Θέμα ωρών είναι η ανακοίνωση και η ανάπτυξη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από το Μέγαρο Μαξίμου για την έμπρακτη στήριξη των πληγέντων από την θεομηνία, την αποκατάσταση των ζημιών και την υλοποίηση ενός σχεδίου θωράκισης της χώρας από τις φυσικές καταστροφές.

Το απόγευμα άλλωστε ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλία, στις 19.00 θα κάνει δηλώσεις από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, ενώ θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων.

Αύριο ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τον Έβρο. Θα μεταβεί στην περιοχή της Δαδιάς, θα παραστεί στον αγιασμό του δημοτικού σχολείου στην Πελαγία το οποίο είχε καταστραφεί από την πρόσφατη πυρκαγιά και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με εκπροσώπους των τοπικών φορέων.

Οι συσκέψεις εν τω μεταξύ είναι διαδοχικές στο Μέγαρο Μαξίμου, η λέξη- «κλειδί» που ακούγεται έντονα τις τελευταίες ώρες είναι ο «επανασχεδιασμός», ενώ το σαφές μήνυμα προς όλους τους υπουργούς συμπεριλαμβάνεται στη φράση «όλα και όλοι κρίνονται». Ο συναγερμός αφορά στη δρομολόγηση δράσεων σε όλα τα πεδία της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς στις προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου – και με αφορμή τη φετινή ΔΕΘ- παραμένει η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

Το σίγουρο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη λάβει από τους αρμόδιους υπουργούς ολοκληρωμένο πλάνο καταρχάς για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία «Daniel», έχει ήδη ορίσει τις προθεσμίες με στόχο την γρήγορη κατασκευή των έργων και έχει ήδη κινηθεί προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός ειδικού ταμείου με κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εθνικούς πόρους και δάνεια.

Κυβερνητικά στελέχη, που συμμετέχουν στις «διαρκείς» συσκέψεις, τονίζουν ωστόσο ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να επιβεβαιώσει με την πρώτη ευκαιρία ότι «ισχύουν στο ακέραιο οι προγραμματικές δηλώσεις και αποτελούν ως εκ τούτου την «πυξίδα» της νέας τετραετίας». Σήμερα άλλωστε θα αποφασιστεί το πρόγραμμα σχετικά με την παρουσία του στη ΔΕΘ όπου, σύμφωνα με τον προ δεκαημέρου σχεδιασμό, θα περιέγραφε αναλυτικά τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και τα μέτρα στήριξης των πολιτών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS αποτελεί για την κυβέρνηση ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και επιβράβευση της δημοσιονομικής καθώς και της συνολικής οικονομικής πολιτικής των τελευταίων ετών.

«Οι προοπτικές που ανοίγονται είναι σημαντικές. Δική μας αποστολή είναι τα οφέλη που θα προκύψουν να διανεμηθούν με τρόπο δίκαιο σε όλη την ελληνική κοινωνία», είπε χθες από τη ΔΕΘ , ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ως επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου έχει αναλάβει να συγκροτήσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας και την προώθηση κοινωνικών πολιτικών εντός των δημοσιονομικών πλαισίων.

Βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι τομές και μεταρρυθμίσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην Παιδεία, στη Δικαιοσύνη και στον φορολογικό Χάρτη, βάσει των προεκλογικών δεσμεύσεων. Ταυτόχρονα όμως η αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης και των επιπτώσεων μπαίνει ψηλά στις προτεραιότητες- οι δε ανακοινώσεις για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών βασίζονται στις εξής επισημάνσεις:

  • Πρώτα θα πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις σε χιλιάδες κατοίκους που υπέστησαν μεγαλύτερες ή μικρότερες ζημιές σε οικοσκευές, , κατοικίες, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο.
  • Πρέπει να υπάρχει σαφής απάντηση για τις απώλειες εισοδήματος που θα υποστούν απασχολούμενοι σε σειρά παραγωγικών κλάδων και θα προκαλέσουν μείωση του ΑΕΠ, εξαιτίας της οικονομικής συρρίκνωσης που μοιραία θα επέλθει από τις λάσπες και τα φερτά υλικά (που έχουν καλύψει τα πάντα σε τεράστιες εκτάσεις).
  • Στο σχεδιασμό και τα κονδύλια για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών, την ανοικοδόμηση των υποδομών τους (δρόμοι, γέφυρες, έργα έχουν εξαφανιστεί από τους χάρτες).
  • Εντός του ίδιου πλαισίου είναι η ενίσχυση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, τόσο με εξειδικευμένο προσωπικό (ειδικούς επιστήμονες) όσο και με σύγχρονα μέσα για την πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών και των διάφορων και διαφορετικών εκφάνσεων της κλιματικής κρίσης.

Διαβάστε ακόμα

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Γιατί αυτή η χώρα προτιμάται από χιλιάδες υποψήφιους φοιτητές

Στο τραπέζι και «πράσινο» κρατικό ομόλογο – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Πάνος Τσακλόγλου: Έρχεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% από το 2025

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ