Μικρά αλλά ουσιαστικά «άλματα» για κάθε μήνα του χειμώνα έχει οργανώσει το Μέγαρο Μαξίμου, σχεδιάζοντας την υπέρβαση της ενεργειακής κρίσης με συγκεκριμένα μέτρα στήριξης που θα επεκταθούν και μέσα στο 2023.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την ομιλία του σε πανελλαδική συνάντηση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας έκανε αναλυτική αναφορά στον «οδικό χάρτη» για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων τονίζοντας θα υλοποιηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις που ανέλαβε από το βήμα της ΔΕΘ. «Να είστε απολύτως σίγουροι ότι θα σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας τους επόμενους δύσκολους μήνες», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ανοίγοντας επί της ουσίας το δρόμο για μεγαλύτερες επιδοτήσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης καθώς και το φυσικό αέριο. «Μπορούμε και στηρίζουμε σήμερα την κοινωνία επειδή η ανάπτυξη είναι υψηλή, επειδή έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο μέσα από τις επενδύσεις,  τον τουρισμό και τις εξαγωγές- μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα μας στους ασθενέστερους διαβεβαιώνοντας  τους Έλληνες πολίτες ότι θα σταθούμε κοντά τους και σε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκη.

Το οικονομικό επιτελείο, που έχει την ευθύνη της αποτελεσματικότητας των μέτρων στήριξης και της επέκτασής τους μέσα στους επόμενους μήνες, φαίνεται ότι εξετάζει σοβαρά το σενάριο για επιδότηση με 40-50 λεπτά το λίτρο πετρελαίου θέρμανσης (αντί 25 που ισχύει σήμερα), με 15 λεπτά το λίτρο πετρελαίου κίνησης (σχετικά προϊδέασε μιλώντας προχθές βουλή ο κ. Μητσοτάκης) και με 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το φυσικό αέριο. Η «λογική» που ακολουθεί το οικονομικό επιτελείο για την συγκρότηση του πακέτου μέτρων κατά τις διαδοχικές κρίσεις των τελευταίων χρόνων (πχ και με την πανδημία) παραπέμπει στην στρατηγικού χαρακτήρα προετοιμασία του Μεγάρου Μαξίμου: θέτει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη στήριξη των πολιτών στο «τέλος της ημέρας». Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης περιγράφοντας στα κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τη βήμα- βήμα προετοιμασία, η αίσθηση που επικρατούσε ήταν ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης- που επιβαρύνει τα νοικοκυριά κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα- θα άνοιγε πιο ψηλά και θα εκτοξευόταν στη συνέχεια. «Θυμάμαι τα κανάλια να προεξοφλούν ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα ανοίξει στο 1,50, στο 1,60 κι όμως ανοίγει λίγο πάνω από το 1,30 γιατί, υπήρξε συστηματική δουλειά, ουσιαστική παρέμβαση και η απόφαση από την κυβέρνηση να επιδοτήσουμε το πετρέλαιο θέρμανσης, έτσι ώστε να συγκρατήσουμε το κόστος της θέρμανσης για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες», υποστήριξε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας δε, ότι αυτό συνέβη διότι διατίθενται συμπληρωματικά 300 εκατομμύρια για το πετρέλαιο θέρμανσης και για όσα νοικοκυριά το δικαιούνται.

Η οδηγία που έχει λάβει το οικονομικό επιτελείο είναι και η ενίσχυση των εισοδημάτων των συνταξιούχων, με βασική αφετηρία υλοποίησης του σχεδίου την πρώτη μέρα του Γενάρη

 Η δέσμη μέτρων συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων:

-Την επανέναρξη των τακτικών αυξήσεων στις συντάξεις και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από τις αρχές του 2023.

-Την καταβολή έκτακτου βοηθήματος ύψους 250 ευρώ για τους πιο ευάλωτους τον Δεκέμβριο ( «επιταγή ακρίβειας») και

-Την πίστωση της τέταρτης ετήσιας δόσης που προβλέπει ο νόμος Βρούτση για όσους είχαν υποβάλει αίτηση πριν από το Μάϊο του 2016 έχοντας συμπληρώσει 30 χρόνια ασφάλισης.

Το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεων που έχει έως  τώρα διαθέσει η κυβέρνηση για την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας φτάνουν περίπου τα 7 δισ. ευρώ και προέρχονται, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, από τη φορολόγηση των υπερκερδών που είχαν οι εταιρείες ενέργειας λόγω τη εκτόξευσης των τιμών που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η στάση του Ρώσου Προέδρου. Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι η πολιτική στήριξης θα συνεχιστεί και για όσο χρειαστεί- λόγω αυτής άλλωστε έχει καταστεί δυνατή η απενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής που είχε εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Αποτέλεσμα είναι να έχουν «ξεφουσκώσει» οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί που λαμβάνουν τα νοικοκυριά για τον Οκτώβριο.

Το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει επίσης στο ότι η χώρα σήμερα θεωρείται πρωταγωνιστής στη διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών προς όφελος όλων των ευρωπαίων πολιτών. Οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που έγιναν ή σχεδιάζονται για τις «επόμενες μέρες» είναι προς αυτήν την κατεύθυνση με την εκτίμηση ότι οι κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές είναι στην ατζέντα των συζητήσεων και όταν αρχίσουν να λειτουργούν θα βρεθεί και το ισχυρό «αντίδοτο» στην ενεργειακή κρίση.

Διαβάστε ακόμη

Ενεργειακή κρίση: Στροφή σε ηλιακούς θερμοσίφωνες και θερμικά ηλιακά συστήματα

Με νέο Point system θα επιλέγει η εφορία ποιους θα ελέγξει

Οικογένεια Αθανασιάδου: Από τις ημέρες δόξας στην απειλή των πλειστηριασμών: Η πτώση μιας «αυτοκρατορίας» του Τύπου (pics)