search icon

Πολιτική

Υπουργικό συμβούλιο: Όλα όσα συζητήθηκαν – Στο επίκεντρο και το μπόνους παραγωγικότητας

Τι θα ισχύσει για το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής υπαλλήλων - Όλες οι αλλαγές για τα πανεπιστήμια - Οπαδική βία: Τα μέτρα από την κυβέρνηση για την πάταξή της

Συνεδρίασε την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο με πληθώρα θεμάτων όπως την Παιδεία και το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», την οπαδική βία, το Εθνικό Σύστημα Τραύματος, την εφαρμογή συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των υπαλλήλων κατ’ εφαρμογή του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής 2024 κ.α.

Στόχος είναι εντός του 2024, η εφαρμογή του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής να διευρυνθεί, στο μέτρο του δυνατού, ευρύτερα στο Δημόσιο και να εφαρμόζεται πάντοτε με τον αντικειμενικότερο τρόπο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού:

1. Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο.

Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού βελτιώνεται το θεσμικό πλαίσιο και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που διέπουν τα ΑΕΙ, μέσω της επικαιροποίησης του νομικού πλαισίου λειτουργίας τους. Παράλληλα, ενισχύεται το αυτοδιοίκητο και εκσυγχρονίζεται η διαδικασία προκήρυξης, εκλογής και διορισμού μελών ΔΕΠ. Επιπλέον, διευκολύνεται η καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας των ΑΕΙ και των ΕΛΚΕ, προκειμένου να αυξηθούν οι πόροι και να διοχετευθούν σε κοινωνικές δράσεις (υποτροφίες, σίτιση κ.λπ.) και σε ερευνητικά προγράμματα.

Παράλληλα, το Νομοσχέδιο στοχεύει στην αντιμετώπιση του προβλήματος φυγής Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό και στον περιορισμό της ακαδημαϊκής διασποράς, θεσπίζοντας διατάξεις που επιτρέπουν την εγκατάσταση, ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων αναγνωρισμένων ΑΕΙ της Ε.Ε. και τρίτων χωρών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Με τις προτεινόμενες διατάξεις επιλύεται το ζήτημα της μη ακαδημαϊκής αναγνώρισης τίτλων σπουδών από αλλοδαπά ιδρύματα στη Χώρα, τα οποία θα πρέπει να πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις. Τέλος, στο Νομοσχέδιο προβλέπονται διατάξεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης φοιτητικής visa για την προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών.

2. Ο υπουργός Υγείας κ. Μιχαήλ Χρυσοχοΐδης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος.

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται ένα Εθνικό Σύστημα Τραύματος, αποτελούμενο αρχικά από 16 Κέντρα Τραύματος για την κάλυψη των αναγκών από την επείγουσα προνοσοκομειακή περίθαλψη έως την ενδονοσοκομειακή φροντίδα και αποκατάσταση. Σκοπός του συστήματος είναι η εξασφάλιση, τόσο της ταχείας μεταφοράς του τραυματία/ασθενούς, από το σημείο του συμβάντος στον κατάλληλο νοσηλευτικό σχηματισμό και στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, όσο και η παροχή άμεσης ιατρικής φροντίδας, ανάλογης με το είδος του τραύματος.

Το Εθνικό Σύστημα Τραύματος περιλαμβάνει: α) τη σύσταση Κέντρων Τραύματος σε κάθε Νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΚΤ), β) τη λειτουργία και αναδιοργάνωσή τους με ειδική διατομεακή στελέχωση και εξοπλισμό, γ) την αναβάθμιση των υπαρχουσών δομών, δ) την εκπαίδευση- κατάρτιση του εμπλεκόμενου ανθρωπίνου δυναμικού και κυρίως ε) τη σύμπραξη με αρμόδιους φορείς, ώστε να επιτευχθεί η ταχεία μεταφορά του τραυματία- ασθενούς. Για την ορθή οργάνωση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος, οι δομές υγείας που υποδέχονται τον τραυματία κατατάσσονται ανάλογα με το είδος του τραύματος, τις υποδομές και τη στελέχωση τους σε τέσσερα (4) επίπεδα.

3. Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Ιωάννης Βρούτσης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αθλητική βία. Τα μέτρα που παρουσιάστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι τα εξής:

Α. ΛΕΣΧΕΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ

Β. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ (ΚΑΜΕΡΕΣ)

Γ. ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΒΙΑΣ (ΔΕΑΒ)

Δ. ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

Ε. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ & ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

ΣΤ. ΡΗΤΡΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Ζ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ – ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ

4. Μετά από εισήγηση του υπουργού Επικρατείας κ. Χρήστου-Γεώργιου Σκέρτσου το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2024.

Το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής περιλαμβάνει περισσότερες από 221 μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, 279 έργα και επενδύσεις και πλέον των 2.000 δράσεων που αποτελούν τον οδικό χάρτη για την διακυβέρνηση του επόμενου έτους.

Το ΕΣΚΥΠ συναρθρώνεται από τα ετήσια σχέδια δράσης όλων των υπουργείων με τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματά τους, καλύπτοντας κάθε πτυχή του προγράμματος μας για μια Ελλάδα πιο παραγωγική, πιο κοινωνική, πιο πράσινη και ψηφιακή, πιο δίκαιη και εντέλει πιο ισχυρή.

Περιλαμβάνει ακόμη την κατανομή των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τις κρίσιμες νομοθετικές παρεμβάσεις και τον ρυθμιστικό προγραμματισμό μας για το 2024.

5. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης και η Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκη Κεραμέως εισηγήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο τον καθορισμό των υπηρεσιών και των ποσοτικών στόχων για την εφαρμογή του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των υπαλλήλων κατ’ εφαρμογή του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής 2024.

Οι Υπουργοί παρουσίασαν τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Το μπόνους παραγωγικότητας αφορά:

Οι δύο Υπουργοί εισηγήθηκαν την ανταμοιβή των υπαλλήλων που εργάστηκαν για την επίτευξη των στόχων του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής στο οποίο εντάσσονται τα Ετήσια Σχέδια Δράσης των Υπουργείων για το έτος 2023.

Στόχος είναι, εντός του 2024, η εφαρμογή του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής να διευρυνθεί, στο μέτρο του δυνατού, ευρύτερα στο Δημόσιο και να εφαρμόζεται πάντοτε με τον αντικειμενικότερο τρόπο.

Διαβάστε ακόμη:

Ανάπτυξη 2,4% το 2023 και 2,5% τη διετία 2024- 2025 «βλέπει» η ΤτΕ – Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις

IWG: Πώς η ευέλικτη εργασία άλλαξε το dress code – Η εξέλιξη της μόδας στον χώρο εργασίας

Ταξίδια: Αποφασισμένοι για βόλτες στις γιορτές οι Ευρωπαίοι παρά τους φόβους για τρομοκρατικό χτύπημα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version