Πολιτική

ΚΙΝΑΛ: Οι κινήσεις Παπανδρέου «ξαναμοιράζουν» την τράπουλα στην κούρσα για την ηγεσία

  • Φώφη Γιωτάκη


Πηγές επισημαίνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται απλώς στη φάση της βολιδοσκόπησης των προθέσεων των άλλων πρωταγωνιστών της κούρσας - Συναντήσεις σήμερα με Γερουλάνο και Χρηστίδη - Ποια ονόματα ακούγεται ότι θα αποσυρθούν

Με κινήσεις που … ξαναμοιράζουν την τράπουλα στο Κίνημα Αλλαγής επιχειρεί να μπει στο εσωκομματικό παιχνίδι ο Γιώργος Παπανδρέου μετά την αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά από την κούρσα εκλογής αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν ανοίγει πλήρως τα χαρτιά του. Προτιμά να λέει στους συνομιλητές του, μόνο όσα δεν αποκαλύπτουν τις προθέσεις του σχετικά με το ενδεχόμενο  να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Θέλει εξάλλου τα επόμενα βήματα να γίνουν με θεσμικό τρόπο και να διασφαλίζουν την συνθήκη της ενότητας του κόμματος στην πορεία προς τις εκλογές της 5ης Δεκέμβρη. Σε κάθε περίπτωση, η πρωτοβουλία που έλαβε να συναντήσει τους έξι υποψηφίους αρχηγούς, ξεκινώντας από τα διαδοχικά τετ- α- τετ με τον γραμματέα του κόμματος, Μανώλη Χριστοδουλάκη και τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδα( και υποψήφιο για την ηγεσία) Βασίλη Κεγκέρογλου δείχνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι έτοιμος να αρχίσει να παρουσιάζει άμεσα, ένα-ένα τα βήματα του σχεδίου του. Κάποιοι εκ των συνομιλητών του υπογραμμίζουν ότι δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συγκεκριμένη απόφαση κι ότι βρίσκεται απλώς στην φάση της βολιδοσκόπησης των προθέσεων των άλλων πρωταγωνιστών της κούρσας.

Αυτό θα κάνει επί της ουσίας και κατά την διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει σήμερα με τον Παύλο Γερουλάνο, πρώην υπουργό και στενό συνεργάτη του και τον Παύλο Χρηστίδη, τέως συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά με καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου. Το αργότερο αύριο θα έχει αναλυτική συζήτηση και με τους Ανδρέα Λοβέρδο και Νίκο Ανδρουλάκη οι οποίοι συνεχίζουν τις περιοδείες τους ανά την Ελλάδα. Χθες ο κ. Λοβέρδος μιλούσε σε εκδήλωση στην Χαλκίδα- σήμερα θα παραβρεθεί σε προεκλογική συνάντηση στο Καρπενήσι. Εκτός Αθήνα ήταν όταν δέχθηκε την κρούση και ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη.

Η αντίδραση ωστόσο του Ανδρέα Λοβέρδου σχετικά με τι κινήσεις Παπανδρέου ήταν άμεση και η απάντηση σύμφωνα με συνομιλητές του ευθύβολη.  «Οι πρώην πρόεδροι Παπανδρέου, Βενιζέλος, Σημίτης οφείλουν να κάνουν ό,τι και η πρόεδρος: να εγγυηθούν ενότητα και σοβαρότητα της πορείας στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος από την Χαλκίδα. Απευθυνόμενος επί της ουσίας στον Γιώργο Παπανδρέου ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος θέλησε να στείλει καθαρό μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες- κάτι που θέλει να κάνει και ο Νίκος Ανδρουλάκης με αφορμή την πρωτοβουλία Παπανδρέου. Το σίγουρο είναι ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι αποφασισμένος να δώσει σκληρή μάχη με στόχο τη νίκη στις εκλογές του Δεκέμβρη. Έχει ξεκάθαρο σχέδιο και βασική επιδίωξη την ανάδειξη της υποψηφιότητάς του σε κάθε ευκαιρία. Δεν πρόκειται να μπει σε παιχνίδι προσωπικών επιθέσεων. Θέλει στην πορεία προς τις κάλπες να κάνει όλα τα βήματα που έχει σχεδιάσει χωρίς την παραμικρή απόκλιση από τον στόχο. Στενοί συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ήδη καταφέρει να «μιλήσει» σε κάθε ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης- «άλλωστε όπως απέδειξε και με την κατάθεση των υπογραφών, τον στηρίζουν εκτός από μέλη του ΚΙΝΑΛ και άνθρωποι της κοινωνίας, πολίτες που θέλουν να δουν την παράταξη να μεγαλώνει αντί να παραμένει στάσιμη», εξηγεί στέλεχος εκ των κύριων υποστηρικτών της υποψηφιότητάς του.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται εν τω μεταξύ και η εφαρμογή του προεκλογικού σχεδίου του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο υποψήφιος για την ηγεσία και ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ εκτιμάται ότι θα είναι ο …έκτος που θα απαντήσει στην κρούση Παπανδρέου, καθώς εκτιμά ότι απαιτείται καταρχάς «καλή περιγραφή των νέων δεδομένων μετά την αποχώρηση της κυρίας Γεννηματά από την προεκλογική μάχη». Μάλιστα συνεργάτης του έλεγε χθες με νόημα ότι δύσκολα θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς με την προτροπή Παπανδρέου. Τι είπε ο κ. Παπανδρέου δια της ανακοινώσεως; Επεσήμανε την ανάγκη διασφάλισης της ενότητας του κόμματος και σύμφωνα με ορισμένους προανήγγειλε την υποψηφιότητά του:  «Η διαμόρφωση κλίματος ενότητας και συναίνεσης γύρω από τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά της Προοδευτικής Παράταξης, και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την μεγαλύτερη δυνατή διαβούλευση και συμμετοχή των δημοκρατών πολιτών στις εσωκομματικές διαδικασίες, είναι η αναγκαία συνθήκη που θα μας οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας ισχυρής Παράταξης που θα αποτελέσει τον δυναμικό φορέας μια προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης απέναντι στη συντηρητική. Σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε χρέος να είμαστε όλοι αφοσιωμένοι, συμμέτοχοι και πρωταγωνιστές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τις πρώτες και ενδιαφέρουσες στην εσωκομματική σκακιέρα κινήσεις του Γ. Παπανδρέου, αναμένονται έτσι κι αλλιώς ραγδαίες εξελίξεις στο εσωκομματικό πεδίο. Θα αποσύρουν την υποψηφιότητά τους κάποιοι και ποιοι εκ των πρωταγωνιστών; Παπανδρεϊκά στελέχη δεν αποκλείουν την απόσυρση της υποψηφιότητας του Βασίλη Κεγκέρογλου και του Χάρη Καστανίδη ενώ άλλοι στο ΚΙΝΑΛ αναμένουν με ενδιαφέρον την αντίδραση του Παύλου Γερουλάνου και του Παύλου Χρηστίδη.

Διαβάστε ακόμη:

Mαρίνα Γκρανόφσκαγια vs Αμάντα Στέιβλι: «Πόλεμος» εκατομμυρίων για τις «Σιδηρές Κυρίες» της Premier League (pics)

Σόιμπλε: Για πρώτη φορά μετά από 51 χρόνια στα «μετόπισθεν» ως… απλός βουλευτής

ΙΕΛΚΑ: Ο φόβος των ανατιμήσεων αλλάζει την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών