Με τον «αέρα» της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και της ενίσχυσης της επενδυτικής προοπτικής στη χώρα μας θα μεταβεί ο πρωθυπουργός στα μέσα του Γενάρη στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στο Νταβός σειρά συναντήσεων με κορυφαίους «παίκτες» της πολιτικής και της οικονομίας, καθώς και με ξένους επενδυτές που ποντάρουν στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας. Το επόμενο ταξίδι του πρωθυπουργού, εντός του Ιανουαρίου, θα είναι στη Νέα Υόρκη, όπου η JP Morgan οργανώνει επενδυτικό συνέδριο. Ο πρώτος μήνας του νέου χρόνου θα έχει δε -βάσει του προγραμματισμού του Μεγάρου Μαξίμου- μεταρρυθμιστική κατεύθυνση, με την ψήφιση εμβληματικών νομοσχεδίων και την προώθηση σημαντικών αλλαγών σε κρίσιμα πεδία της πολιτικής.

Η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου από τις προσεχείς ευρωεκλογές, οι αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες και τα μέτρα για την αποτελεσματική αναχαίτιση της οπαδικής βίας αποτελούν τέσσερις πρωτοβουλίες που έχει ήδη εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και έχουν αναλάβει να θέσουν σε τροχιά υλοποίησης, το δυνατόν συντομότερο, οι αρμόδιοι υπουργοί.

Οι πρωτοβουλίες αυτές θα γίνουν με φόντο τις ενθαρρυντικές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς όλοι ανεξαιρέτως οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έκαναν το προηγούμενο διάστημα αναβαθμίσεις στο αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ η Κομισιόν, η Τράπεζα της Ελλάδας και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εξέδωσαν θετικές εκθέσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το θετικό παζλ συμπλήρωσε ο Economist, ένα από τα πιο έγκυρα περιοδικά διεθνώς που ανακήρυξε την Ελλάδα ως χώρα της χρονιάς για τον οικονομικό τομέα.

«Η Ελλάδα δείχνει ότι από τα πρόθυρα της κατάρρευσης είναι δυνατό να θεσπιστούν λογικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, να ανοικοδομηθεί το κοινωνικό συμβόλαιο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης που επιμένει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να εκπλήσσει ευχάριστα, συνδυάζοντας τα γερά δημοσιονομικά θεμέλια με την γρήγορη ανάπτυξη της χώρας. Η επιτάχυνση των ρυθμών επιβεβαιώθηκε άλλωστε από το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN) που κατέληξε προ ημερών σε συμφωνία για την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης με την οποία ικανοποιούνται: οι βασικές προτεραιότητες που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση, για την ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών (την εξαίρεσή τους δηλαδή από τον υπολογισμό του υπερβολικού ελλείμματος) και ζητήματα για την ειδική πρόνοια των τόκων του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2033, την προστασία των επενδύσεων και την σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους.

Μη κρατικά ΑΕΙ

Στο μεταρρυθμιστικό χάρτη εν τω μεταξύ που έχει συγκροτήσει η κυβέρνηση με στόχο την άμεση υλοποίηση των σχετικών πρωτοβουλιών ξεχωρίζει το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». Το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων παρουσιάστηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2023 από τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη και αφορά τόσο στην απελευθέρωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου από την γραφειοκρατία και την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου, όσο και στην διαμόρφωση του πλαισίου για την λειτουργία στη χώρα μας, παραρτημάτων ΑΕΙ τα οποία είναι εγκατεστημένα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτες χώρες και τα οποία θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο με το νομοσχέδιο αυτό, απλουστεύονται οι διαδικασίες που επιβαρύνουν την καθημερινή λειτουργία των ιδρυμάτων. Καταργείται η μέχρι σήμερα απαραίτητη υπογραφή του Υπουργού Παιδείας ακόμη και σε μικρής κλίμακας αναθεωρήσεις των προϋπολογισμών, ενώ απλοποιούνται οι διαδικασίες όσον αφορά στους Ειδικούς Λογαριασμούς Καινοτομίας και Έρευνας. Τα Πανεπιστήμια αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων. Περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν στην περαιτέρω ενίσχυση της διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων. Δημιουργείται δυνατότητα χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων στα ΑΕΙ η οποία αφορά αποκλειστικά φοιτητές ή ερευνητές- για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία δε, έχουν προβλεφθεί πόροι ύψους 50 εκ. ευρώ.

Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα ωφεληθεί με περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Για την εγκατάσταση στην ελληνική επικράτεια παραρτήματος πανεπιστημίου άλλης χώρας το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι πρέπει να γίνει ιδρυματική και τμηματική αξιολόγηση καθώς και πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών του. Η πιστοποίηση θα γίνεται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια.

Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα θέσει αυστηρές προϋποθέσεις προκειμένου να επιτρέπεται η λειτουργία τμημάτων ξένων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τα οποία, τονίζω ξανά, θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Για την αδειοδότηση παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου θα πρέπει, μεταξύ άλλων πολλών αυστηρών, προϋποθέσεων:

  • να αποτελείται από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας από τρεις τουλάχιστον πανεπιστημιακές σχολές.
  • να είναι αναγνωρισμένο στη χώρα από την οποία προέρχεται,
  • τα επιμέρους προγράμματα σπουδών να έχουν επίσης πιστοποιηθεί από τη χώρα προέλευσης,
  • οι τίτλοι σπουδών που θα εκδίδονται στην Ελλάδα να προσδίδουν τα ίδια ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά που ισχύουν στο κράτος προέλευσης.

«Πρόκειται πράγματι για μια αναγκαία μεταρρύθμιση η οποία ικανοποιεί πάγια αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη στην χώρα μας. Πρώτον, θα ενισχυθεί η οικονομία της με την προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό, δεύτερον θα ανασχεθεί ακόμα περισσότερο το brain drain καθώς πολλοί από τους 40.000 Έλληνες φοιτητές που αναζητούν τις σπουδές τους στο εξωτερικό θα μπορούν τώρα πια αυτονόητα να το κάνουν στην χώρα τους. Επιπλέον, θα αφήσουμε πίσω μας μια αγκύλωση του παρελθόντος που «δαιμονοποιούσε» την ύπαρξη μη κρατικών πανεπιστημίων σαν να επρόκειτο να καταργήσουν τη δημόσια εκπαίδευση», λέει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης επαναλαμβάνοντας ότι για την κυβέρνηση προτεραιότητα είναι το δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά «αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αποτελούμε μια παγκόσμια εξαίρεση, ως η μόνη χώρα στον πλανήτη που δεν έχει επιτρέψει την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών τμημάτων ΑΕΙ».

Επιστολική ψήφος

Το νέο σύστημα ψηφοφορίας, που θα διευκολύνει τόσο τους απόδημους Έλληνες όσο και εκείνους που για διάφορους λόγους δυσκολεύονται να προσέλθουν στις κάλπες την ημέρα των ευρωεκλογών, θα αυξήσει την προσέλευση και θα λύσει ένα ζήτημα που έχουν ήδη αντιμετωπίσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το σχέδιο νόμου έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα είναι ενδεχομένως το πρώτο που θα ψηφιστεί με το άνοιγμα της βουλής μετά τις γιορτές. Έτσι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εξ’ αποστάσεως μέσω της επιστολικής ψήφου. Πρόκειται για μια καινοτομία που έχει αναλάβει να προωθήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα της εξ’ αποστάσεως συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία από τις ευρωεκλογές. Εφόσον το βήμα κριθεί επιτυχές, τότε θα γίνει το δεύτερο (και για τις βουλευτικές εκλογές) που βέβαια απαιτεί ευρύτερη πολιτική συναίνεση, αφού για να ισχύσει πρέπει να ψηφιστεί από πλειοψηφία 200 βουλευτών και άνω.

Ποιες οι αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης έχει επεξεργαστεί ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες. Το επίσης εμβληματικό νομοθέτημα, προβλέπει μεταξύ άλλων την αύξηση των προβλεπομένων ποινών που επιβάλλουν τα δικαστήρια αλλά και περιορισμούς στις αναβολές των δικών. Εκτιμάται ότι μέσω της ψήφισης του νομοσχεδίου θα υπάρξει δραστικός περιορισμός του καθεστώτος της εκτεταμένης ατιμωρησίας που επικρατεί τα τελευταία χρόνια και θα επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης που κινείται με αργούς ρυθμούς. Επιπλέον έρχεται για να απαντήσει και στην πρόσφατη έξαρση των φαινομένων βίας που εντείνουν το αίσθημα ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία.

Μέτρα εναντίον της οπαδικής βίας

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης έχει αναλάβει να φέρει προς ψήφιση στη βουλή εντός του Ιανουαρίου επίσης ένα πακέτο μέτρων εναντίον της οπαδικής βίας. Το ονομαστικοποιημένο ηλεκτρονικό εισιτήριο που θα εκδίδεται μέσω της πλατφόρμας gov.gr και η εγκατάσταση στα γήπεδα καμερών υψηλής ευκρίνειας μέσω των οποίων θα εντοπίζονται οι δράστες είναι δύο από τα μέτρα προς άμεση εφαρμογή.

Διαβάστε ακόμη   

Ερχονται αυξήσεις το 2024: Πόσα θα πάρουν δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα

Ποιοι εφοπλιστές, επιχειρηματίες και ξενοδόχοι χάνουν τα ακίνητά τους (pics)

Τιμολόγια: «Κλειδώνουν» οι τιμές στο ρεύμα για τον Ιανουάριο με τιμολόγια-έκπληξη 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ