Στη δήλωση ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία προχώρησε απόψε (26/2) ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη Διάσκεψη για την Ουκρανία που διοργάνωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επαναβεβαιώσαμε την ενότητα και αποφασιστικότητά μας για την στήριξη στην Ουκρανία για να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε δε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε ένα πλαίσιο που δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από αυτό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε ό,τι αφορά το πώς θα βοηθηθεί η Ουκρανία και να έχει χρήσιμα αποτελέσματα.

«Πιστεύω ότι επιβεβαιώσαμε την ενότητά μας και την αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε την Ουκρανία, έτσι ώστε να μπορέσει να αμυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Και νομίζω ότι καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο, το οποίο θα σας έλεγα ότι δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από τις αποφάσεις που έχουμε πάρει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πώς μπορεί αυτή η βοήθεια, με πρακτικό τρόπο, να έχει πιο ουσιαστικό και χρήσιμο αποτέλεσμα για την Ουκρανία.

Από εκεί και πέρα, επειδή άκουσα και διάφορα σχόλια από συναδέλφους ομολόγους μου για ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να συζητήθηκαν εντός της αίθουσας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας, ένα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας», δήλωσε συγκεκριμένα.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι το ζήτημα αυτό «αποπροσανατολίζει την προσπάθεια στήριξης στην Ουκρανία». Στόχος της συνάντησης στο Παρίσι ήταν η επανεξέταση όλων των μέσων αποτελεσματικής βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά και η αποστολή μηνύματος προς τη Μόσχα ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν είναι «κουρασμένοι», όπως συχνά η ρωσική προπαγάνδα αφήνει να εννοηθεί, αλλά «αποφασισμένοι να αποτρέψουν την επικράτηση της Ρωσίας στην πολεμική σύγκρουση που ίδια ξεκίνησε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στη διάσκεψη: «Η Ελλάδα στήριξε την Ουκρανία από την πρώτη στιγμή. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ενωμένη και έτοιμη να απαντήσει στις προκλήσεις. Η Ευρώπη θα πρέπει να δει αυτή την πρόκληση και ως πρόκληση για τη στρατηγική της αυτονομία.

Πρόκληση που πρέπει να κερδηθεί στο μέλλον είναι και ο καλύτερος συντονισμός προς όφελος της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Ήδη έχει αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η στήριξη της Ουκρανίας με 50 δις ευρώ. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι η στήριξη αυτή θα είναι αποτελεσματική. Όπως θα πρέπει να διασφαλίσουμε και την εφαρμογή των κυρώσεων.

Διαβάστε ακόμη

Με ευρωπαϊκά κονδύλια και χαμηλότοκη χρηματοδότηση η ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου

Εταιρικά ομόλογα: Σε επίπεδα ρεκόρ οι εκδόσεις στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο

Αμπου Ντάμπι: Εκδίδει ομόλογο για πρώτη φορά μετά το 2021

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ