Πολιτική

Κυριαρχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε δύο γκάλοπ

  • Φώφη Γιωτάκη


Συνθήκες πολιτικής κυριαρχίας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη περιγράφουν δύο τελευταία γκάλοπ στην αρχή της νέας χρονιάς και 18 μήνες μετά τις εκλογές

Παρά τα μείζονα προβλήματα της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης και της όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας με αφετηρία το 2020 η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός διατηρούν μεγάλο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου και στην υψηλή δημοφιλία αντίστοιχα, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει ότι αδυνατεί να αποκτήσει ορατά οφέλη από την κυβερνητική φθορά και την όποια κοινωνική δυσαρέσκεια.

Στις δύο δημοσκοπήσεις της  Opinion Poll και της Prorata αναδεικνύονται ενδιαφέροντα στοιχεία ως «εργαλεία» ανάλυσης της στάσης της ελληνικής κοινωνίας στην δύσκολη συγκυρία και της «εικόνας» που παρουσιάζει η κυβέρνηση όσον αφορά στην διαχείριση της πανδημίας και της «επόμενης μέρας». Ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν επιθυμεί εκλογές αν και δεν τις …αποκλείει, βάζει «αστερίσκους» επιφυλάξεων σε συγκεκριμένους τομείς και βαθμολογεί την δυναμική υπουργών και στελεχών.

Στην πανελλαδική δημοσκόπηση της Prorata ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά την μικρή μείωση της δημοφιλίας του παραμένει με σημαντική διαφορά ως ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, καθώς το 46% δηλώνει πως «σίγουρα ή μάλλον τον συμπαθεί». Ακολουθεί σε δημοτικότητα ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 35%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με ποσοστό 29%, η Φώφη Γεννηματά με ποσοστό 24%, ο Γιάννης Βαρουφάκης με ποσοστό 23% και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 10%. Στην έρευνα της Opinion Poll για λογαριασμό της Political η Νέα Δημοκρατία καταγράφει μεγάλο προβάδισμα (17,2 εκατοστιαίες μονάδες) παρά την μείωση της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού στην πρόθεση ψήφου, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 38,6% και η Κουμουνδούρου 21,4%

Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκονται στα ίδια επίπεδα, με το Κίνημα Αλλαγής να είναι στο 6,5%, το ΚΚΕ στο 5,1%, την Ελληνική λύση στο 3,2% και το ΜέΡΑ25 στο 2,7%.

Οι «εικόνες» της Prorata δείχνουν επίσης ότι μεταξύ των προσώπων της κυβέρνησης, ως τα δημοφιλέστερα στο εκλογικό σώμα  ανεξαρτήτως εκλογικής προτίμησης καταγράφονται ο Νίκος Δένδιας με 60% (με θεαματική άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση), ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 53% ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με 46%, ο Κωστής Χατζηδάκης με 42% και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 42%- ενώ μεταξύ των προσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως τα δημοφιλέστερα στο ευρύ κοινό αναδεικνύονται ο Ανδρέας Ξανθός με 50% και ακολουθούν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 46% και η Έφη Αχτσιόγλου με 41%.

Ποια είναι η εικόνα στα κομματικά ακροατήρια; Τα δημοφιλέστερα πρόσωπα μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που απολαμβάνουν των θετικών εντυπώσεων του 90% της σημερινής εκλογικής βάσης του κόμματος, ενώ τα δημοφιλέστερα πρόσωπα μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ανδρέας Ξανθός με 94% και 90%, αντίστοιχα, θετικές εντυπώσεις εντός της σημερινής εκλογικής βάσης του κόμματος.

Παρά την θετική γνώμη που εκφράζουν οι ερωτηθέντες για την κυβέρνηση και τον χειρισμό της δύσκολης ατζέντας, δεν …αποφεύγουν να ασκήσουν κριτική ( στο γκάλοπ της Prorata) για τον πρόσφατο ανασχηματισμό αφού το  71% δηλώνει λίγο ή και καθόλου ικανοποιημένο και μόλις το 24% αρκετά ή απόλυτα ικανοποιημένο.  Το 57% επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία η ελληνική κυβέρνηση, ενώ το 38% επιθυμεί να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Μειοψηφία αποτελούν όσοι εκτιμούν ότι τελικά η κυβέρνηση πράγματι θα εξαντλήσει την τετραετία, αφού το 33% εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, ενώ το 62% πιστεύει ότι θα διεξαχθούν εκλογές πριν από τη λήξη της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας.

Στο γκάλοπ εν τω μεταξύ της Opinion Poll δίνονται απαντήσεις για το ποια Κυβέρνηση συνεργασίας θα προτιμούσαν οι πολίτες αν μετά από εκλογές δεν μπορούσε να σχηματιστεί αυτοδύναμη Κυβέρνηση.  Πρώτη επιλογή είναι μια Κυβέρνηση Ν.Δ- ΚΙΝΑΛ με 36.6% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ με 11%, Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ με 9.1%, ΣΥΡΙΖΑ- ΜΕΡΑ 25 με 7.7%- άλλο δηλώνουν το 21.5%

Διαβάστε ακόμη

Η συμμετοχή της ΓΕΚ – Τέρνα στην Optima φέρνει νέες συμμαχίες! 

Accor: Τρία νέα ξενοδοχεία στην «ομπρέλα» του ομίλου στην Ελλάδα το 2021

Επίδομα θέρμανσης: Αλαλούμ στις πολυκατοικίες με την ενεργοποίηση της… Ενεργοποίησης Πληρωμής (pics)