Σχεδόν στα ίδια επίπεδα βρίσκεται το κόστος δανεισμού της Ελλάδας και των ΗΠΑ, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των δύο χωρών να απέχουν μόλις 11 μονάδες βάσης.

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση της Ελλάδας στη 10ετία ανέρχεται στο 3,861%, ενώ η αντίστοιχη των ΗΠΑ κυμαίνεται στο 3,754%. Εν ολίγοις οι δύο χώρες δανείζονται θεωρητικά με παρεμφερές επιτόκιο.

Αυτή η σύγκλιση, φυσικά, έχει την εξήγησή της στην αντίστροφη πορεία των ομολογιακών αποδόσεων.

Συγκεκριμένα, η απόδοση των ελληνικών τίτλων βαίνει μειούμενη το τελευταίο διάστημα, χάρη στη μείωση του πολιτικού ρίσκου και στην προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Η απόδοση των ελληνικών ομολόγων

Αντίθετα, στις ΗΠΑ ο βραχνάς του ανώτατου ορίου χρέους και ο κίνδυνος μερικής στάσης πληρωμών επιδεινώνει το επενδυτικό κλίμα και αυξάνει το κόστος δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου.

Η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων

Όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, μάλιστα, χάρη στην εν εξελίξει βελτίωση των ομολόγων, το δημόσιο πετυχαίνει χαμηλότερη απόδοση σε σύγκριση με αρκετές χώρες, οι οποίες διαθέτουν υψηλότερη αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους.

Χαρακτηριστικά, η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας ξεπερνάει το 4,3%, του Ηνωμένο Βασιλείου το 4,17%, της Κύπρου το 4%, του Ισραήλ το 3,9% και της Λιθουανίας το 4,6%.

Σε σχέση με την απόδοση της Γερμανίας, δε, τα ελληνικά spreads καθορίζονται κάτω του ψυχολογικού ορίου των 150 μονάδων βάσης και καθορίζονται μόλις στις 137 μ.β.

Το επόμενο ορόσημο για τους ελληνικούς τίτλους, όπως εξηγούν οι αναλυτές, συνίσταται στην πολυαναμενόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία -μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής- εκτιμάται ότι θα καταστεί πραγματικότητα εντός του β’ εξαμήνου.

Διαβάστε ακόμα

Εκλογές 2023: Τι θα πει ο Ανδρουλάκης παραδίδοντας τη διερευνητική εντολή

Με «σπασμένα» τα φρένα οι τραπεζικές μετοχές – Πώς εξηγείται το διήμερο μετεκλογικό ράλι

Ίδρυμα Αντενάουερ: Oι τρεις λόγοι που συντέλεσαν στην εκλογική επιτυχία Mητσοτάκη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ