Στη συντριπτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ, αλλά και στους στόχους και τις προτεραιότητες του για τη δεύτερη θητεία του.

«Περίμενα μια νίκη του κόμματος μου» τόνισε ο πρωθυπουργός δηλώνοντας πως περιμένει ότι ο λαός θα τον εμπιστευτεί και στην επόμενη κάλπη, εξηγώντας το γιατί απαιτούνται και νέες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι ο λαός επιβράβευσε την κυβέρνηση του κυρίως για το οικονομικό της πρόγραμμα και την πρόοδο της, αλλά και το γεγονός ότι εκπλήρωσε τις υποσχέσεις που είχε δώσει.

Μεγάλη προτεραιότητα μας η αύξηση των μισθών τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης του, καθώς το κόστος ζωής έχει εκτοξευτεί χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την οικονομία μας και τα δημοσιονομικά της.

«Οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης, οι περισσότερες επενδύσεις και ασφαλώς οι περισσότερες θέσεις εργασίας είναι μεγάλες προτεραιότητες για εμάς. Προωθούμε, επίσης, μία προοδευτική ατζέντα αναφορικά με την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τον εκσυγχρονισμό και τη ψηφιοποίηση του Κράτους, καθώς και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Σχολίασε επίσης ότι παρά την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η οικονομία υπάρχει πολύς δρόμος να καλυφθεί από την τεράστια απώλεια του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της κρίσης, κάτι που απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Αυτός είναι ένας στόχος που μπορούμε να πετύχουμε, σχολίασε ο πρωθυπουργός, διότι ξέρουμε πως να το κάνουμε, φάνηκε από την προσέλκυση επενδύσεων, τη μείωση των φόρων, την πτώση της ανεργίας, τα μεγάλα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η οικονομία. Προϋπόθεση γι’αυτό η ύπαρξη ισχυρής κυβέρνησης, τόνισε.

«Είμαστε πολύ κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας» σχολίασε αναφερόμενος στην πρόοδο της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων.

Κανείς δεν λέει ποια (διεθνώς) ότι η Ελλάδα αποτελεί πρόβλημα, φαίνεται και από την πορεία των ομολόγων, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Eχω πολύ μεγάλες φιλοδοξίες για τη δεύτερη θητεία μου να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε πολύ σύγχρονη χώρα, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και να υπερασπιζόμαστε και την κοινωνική ατζέντα για να πατάξουμε τις ανισότητες» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας πως έχουν ήδη γίνει πολλά πράγματα για τη βελτίωση της σχέσης του πολίτη με το κράτος, χάρη στην ψηφιοποίηση και την εκμετάλλευση της νέας τεχνολογίας, ένα έργο που θα συνεχιστεί.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι έχουμε μπορέσει να υπερνικήσουμε τη λαϊκίστικη αντιπολίτευση και τη ρητορική της για δεύτερη φορά» είπε αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ. «Όχι μόνο αυξήσαμε το ποσοστό μας, αλλά μειώθηκε το ποσοστό που έλαβε (ο ΣΥΡΙΖΑ). Ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκε στις κενές υποσχέσεις».

Στη συζήτηση έγινε εκτενής αναφορά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη βελτίωση τους ειδικά μετά τους φονικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα, με την κυρία Αμανπούρ να τονίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη που έσπευσε να προσφέρει βοήθεια μετά τους σεισμούς.

«Πρέπει να διατηρηθεί η καλή σχέση από άνθρωπο σε άνθρωπο και να διατηρηθεί το θετικό momentum ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία» τόνισε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ωστόσο πως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της τουρκικής κάλπης οι θέσεις των κομμάτων είναι ανάλογη, όπως και το επεκτατικό δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας. «Εμείς πρέπει να βασιζόμαστε σε καλές σχέσεις καλής γειτονίας και να χρησιμοποιούμε» το διεθνές δίκαιο για να επιλύουμε τις διαφορές μας.

Σχετικά με τη Μετανάστευση και τις τεράστιες ροές μέσω της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην καλύτερη και ταχύτερη διαχείριση των μεταναστών. Ωστόσο σχολίασε την ανάγκη να υπάρχει μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στο ζήτημα της Μετανάστευσης και του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων.

Μετά δε, από σχετική ερώτηση για το ζήτημα των επαναπροωθήσεων σχολίασε ότι πρόκειται για μη αποδεκτή πρακτική να συλλαμβάνονται άνθρωποι στη θάλασσα και να τους ζητείται να επιστρέψουν. Εφαρμόζουμε το push forward και όχι το push back, εξήγησε.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Ευρωπαϊκή «πρωτιά» για την Ελλάδα – «Έσβησε» όλο το χρέος της πανδημικής περιόδου

Ελλάδα και ΗΠΑ δανείζονται με το ίδιο επιτόκιο – Κάτω των 140 μονάδων το spread με τη Γερμανία (πίνακες)

HSBC: Η οικονομία θα συνεχίσει να εκπλήσσει θετικά με δεύτερη κυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ