Την αύξηση της πρώτης αρωγής στους αγρότες της Θεσσαλίας έως τα 10.000 ευρώ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ήδη οι αγρότες έχουν πάει την πρώτη αρωγή, την πρώτη βοήθεια, ποσά της τάξης των 2.000 ευρώ για ζημιές που έχουν υποστεί και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαδικασία να κάνουν αιτήσεις για τον κύριο πυρήνα της αποζημίωσης» σημείωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 και συνέχισε λέγοντας:

«Ζήτησα από τον υπουργό να προχωρήσει στην αύξηση της πρώτης αρωγής. Από τα 2.000 να πάμε στα 5.000-10.000 ευρώ γιατί περίπου εκεί εκτιμούμε ότι θα είναι κατ’ ελάχιστον οι ζημιές, ώστε για ένα ποσό που ούτως ή άλλως θα πάρουν αυτοί οι άνθρωποι να μπορέσουμε να τους δώσουμε νωρίτερα για να ξαναρχίσουν να βάζουν σε τάξη την παραγωγή τους».

Όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, η αρωγή αυτή αφορά στις ζημιές που έχουν γίνει στον εξοπλισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε πως οι αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της ημέρας και πως θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη πως ο ΕΛΓΑ έχει κινηθεί με ταχύτητα στη αποζημίωση του φυτικού κεφαλαίου.

Για τη συμφωνία πώλησης των F-35 από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η επιστολή που έστειλε ο κ. Μπλίνκεν αποτελεί την καλύτερη απόδειξη του στρατηγικού βάθους των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Η Ελλάδα εξασφάλισε ένα ποιοτικό πλεονέκτημα για την Πολεμική Αεροπορία αλλά και μια σημαντική συνεισφορά με δωρεάν υλικό που θα ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις».

«Ήταν μια μακρά διαπραγμάτευση αλλά και απόδειξη του οτι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχουν πολλές χώρες δωρεάν πρόσβαση σε στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ. Διότι προφανώς ό,τι μπορούμε να πάρουμε δωρεάν υποκαθιστά δαπάνες που θα έπρεπε να κάνουμε για να ενισχύσουμε μελλοντικά την αποτρεπτική μας ικανότητα»

Στόχος μας ήταν πάντα να έχουμε ένα ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας και στην ΠΑ το έχουμε καταφέρει. Η πάγια θέση της εξωτερικής πολιτικής ήταν ότι δεν μπορούμε να επιβάλουμε στις ΗΠΑ τι όπλα θα πουλήσει στην Τουρκία. Μπορούμε όμως να εξασφαλίσουμε να μην χρησιμοποιούνται όπλα κατά νατοϊκών συμμάχων. Οι ΗΠΑ αν κρίνουν ότι πρέπει να διακόψουν μια αμυντική προμήθεια έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν,.

Πρέπει να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα για συζητήσεις και αναλύσεις σε ένα κλίμα που παραπέμπει σε αντιπαράθεση σαν να ξεχνάμε ότι κάναμε σημαντικά βήματα με την Διακήρυξη των Αθηνών. Έχουμε βάλει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ένα διάδρομο και έχουμε την υποχρέωση όσοι εμπλεκόμαστε στον δημόσιο διάλογο αυτό να το διαφυλάξουμε.

Για την τελευταία δήλωση του κ. Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι όποιος πιστεύει ότι η προσέγγιση θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις είναι εκτός τόπου και χρόνου. Έχω την εμπειρία να διακρίνω ρητορικές πράξεις από τη δράση στο πεδίο. Παράλληλα αποκάλυψε ότι τον Μάιο προγραμματίζω να επισκεφθώ την Άγκυρα, ως απάντηση στην επίσημη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, τον περασμένο Δεκέμβριο»

Οι σχέσεις της Ελλάδας με το Κογκρέσο και με το σώμα της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας είναι στενή και οικοδομούνται στη λογική ότι όσα γίνονται είναι προς όφελος και των δύο χωρών.

Όσον αφορά το κόστος για τα F-35 ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι η πρώτη φάση δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί από το ΥΕΘΑ. Έχουμε δυνατότητα να αγοράσουμε μέχρι 40, δεν θα το κάνουμε μονομιάς γιατί είναι ακριβή προμήθεια. Έχουμε εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο για μια μοίρα με χρόνο παραλαβής τα τέλη αυτής της δεκαετίας.

Η Τουρκία έχει σημαντική εξαγωγική πολεμική βιομηχανία και εμείς τρέχουμε για να καλύψουμε την απόσταση από το παρελθόν. Έχουμε το βλέμμα μας και στο μέλλον με drone ή μη επανδρωμένα υποβρύχια. Πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτών των εξελίξεων.

Επανερχόμενος για το κόστος των F-35 ζήτησε υπομονή μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Χρειαζόμαστε και οπλικά συστήματα και πρόβλεψη για διαρκή υποστήριξη ώστε τα οπλικά συστήματα να μην απαξιώνονται και αυτό ζήτησα από τη νέα ηγεσία του ΓΕΕΘΑ να φροντίσει να λειτουργούν σωστά τα υπάρχοντα εξοπλιστικά συστήματα πριν να προχωρήσουμε σε νέες προμήθειες. Όπως είπε θα γίνει αντίστοιχη διαπραγμάτευση όπως αυτή για τα βλήματα meteor.

H Ελλάδα επιβραβεύθηκε για την εξωτερική της πολιτική. Οι ΕΔ είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν το 2019 και η Ελλάδα έχει απτό και συγκεκριμένο όφελος από αυτή την πολιτική που εκδηλώνεται με πρόσβαση σε πολύ πιο προχωρημένα οπλικά συστήματα αλλά και με το δωρεάν στρατιωτικό υλικό που δεν θα ερχόταν αν είχαμε άλλη εξωτερική πολιτική. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο που έχουμε πετύχει και την υποχρέωση της χώρας να ξοδεύει περισσότερο για την άμυνα της από ό,τι μια χώρα της Ευρώπης.

Όταν μιλάμε για εξειδικευμένα όπλα οι άνθρωποι που φορούν το εθνόσημο που τα χειρίζονται πρέπει να αμείβονται καλά. Έχουμε κάνει βήματα προς αυτό και πρέπει να γίνουν περισσότερα για τον Στόλο και το γνωρίζει και ο υπουργός Άμυνας αυτό ώστε να γνωρίζουν τα στελέχη που θα κάτσουν στη γέφυρα μιας Μπελαρά ότι το ελληνικό κράτος σέβεται τον αγώνα τους. Πάντα ο ιδιωτικός τομέας θα πληρώνει καλύτερα από το κράτος αλλά τίποτα δεν θα ξεπερνά την υπερηφάνεια του εθνόσημου. Υπάρχουν αποστάσεις που πρέπει να διανυθούν και γίνονται προσπάθειες να γίνει αυτό.

Για τον στόχο περί ήρεμων νερών: Αν θεωρήσουμε ότι αυτό είναι προϋπόθεση για να μπούμε στη μεγάλη διαπραγμάτευση η απάντηση είναι ναι. Η διαφύλαξη του καλού κλίματος είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε έναν πολιτικό διάλογο. Αν το θέμα αυτό είχε εύκολη λύση είμαι σίγουρος ότι θα το είχε επιλύσει κάποιος από τους προκατόχους μου. Προϋπόθεση είναι ο βασικός σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και η αποδοχή του πλαισίου με συγκεκριμένους κανόνες αλλά και η αποφυγή εντάσεων στο πεδίο. Έχουν αποκατασταθεί περισσότεροι δίαυλοι επικοινωνίας σε διάφορα επίπεδα και όχι μόνο όσον αφορά τη σχέση μου με τον κ. Ερντογάν.

Η Ελλάδα προσδιόρισε με σαφή τρόπο τα όριά της με την Τουρκία και στο πεδίο, στον Έβρο και την κρίση του 2020, ταυτόχρονα ενισχύσαμε τις συμμαχίες μας και θωρακίσαμε την οικονομία μας καθώς χωρίς ισχυρή οικονομία δεν πας πουθενά. Η ομιλία στο Κογκρέσο ήταν μια σημαντική στιγμή για μένα. Μίλησα για το βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και σίγουρα είναι μεγάλη τιμή για αρχηγό κυβέρνησης να μιλήσει εκεί και αυτό από μόνο του λέει κάτι. Όπως βλέπουμε δεν είναι μια θεωρητική άσκηση προσωπικής ικανοποίησης αλλά έχει απτά αποτελέσματα στην θωράκιση της χώρας.

Ακρίβεια

Ξεχωριστό κεφάλαιο στη συζήτηση αποτέλεσε το θέμα της ακρίβειας με τον πρωθυπουργό να λέει ότι «εδώ συμβαίνουν δύο πράγματα: αφενός υπήρξε έξαρση εισαγόμενης ακρίβειας και πάνω σε αυτή υπήρξε πληθωρισμός της απληστίας. Η απάντηση του κράτους δεν μπορεί παρά να είνα σκληρή. Έχουμε νομοθεσία για τα περιθώρια κέρδους, έχουμε τη ΔΙΜΕΑ και έχουμε τη βούληση για να επιβάλουμε και να εισπράξουμε μεγάλα πρόστιμα που δημιουργούν και αρνητική εικόνα στις εταιρείες. Θα εξακολουθούμε να το κάνουμε αυτό και κάνουμε και αλλαγές δομικές στην αγορά.

Είδαμε ότι η αγορά αυτή έχει περισσότερες στρεβλώσεις από αυτές που εκτιμούσαμε. Τώρα που μελετάμε στέλνουμε μήνυμα ότι σας βλέπουμε και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε μεγάλα πρόστιμα στη ρίζα του. Δεν λύνονται όλα με κανονιστικές διατάξεις, είναι σημαντικό να λειτουργεί ο ανταγωνισμός.

Οι τιμές στο ράφι έχουν αυξηθεί έστω και αν μειώνεται ο πληθωρισμός. Το ζήτημα δεν είναι η μείωση του πληθωρισμού αλλά να υπάρξει αποκλιμάκωση. Στο ρεύμα το πετύχαμε, στα καύσιμα είμαστε δέσμιοι του παγκόσμιου εμπορίου.

Για μένα αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι η αύξηση των μισθών. Θα έχουμε αύξηση του κατώτατου μισθού και παραμένει η δέσμευσή μου για αύξηση στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Παράλληλα στηρίζουμε την οικογένεια και γι’ αυτό πήρα προσωπική απόφαση να γίνει αύξηση του επιδόματος γέννησης και αναδρομικά.

Αυτή η κυβέρνηση έστρεψε πάντα την προσοχή στους πιο αδύναμους γιατί μας ενδιαφέρει αυτός που τα βγάζει πέρα δύσκολα. Μερικές φορές αισθάνομαι ότι υπάρχουν δύο Ελλάδες, αυτή που ευημερεί με γεμάτα καταστήματα και μαγαζιά και μια που περνάει δύσκολα.

Στεγαστική πολιτική

Υπάρχει κόσμος που είναι στο ενοίκιο και υποφέρει. Ειδικά για τα νέα ζευγάρια το πρόγραμμα σπίτι μου πήγε πολύ καλά παρά την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να το λοιδωρήσει. Έχω ζητήσει αναθεώρηση του πλαισίου της Golden Visa και των μέτρων για το AirBnB. Δεν θέλω να βιαστώ για το δεύτερο αλλά έιναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Αν αυξηθεί η προσφορά ΄διαμερισμάτων θα υπάρξει αποκλιμάκωση. Έχουμε πολλά κλειστά διαμερίσματα.

Πανεπιστήμια, καταλήψεις, μη κρατικά πανεπιστήμια

Πολιτική μας και προσωπική προτεραιότητα είναι η στήριξη του δημοσίου πανεπιστημίου που πιστεύω ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση πριν από 4 χρόνια. Η αστυνομία έχει επέμβει αρκετές φορές. Οι πρυτάνεις έχουν ευθύνη να ενημερώνουν για παράνομες πράξεις για να εκκενώνει καταλήψεις. Μια συνέλευση φοιτητών δεν μπορεί να νομιμοποιεί την κατάληψη που από τη φύση της ως πράξη είναι παράνομη. Δεν μπορεί να είναι κατ’ έθιμον ανεκτή. Δεν είμαι καν σίγουρος ότι καθρεφτίζεται η πραγματική θέληση γιατί ξέρουμε τι συμβαίνει στις συνελεύσεις.

Η δυνατότητα στο δημόσιο πανεπιστήμιο να απελευθερωθεί, να συμπράττει προγράμματα με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με τους πρυτάνεις και χαιρετίζω την απόφαση του αναγκαστικού μέτρο για τις εξετάσεις εξ αποστάσεως. Το εξάμηνο θα διεξήχθη κανονικά.

Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι δεδομένη και θα γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Θα υπάρξει μεγάλη απλοποίηση του καθεστώτος των ΕΛΚΕ και χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευελιξία. Μην ξεχνάμε ότι η Ελάχιστη Βάση εισαγωγής βάζει εκ των πραγμάτων ένα πλαίσιο στον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να εξυπηρετήσουν. Θέλουμε τμήματα ελκυστικά από τους φοιτητές ώστε το πτυχίο να έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση στην αγορά εργασίας. Τα πανεπιστήμια μπαίνουν σε αυτή τη λογική με μεγαλύτερη ταχύτητα από το παρελθόν. Δεν υπάρχουν οι ιδέες περί ενός δημόσιου πανεπιστημίου αποκομμένου από την αγορά εργασίας.

Διαβάστε ακόμη

Εγκύκλιος ΑΑΔΕ: Με 13% οι χυμοί και τα αναψυκτικά «στο πόδι» αλλά 24% με υπηρεσίες και «περιβάλλον»

ΥΠΕΘΟ: Ερχεται €1 δισ. τον μήνα από το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας στις μικρομεσαίες

Ο Τσίπρας το τζόκινγκ και οι ανησυχίες των βουλευτών (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ), οι Τσέχοι και οι Αμερικανοί για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, τα λόμπι εμφανίστηκαν… σαν τα ζόμπι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ