Διαδικασίες εξπρές για τις προσλήψεις ιατρών στο ΕΣΥ δρομολογεί ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, βάζοντας τέλος σε χρονοβόρες ενέργειες και βραδύτητα αποφάσεων που στερούν από τα νοσοκομεία σημαντικό ιατρικό δυναμικό. Αναφέρεται στο νέο μοντέλο διοίκησης λέγοντας πως «όποιος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει δεν θα μπορεί να συνεχίζει», προαναγγέλει τη λειτουργία της πλατφόρμας για την ηλεκτρονική λίστα χειρουργείων τις επόμενες εβδομάδες και καλεί τους νέους γιατρούς να παραμείνουν στην Ελλάδα.

«Προχωράμε άμεσα στην αλλαγή της νομοθεσίας, εντός των επόμενων ημερών, ώστε οι ίδιες διαδικασίες επιλογής των ιατρών να γίνονται σε ελάχιστο χρόνο. Η επιλογή θα γίνεται σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας και θα ολοκληρώνεται μέσα σε 2 μήνες», προαναγγέλλει, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ο κ. Χρυσοχοΐδης. Πρόκειται για περίπου 1.350 θέσεις ιατρών, που εντάσσονται στις συνολικά 6.500 προσλήψεις που θα γίνουν σε όλο το φάσμα του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ το 2024. «Από το νέο έτος τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα έχουν διοικητές, οι οποίοι θα έχουν επιλεγεί με αντικειμενικά κριτήρια και θα πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις», λέει ο υπουργός αναφερόμενος στο νέο μοντέλο διοίκησης στο ΕΣΥ, που βασίζεται στην αξιολόγηση. «Οποιος διοικητής δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, δεν θα μπορεί και να συνεχίζει», τονίζει.

Περιγράφοντας το μέλλον του ΕΣΥ εστιάζει στον δημόσιο χαρακτήρα («από την ίδρυσή του έως σήμερα είχε και θα εξακολουθήσει να έχει δημόσιο χαρακτήρα») και στις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα («είναι απαραίτητες, θα γίνονται στο πλαίσιο βελτίωσης των υπηρεσιών, με κανόνες και διαφάνεια», επισημαίνει). Απευθύνεται, τέλος, προς τους νέους γιατρούς που σκέφτονται τη λύση του εξωτερικού και τους καλεί να μείνουν στην Ελλάδα, καθώς «θέτουμε ως προτεραιότητα την παροχή κινήτρων, ώστε να παραμείνουν στο ΕΣΥ».

-Βρίσκεστε στο υπουργείο Υγείας τέσσερις μήνες. Είναι μικρό διάστημα, ωστόσο πείτε μας, ποιος είναι ο δικός σας απολογισμός;

Είναι γεγονός ότι ο απολογισμός σε ένα υπουργείο, όπως αυτό της Υγείας, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το όραμά μας, η προσπάθεια που κάνουμε για τη βελτίωση και αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας απαιτεί χρόνο και προσήλωση. Σε ένα πρώτο επίπεδο ήρθα σε επαφή με όλους τους παράγοντες του χώρου της υγείας. Συνομίλησα με τις ηγεσίες των νοσοκομείων και το ιατρικό προσωπικό, αλλά και με ενώσεις και εκπροσώπους των ασθενών. Με αυτόν τον τρόπο, ως όφειλα, έπρεπε να εντοπίσω τα κενά και τις ρωγμές που έχει το σύστημα και πρέπει να καλύψουμε. Πιο ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων ήταν και είναι ο επανασχεδιασμός του ΕΚΑΒ. Το ΕΚΑΒ χρειάζεται μία συνολική ανασύνταξη ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στις ανάγκες των πολιτών, κάτι που θα υλοποιηθεί με βάση όσα παρουσιάσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και τις νομοθετικές μας πρωτοβουλίες. Παράλληλα, προχωρούν οι 6.500 προσλήψεις για το 2024, σε όλο το φάσμα του υγειονομικού προσωπικού της χώρας. Εργαζόμαστε σκληρά για να προσφέρουμε στους Ελληνες ένα ευρωπαϊκού τύπου ΕΣΥ, όπως τους αξίζει. Ηδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου που αφορά τη δημιουργία 18 Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για όσους πάσχουν από εγκεφαλικά, ενώ εξετάζουμε και τη δημιουργία αντίστοιχων μονάδων, εξειδικευμένων στο τραύμα. Αποσκοπούμε στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, στη μείωση του χρόνου αναμονής για τα χειρουργεία, στην ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στον σχεδιασμό μιας ενιαίας φαρμακευτικής πολιτικής, με στόχο την αύξηση της διαφάνειας στις ελλείψεις των φαρμάκων.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr