Ο πολύς κόσμος απορεί, συχνά, ποια είναι η γοητευτική γυναίκα η οποία φωτογραφίζεται δίπλα στα πανάκριβα «αστέρια» της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Τσέλσι, σε κάθε σχεδόν μεταγραφή. Κάποιο… μοντέλο; Μεταφράστρια; Η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του φημισμένου βρετανικού συλλόγου; Όχι. Τίποτα απ’ όλα αυτά.

Η ποδοσφαιρική πιάτσα, βέβαια, γνωρίζει πολύ καλά το ονοματεπώνυμο της Mαρίνα Γκρανόφσκαγια, έστω και αν δεν μπορεί εύκολα να το προφέρει ο καθένας από την πρώτη φορά που το ακούει και το τι ακριβώς κάνει. Είναι το «δεξί χέρι» του Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Η εξ απορρήτων του Ρώσου κροίσου, ιδιοκτήτη της δημοφιλούς Λονδρέζικης ομάδας.

Το πιο έμπιστο του, ίσως, πρόσωπο.

Δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο, άλλωστε, ότι η «τσαρίνα» του Stamford Bridge βρίσκεται πίσω από όλα τα «χρυσά» deals του εργοδότη της. Για αγορές ή πωλήσεις παικτών, συμβόλαια προπονητών, συμφωνίες με χορηγούς και γενικά ο,τιδήποτε αφορά… χρήμα.

Είναι αυτή που κινεί τα νήματα στην Τσέλσι

Και αν μιλάμε για μεταγραφές, ή ίδια πιστώνεται ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεων ύψους άνω των 2,2 δισ. ευρώ του Αμπράμοβιτς στη νυν κάτοχο του τροπαίου του Champions League 2021, με «αντίτιμο» τις 17 κούπες που έχει κατακτήσει συνολικά επί των ημερών του η Τσέλσι, σε 18 χρόνια από τον Ιούλιο του 2003, σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, όπως είχε αναφέρει το newmoney.

Mαρίνα Γκρανόφσκαγια και Αμάντα Στέιβλι αποτελούν τις δυο «Σιδηρές Κυρίες» των γηπέδων, που διαφεντεύουν σε μεγάλο βαθμό τις τύχες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η δεύτερη εκ των οποίων συζητήθηκε πολύ τις τελευταίες ημέρες λόγω του deal εξαγοράς της Νιούκαστλ από την κοινοπραξία του βαθύπλουτου Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν.

Γκρανόφσκαγια vs Στέιβλι

Η νέα CEO των «ανθρακωρύχων» θα λειτουργήσει πλέον κατά κάποιον τρόπο ως «αντίπαλον δέος» της Διευθύντριας των «μπλε», αφού αναπόφευκτα θα «κοντραρισθούν» με στόχο την κορυφή της Premier League, του ακριβότερου και πιο εμπορικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στον κόσμο με τζίρους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ…

Βρετανικά media αναρωτήθηκαν με νόημα «αν η Αμάντα Στέιβλι είναι η Μαρίνα Γκρανόφσκαγια της Νιούκαστλ μετά το deal των 300 εκατ. λιρών» και δεν άργησαν να… εντοπίσουν ένα νέο «πεδίο» ενδιαφέροντος. Οι Times το προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω, γράφοντας ότι μετά από μια 10ετία κυριαρχίας η θέση της 46χρονης Pωσο-Kαναδής μάνατζερ ως «της ισχυρότερης γυναίκας στον χώρο του ποδοσφαίρου, ίσως απειλείται».
Το 2018 δε, το Forbes την κατέταξε στο νο 5 της λίστας με τις πιο παντοδύναμες κυρίες σε ολόκληρο το φάσμα του διεθνή αθλητισμού.

Οι οπαδοί της Τσέλσι επικροτούν τις προσπάθειες της Γκρανόφσκαγια να διευθύνει την Τσέλσι με τον πιο αποτελεσματικό δυνατό τρόπο και ταυτόχρονα χαίρει διαχρονικά κάθε εκτίμησης από τον Αμπράμοβιτς. Πόσο μάλλον από την στιγμή που δεν υπάρχουν πολλοί σύλλογοι οι οποίοι αναθέτουν σε γυναίκες τόσο υψηλά πόστα, με αρμοδιότητα να λαμβάνουν αποφάσεις στα μεγάλα θέματα μιας ομάδας, σχολιάζει ο Τύπος.

Ομως, δεν παραλείπει να επισημάνει πως η Στέιβλι «εισέβαλε» μια φορά στο παρελθόν στην Premier League (εννοούν την ανάμιξη της στην εξαγορά της Μάντσεστερ Σίτι από τον Σεΐχη Mανσούρ μπιν Zαγέντ αλ Nαγιάν του Άμπου Ντάμπι), αλλά «τώρα είναι εδώ για να μείνει και να αναλάβει την Νιούκαστλ», μετά την μεσολάβηση της για την επίτευξη της συμφωνίας με το Σαουδαραβικό κρατικό fund και την απόκτηση εκ μέρους της ενός 10% των μετοχών.

Σε κάθε περίπτωση, το φαινόμενο ενός επιχειρηματικού «πολέμου» μεταξύ… γυναικών για την πρωτοκαθεδρία στο αγγλικό ποδόσφαιρο και ειδικά σε αυτό το επίπεδο είναι, προφανώς, μοναδικό!

Ήδη, η Στέιβλι ξεκινά ένα μεταγραφικό μπαράζ για την ενίσχυση της Νιούκαστλ…

«Μεταγραφή» από την Sibneft

Μόλις λίγες ημέρες πριν από το deal για την πώληση της Νιούκαστλ με πρωταγωνίστρια των διαπραγματεύσεων την Στέιβλι η ηλεκτρονική εφημερίδα thenationalnews.com αφιέρωνε ύμνους στην «εκ δεξιών» του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, σε ρεπορτάζ με τον πολύ χαρακτηριστικό τίτλο «Πώς η άνοδος της Μαρίνας Γκρανόβσκαγια βοήθησε την Τσέλσι να επιστρέψει στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου» (How the rise of Marina Granovskaia helped Chelsea return to the top of European football).

Χωρίς υπερβολή, η όμορφη μελαχρινή κυρία ήταν –και εξακολουθεί να είναι- η «καλύτερη μεταγραφή» του 55χρονου Ρώσου billionaire στην Τσέλσι στα 18 αυτά χρόνια του στην ηγεσία της ομάδας του Λονδίνου, από το 2003 ως το 2021.

Γιατί δεν… ξοδεύει μόνο λεφτά. Φέρνει κιόλας. Στο ενεργητικό της καταγράφεται ένα πλήθος ιδιαίτερα προσοδοφόρων εμπορικών συμφωνιών με χορηγούς, με αποκορύφωμα το μυθικό 15ετές συμβόλαιο ύψους 900 εκατ. λιρών με την Nike. (ή 60 εκατ. λίρες το χρόνο μέχρι το 2032).

Η Γκρανόβσκαγια γεννήθηκε στην Ρωσία και διατηρεί διπλή υπηκόοτητα: την ρωσική και την καναδική. Αποφοίτησε το 1997 από το Τμήμα Διεθνών Γλωσσών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας με άριστα και την ίδια χρονιά ξεκίνησε την καριέρα της στη Sibneft, την πετρελαϊκή εταιρεία η οποία ανήκε στο παρελθόν στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς και αργότερα εργάσθηκε και στην Millhouse Capital, του ιδίου.

«Λεπτομέρεια»: Η Sibneft αποτέλεσε το βασικό όχημα της επιχειρηματικής ανέλιξης του Ρώσου και το 2005 το 73% των μετοχών της πουλήθηκε προς την Gazprom στο 7πλάσιο πόσο από αυτό που αγοράσθηκε, προς 13 δισ. δολ.!

Η Chief Executive της Τσέλσι συνεργάζεται στενά τα τελευταία 18 χρόνια συνεργάζεται στενά με τον δισεκατομμυριούχο συμπατριώτη της ως ανώτερος σύμβουλος του, «φροντίζοντας» για τα διάφορα περιουσιακά του στοιχεία, αλλά και τα επιχειρηματικά του συμφέροντα και ενδιαφέροντα.

Μετακόμισε από την ρωσική πρωτεύουσα στο Λονδίνο λίγο καιρό μετά την απόκτηση της ομάδας από τον Αμπράμοβιτς, το 2003 και από το 2010 ενεργούσε ως εκπρόσωπος του, παρέχοντας την υποστήριξη της και στην λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου αυτής.

Από τον Ιούνιο του 2013, η Γκρανόβσκαγια έγινε μέλος του Δ.Σ. της Τσέλσι και – όπως αναφέρει και το σύντομο… βιογραφικό της στην ιστοσελίδα του βρετανικού συλλόγου- είναι η κυρίως υπεύθυνη για τις συναλλαγές που αφορούν παίκτες. Εκτός από την μητρική της, μιλά άπταιστα αγγλικά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, κάτι το οποίο της επιτρέπει να συνεννοείται εύκολα και να συναλλάσσεται με ανθρώπους πολλών εθνικοτήτων!

«Έξυπνα» deals, αλλά και γκρίνιες

Η «αντ’ αυτού» του Ρώσου ολιγάρχη είναι η πρώτη γυναίκα η οποία κατέκτησε με τόσο εμφατικό τρόπο ένα από τα κατ’ εξοχήν «ανδρικά κάστρα», αυτό του ποδοσφαίρου. Και μάλιστα δεν άργησε χάρη στις επιχειρηματικές ικανότητες και τις γνώσεις της να κερδίσει τον σεβασμό του «ισχυρού φύλου», λειτουργώντας σε καθημερινή βάση και όχι αποσπασματικά, π.χ. σε κάποια μεμονωμένα deals.

Η «αφανής ηρωίδα» στο πλευρό του μεγιστάνα Αμπράμοβιτς διακρίνεται για την επιτυχία των συμφωνιών της, για παράδειγμα από τις «υπεραξίες» τις οποίες αποκομίζει για λογαριασμό των …ταμείων της Τσέλσι από πωλήσεις ποδοσφαιριστών – και δικαίως χωρίς την υπογραφή της δεν κινείται τίποτα στον λονδρέζικο σύλλογο.

Φημολογείται ότι έχει έρθει και σε αντιπαραθέσεις με προπονητές και μάνατζερ ή άλλους παράγοντες για μεταγραφικές υποθέσεις και το ποιος παίκτης θα πουληθεί ή ποιος θα αγορασθεί, αλλά δύσκολα μπορεί κανείς να τα «βάλει» μαζί της. Της χρεώθηκε εν μέρει και την απόλυση του θρυλικού Φρανκ Λάμπαρντ από τον πάγκο, αλλά η πρόσληψη του Γερμανού Τόμας Τούχελ είναι μια δικαίωση καθώς στους πρώτους 6 μήνες του από τον Ιανουάριο κατέκτησε το Champions League.

Δεν ισχύει πάντα αυτό. Στην «τσαρίνα» του Stamford Bridge ανάμεσα σε πολλά άλλα είχε αποδοθεί και η επάνοδος του Ζοσέ Μουρίνιο, με τον Πορτογάλο να αποτυγχάνει, ενώ, στις μεταγραφές οι οποίες δεν έχουν πετύχει και προκαλούν γκρίνιες ανήκει και η απόκτηση του διαδόχου του Τιμπό Κουρτουά στην θέση του τερματοφύλακα, Κέπα Αριζαμπαλάγκα αντί 71 εκατ. λιρών.

Η άφιξη της Στέιβλι στην Premier League, απλά φέρνει πάλι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τις διοικητικές «επιδόσεις» της Γκρανόβσκαγια και τα ΜΜΕ περιμένουν για τις πρώτες άμεσες συγκρίσεις…

Ο Αμπράμοβιτς μπορεί να ξάφνιασε κάπως την ποδοσφαιρική αγορά όταν την επέλεξε ως «ιθύνοντα νου» του σχεδιασμού του για την Τσέλσι, ωστόσο πολλά από τα «έξυπνα» deals της Γκρανόφσκαγια προκαλούν τον θαυμασμό των συναδέλφων της, π.χ. παλαιότερα η πώληση του Bραζιλιάνου Nταβίντ Λουίζ στην Παρί Σεντ Zερμέν με ποσό 50 εκατ. ευρώ, του Nεμάνια Mάτιτς στη Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντί 45 εκατ., του Όσκαρ στην κινεζική Σανγκάη SIPG με 60 εκατ., του Nτιέγο Kόστα στην Aτλέτικο αντί 66 εκατ., του Aζάρ στην Pεάλ αντί 100+46 εκατ. και ούτω καθ’ εξής.

Στην καριέρα της η γυναίκα-«σκιά» του Αμπράμοβιτς έχει διαχειρισθεί προσωπικά μεταγραφές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων και η πιάτσα θεωρεί ως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα των διαπραγματευτικών της χαρισμάτων το γεγονός ότι υπερκάλυψε την δαπάνη-ρεκόρ των 98 εκατ. λιρών αυτό το καλοκαίρι για την επιστροφή του γκολτζή Ρομέλου Λουκάκου, με τα έσοδα από τις πωλήσεις άλλων ποδοσφαιριστών που απέφεραν 105 εκατ. λίρες!

Διαβάστε ακόμη:

Εφικτός ο στόχος για τουριστικά έσοδα πάνω από €11 δισ. (πίνακας)

Σύνοδος Κορυφής G-20: Αγωνία και… μικρό καλάθι για τις κρίσιμες αποφάσεις

Ντόρης Μαργέλλος: Στο σφυρί τα δύο σκάφη ενός bon viveur (pics)