Με την προσφορά μιας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου, η Ευρώπη προσπαθεί να κρατήσει όρθια τη μεγαλύτερη αραβική χώρα και κρίσιμη για την σταθερότητα στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, η οποία κλυδωνίζεται από την οικονομική κρίση, την περιφερειακή αστάθεια αλλά και την πίεση από την παρουσία 6 εκατομμυρίων προσφύγων στο έδαφος της κυρίως από την Κεντρική Αφρική.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεμάχερ και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και του Βελγίου Τζόρτζια Μελόνι και Αλεξάντερ Ντε Κρόο βρίσκονται στο Κάιρο για συνομιλίες με τον πρόεδρο Αλ Σίσι σε μια έμπρακτη κίνηση στήριξης της Αιγύπτου με ένα πακέτο ενίσχυσης που θα φθάνει τα 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το Reuters τα χρήματα θα δοθούν την τριετία 2024-2027 στο πλαίσιο της συμφωνίας για διευρυμένη συνεργασία που θα ανακοινωθεί στο Κάιρο σήμερα. Από τα χρήματα αυτά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ θα αφορούν μακροοικονομική βοήθεια, τα 1,8 δισ. ευρώ θα αφορούν επενδύσεις και τα 600 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε επιχορηγήσεις. Ειδικά για τα χρήματα της μακροοικονομικής στήριξης, ευρωπαίος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι το 1 δισ. ευρώ θα δοθεί μέσα στο 2024.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου

Για τον Αιγύπτιο πρόεδρο, πέραν της οικονομικής ενίσχυσης, η εξέλιξη αυτή συνιστά και μια σημαντική κίνηση πολιτικής στήριξης καθώς το καθεστώς του αντιμετωπίζει σφοδρή κριτική για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει τετ α τετ με τον Αιγύπτιο πρόεδρο πριν την έναρξη της συνάντησης όλων των ευρωπαίων και τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών, είναι από τους πιο συνεπείς υποστηρικτές της σχέσης της Αιγύπτου με την Ε.Ε. και της ενίσχυσης της μεγάλης Αραβικής χώρας έχοντας αναδείξει την ανάγκη εμπέδωσης και διεύρυνσης της στρατηγικής σχέσης με το Κάϊρο για λόγους που αφορούν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης νατολής, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού αλλά και με την ανάδειξη της Αιγύπτου ως εναλλακτικού προμηθευτή καθαρής ενέργειας προς την Ευρώπη.

Η Ελλάδα έχοντας εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον αναπτύξει στρατηγικού χαρακτήρα σχέση με την Αίγυπτο, έχει ταυτότητα αντιλήψεων για περιφερειακά θέματα, έχει σημαντική στρατιωτική συνεργασία, και περιφερειακή συνεργασία με τα Τριμερή σχήματα, ενώ το μεγάλης σημασίας σχέδιο για το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY έχει ήδη επιλεγεί ως έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Η Αίγυπτος ήταν από τις χώρες η οποία έχει αποδοκιμάσει το Τουρκολυβικό Μνημόνιο και έχει συνάψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα, η οποία επικαλύπτει πρακτικά την «Γαλάζια Πατρίδα» αποτελώντας έτσι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας για την ανατροπή των τετελεσμένων που επιχειρεί η Τουρκία.

Αλ Σισι και Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν μια στενή προσωπική και λειτουργική σχέση και δεν είναι τυχαίο ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος είχε προσκαλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στη «Διάσκεψη Κορυφής για την Ειρήνη» για την Γάζα, τον περασμένο Οκτώβριο στο Κάϊρο. Για την Ελλάδα φυσικά πέραν της ενεργειακής συνεργασίας είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναλάβει η Αίγυπτος και ρόλο ανάσχεσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών κυρίως με τον έλεγχο των συνόρων της προς την Λιβύη, καθώς οι ροές προς την Κρήτη απειλούν να ανατρέψουν την βελτιωμένη κατάσταση που έχει επιφέρει ο περιορισμός των ροών από την Τουρκία μετά την συνάντηση του Δεκεμβρίου Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr