Στοίχημα επιστροφής της παράταξης σε δυναμική τροχιά βάζει σήμερα το ΚΙΝΑΛ, επενδύοντας -για την αλλαγή σελίδας- στη μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου αρχηγού.

Το γεγονός ότι μέχρι τώρα η ροή στα εκλογικά τμήματα παραπέμπει σε σαφώς μεγαλύτερη συμμετοχή από την αντίστοιχη εκλογική διαδικασία του 2017 αποτελεί για την Χαριλάου Τρικούπη το πρώτο σημαντικό βήμα της δυναμικής επανεκκίνησης που επιδιώκει. Έμπειρα στελέχη εκτιμούν ότι η μαζική προσέλευση στις κάλπες σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις των έξι υποψηφίων για την διατήρηση της ενότητας θα διαμορφώσουν την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την αύξηση των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ και την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Τα ίδια στελέχη αναγνωρίζουν ένα πλέγμα δυσκολιών από την αφετηρία μέχρι τον κρίσιμο «σταθμό» της αναμέτρησης με τη ΝΔ (που σε όλες τις δημοσκοπήσεις κυριαρχεί στα γκάλοπ) και με τον ΣΥΡΙΖΑ (που ετοιμάζεται για νέα «έφοδο» στην κεντροαριστερή δεξαμενή)- ωστόσο πιστεύουν ότι τώρα δημιουργούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ανασύνταξη της παράταξης και την δυναμική επαναφορά της στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Και οι τρεις υποψήφιοι για την ηγεσία που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, οι κ.κ. Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Παπανδρέου δηλώνουν ότι στόχος τους είναι το μεγάλωμα της παράταξης από την επόμενη μέρα του δεύτερου γύρου (εφόσον χρειαστεί). Τα επιτελεία τους χαρακτηρίζουν ατού της προσπάθειας, την όπως φαίνεται, μεγάλη προσέλευση στις κάλπες, καθώς «νομιμοποιεί» το νέο αρχηγό να προχωρήσει σε ουσιαστικές και ευθύβολες κινήσεις, σε σκληρές μάχες εντός και εκτός βουλής.

Κορυφαία στελέχη αποφεύγουν σήμερα τα προγνωστικά, αναμένοντας τα «αποκαλυπτήρια» της αποψινής πανελλαδικής κάλπης- βέβαια έλεγαν όλες τις προηγούμενες μέρες ότι το παιχνίδι είναι ανοιχτό κι ότι ουδείς μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για το δίδυμο του δεύτερου γύρου. Πολιτικοί αναλυτές υπογράμμιζαν ότι οι βασικοί μονομάχοι όπως και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι, οι κύριοι Χρηστίδης, Γερουλάνος, Καστανίδης κατάφεραν να κινητοποιήσουν διάφορα και διαφορετικά κοινά και να τσιγκλήσουν τους αναποφάσιστους του καναπέ.

Σε κάθε περίπτωση οι πράσινες κάλπες στην εκπνοή του ’21 θα τροφοδοτήσουν αναλύσεις και εκτιμήσεις για τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν σχετικά με ενδεχόμενες κυβερνητικές συνεργασίες και την στάση του ΚΙΝΑΛ μπροστά στα διλήμματα περί της ευθύνης για την διασφάλιση κυβερνητικής και πολιτικής σταθερότητας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει -εδώ και μήνες μάλιστα- σπεύσει να επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι η αυξημένη συμμετοχή των πολιτών θα «επιβάλει» την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και τον ρυθμιστικό ρόλο ενός ΚΙΝΑΛ με ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Ο κ. Λοβέρδος φρόντισε σε κάθε ευκαιρία να υπενθυμίσει όλα τα καθοριστικά κατά τον ίδιο διλήμματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες. Για παράδειγμα ξεκαθάρισε ότι υπό την ηγεσία του το ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ούτε με τη ΝΔ, αφού πρωταρχικός του στόχος είναι «το ΠΑΣΟΚ και πάλι πρωταγωνιστική δύναμη». Και πως μπορεί να γίνει αυτό; «Ο πρόεδρός μας πρέπει να είναι βουλευτής ώστε να αναλάβει τις ευθύνες της παράταξης μέσα στη Βουλή», απαντά ο κ. Λοβέρδος αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον του εξωκοινοβουλευτικού Νίκου Ανδρουλάκη και της εξέλιξης δυαρχίας (άλλος στο κόμμα άλλος στη βουλή) που μπορεί να διχάσει εκ νέου το κόμμα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί να παρουσιαστεί ως ο εγγυητής της ενότητας και της ανανέωσης. Έκλεισε την καμπάνια του χωρίς να απαντήσει στο ερώτημα για το ποιος θα τον εκπροσωπήσει στην Βουλή, εφόσον εκλεγεί- γεγονός που κατά τους αντιπάλους του δείχνει και την αχίλλειο πτέρνα της υποψηφιότητάς του. Στρατηγική πάντως του Ανδρουλάκη ήταν και θα είναι προς τον δεύτερο γύρο να μην αντιπαρατεθεί σκληρά με τους συνυποψήφιούς του. Υποστηρικτές του αναφέρουν ότι η πρωτιά έστω και με μία ψήφο στον πρώτο γύρο είναι το στοίχημα, ενώ εμφανίζονται βέβαιοι για τη νίκη.

Όπως οι Λοβέρδος, Ανδρουλάκης εμφανίζονται βέβαιοι για τη νίκη τους, έτσι και ο Γιώργος Παπανδρέου εκτιμά ότι η υποψηφιότητά του θα κινητοποιήσει δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Ο πρώην πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει ότι στέκεται απέναντι στα σενάρια περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ παρότι μιλά για «προοδευτική διακυβέρνηση» και με τη ΝΔ που είναι ο ιδεολογικός μας αντίπαλος. Το επιτελείο του ποντάρει στην συμμετοχή ανθρώπων από τον παπανδρεϊκό και γεννηματικό χώρο, από την δεξαμενή όσων ψήφισαν στις προηγούμενες κάλπες ΣΥΡΙΖΑ αλλά εμφανίζουν τάσεις επιστροφής και από τους κεντροαριστερούς που αντιμετωπίζουν ως στρατηγικής σημασίας την ψήφο ενδυνάμωσης του ΚΙΝΑΛ στην παρούσα συγκυρία.

Διαβάστε ακόμη: 

Οι 20 μήνες της πανδημίας στην Ελλάδα σε ένα infographic

Lockdown – υποχρεωτικός εμβολιασμός: Η Ε.Ε. ορθώνει τείχος στη μετάλλαξη Όμικρον για τα Χριστούγεννα 

Τσάρλι Μάνγκερ: Γιατί ο «σοφός των επενδύσεων» μισεί τα κρυπτονομίσματα (pics)