμό των ραντεβού που κλείνονταν μέχρι πρότινος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως ακόμα και εντός εβδομάδας θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις προκειμένου η τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου να γίνεται στους τέσσερις μήνες.

Για την δήλωση της Προέδρου της Κομισιόν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και αν το εξετάζει και η Ελλάδα απάντησε: «Με την απόφασή μας για την υποχρεωτικότητα είμαστε από τις πρώτες χώρες και θα υπάρξουν και άλλες. Η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο μέσο για να υπάρξει εμβολιαστική κάλυψη. Η κυβέρνηση πήρε αυτή την γενναία και υπεύθυνη απόφαση και υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Συνεχίζεται η προσπάθεια και με αυτό τον τρόπο προχωρούμε. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ό,τι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία να το κάνουμε».

Για την χρηματοδότηση των ΑΕΙ τόνισε ότι από το επόμενο οικονομικό έτος η χρηματοδότηση θα γίνεται και με αντικειμενικά κριτήρια και με βάση την επίτευξη στόχων. Στο ερώτημα αν θα κλείσουν τα γήπεδα είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια απόφαση.

Δείτε το briefing:

Διαβάστε ακόμη

Ο νομπελίστας Ντέιβιντ Καρντ στο newmoney: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η χαμηλή παραγωγικότητα»

Οι μνηστήρες του Marina Tower, ο σύμβουλος του Αερολιμένα, το ομόλογο της Noval και το… χαρτάκι ΦΒΜΕΖΖ 

ΒΙΟΚΕΡ: Πώς «έσβησε» μια από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής κεριών στη χώρα