Αποφασισμένος να διατηρήσει ψηλά την «κάρτα» της δημοσιονομικής σταθερότητας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύοντας ωστόσο από τη ΔΕΘ ότι η κυβέρνησή του θα ασκήσει κοινωνική πολιτική προς όφελος του συνόλου των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ ξεκαθάρισε ότι δεν «φρενάρει» υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος, δήλωσε ότι οι μεταρρυθμιστικοί στόχοι είναι προτεραιότητά του, ανακοίνωσε σειρά ρυθμίσεων υπέρ των εργαζόμενων και των συνταξιούχων και στάθηκε στο «κεφάλαιο» των πληγέντων από τη θεομηνία στη Θεσσαλία και τις πυρκαγιές λέγοντας ότι η οικοδόμηση του «αύριο» θα γίνει άμεσα και με το κράτος δίπλα τους.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε επί της ουσίας βάρος στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, περιέγραψε το πλάνο της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας μετά τη «βιβλική καταστροφή», εξήγησε ότι θα υπάρξει άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Αιγίς» και υποσχέθηκε ότι θα «τρέξει» με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ με την ομιλία του στο Βελλίδειο Μέγαρο προσπάθησε να επαναφέρει τη συζήτηση στη «μεγάλη εικόνα» και στα «στοιχήματα» της νέας τετραετίας.

Επιχείρησε εν πολλοίς ένα restart μετά τις δυσκολίες, τις κρίσεις και τις παραιτήσεις υπουργών, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή τη φάση η Νέα Δημοκρατία είναι ο αποκλειστικός αντίπαλος των συσσωρευμένων προβλημάτων. «Δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα», ήταν το κεντρικό μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός προς πάσα κατεύθυνση, εντός και εκτός των τειχών. «Ποτέ δεν κρύφτηκα, ποτέ δεν διεκδίκησα το αλάθητο και ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα και αν φαίνονταν», σημείωσε υπενθυμίζοντας τη στάση και το αποτέλεσμα της κυβέρνησης κατά τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων από το 2019 έως σήμερα.

Είναι προφανές ότι κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός θα θελήσει να δώσει σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την «επόμενη μέρα» στις πληγείσες περιοχές. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι προανήγγειλε πάντως τις πρωτοβουλίες που θα προωθήσει η κυβέρνηση άμεσα, ξεκινώντας από την συγκρότηση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας υπό τα Υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος, με σκοπό τον κεντρικό σχεδιασμό και την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων. Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει εισηγήσεις για μόνιμες λύσεις απέναντι στα προβλήματα που διαπιστώθηκαν και επαναλαμβάνει δια των στελεχών αλυσίδα βημάτων, όπως η υποχρεωτική ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις για φυσικές καταστροφές. Στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού συμπεριλαμβάνεται άλλωστε η αναδιάρθρωση της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής- άλλο μέτρο είναι η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές, στο πλαίσιο συστήματος κινήτρων και αντικινήτρων που θα ενθαρρύνουν την ασφάλιση.

Οι καλά γνωρίζοντες «αποκαλύπτουν» ότι ο κ. Μητσοτάκης επεδίωξε μέσω της ομιλίας του στη φετινή ΔΕΘ να περιγράψει στο ευρύ ακροατήριο τη συνθήκη την οποία θέλει να εξασφαλίσει, ώστε η χώρα να προχωρήσει στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων με τους πολίτες συμμέτοχους σε αυτήν την μάχη. Θεωρεί ότι είναι οι πολίτες που στηρίζουν τη σχετική διαδρομή, δηλώνει ότι δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού λόγω της πρόσφατης μεγάλης εκλογικής νίκης και δεσμεύεται για την επούλωση των πληγών από τις διαχρονικές παθογένειες του κράτους. Δηλαδή ορίζει τις προτεραιότητες της τετραετίας, που είναι για τον άμεσο χρόνο η αντιμετώπιση της ακρίβειας και για τον ανοιχτό ορίζοντα η ανασυγκρότηση των κρατικών δομών, του ΕΣΥ, της Παιδείας και του πυρήνα των πολιτών που παραπέμπει στη γρήγορη απονομή δικαιοσύνης.

Με την ομιλία του βέβαια στη ΔΕΘ, χθες το βράδυ εστίασε στις πρωτοβουλίες στο πεδίο της Οικονομίας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό:

Ξεπαγώνουν από 1η Ιανουαρίου 2024 οι «τριετίες» και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρίσκονταν σε αναστολή απ’ το 2012.

– Προβλέπεται αύξηση των αμοιβών στο Δημόσιο από 01/01/2024 κατά 10,5%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 660.000 υπάλληλοι αποκτούν έναν πρόσθετο μισθό τον χρόνο.

– Σε 1.340.000 δηλώσεις το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για παιδιά.

– Σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα.

-Θα ισχύουν νέα μέτρα με στόχο τη διατήρηση σταθερών και μειωμένων τιμών σε βασικά προϊόντα.

-Αποφασίστηκε συνέχιση του «Market Pass» έως το τέλος του έτους στη Θεσσαλία και στον Έβρο.

-Δίνεται νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό από τον Απρίλιο.

Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Δεκέμβριο.

– Καταβολή έκτακτης αρωγής σε όσους αδικεί η «προσωπική διαφορά» Κατρούγκαλου, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους.

– Νέα ετήσια αύξηση στους συνταξιούχους τον Ιανουάριο

– Επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο

– Συνέχιση του Επιδόματος Θέρμανσης, με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά.

– Συμπληρωματική πρόνοια για το ρεύμα, για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές.

– Καταβολή μόνο μίας εισφοράς 10% επί των πρόσθετων αμοιβών από τους συνταξιούχους που εργάζονται, αντί της σημερινής επιβάρυνσης των αποδοχών τους κατά 30%

– Εξυγίανση και ενίσχυση του ανταγωνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, ανάδειξη και 5ου τραπεζικού πυλώνα και παροχή δανείων και από μη τραπεζικούς φορείς.

– Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων ως μία νέα εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης.

– Μείωση στο μισό του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Ανάδειξη της υπηρεσίας IRIS, με την οποία ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως θα διακινούνται χωρίς τραπεζική προμήθεια.

Στον προγραμματισμό εντάσσονται και μέτρα για την οικογένεια, τους νέους και το στεγαστικό ζήτημα. Έτσι:

-Το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση τριών ή περισσότερων ακινήτων από τον Ιανουάριο θα υπόκειται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια

-Θα ισχύει «Youth Pass», 150 ευρώ σε 200.000 18άρηδες και 19άρηδες

-Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι Μου» για πολίτες 25-39 ετών. Έχουν εγκριθεί ήδη 4.700 χαμηλότοκα δάνεια. Στόχος να αποκτήσουν σπίτι συνολικά 10.000 νέοι. Με τις παράλληλες δράσεις για τη στέγη, να ευνοηθούν τελικά 150.000 πολίτες

Τα μέτρα δε, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής προβλέπουν:

-Έως την άνοιξη του 2024 οι ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα POS

-Θα εξασφαλιστεί επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά.

-Θα ισχύσουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου καταργούνται οριστικά τα μετρητά.

-Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία.

-Ενεργοποίηση, από τον Ιανουάριο, του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ

-Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών

-Πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά.

Διαβάστε ακόμη

Καλάθι ΔΕΘ: Πακέτο αυξήσεων και παροχών παρά την καταστροφή

Η αγορά στη Ρουμανία το νέο «El Dorado» για τους ελληνικούς ομίλους πληροφορικής (pics)

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Τι αλλάζει για όσους αγοράζουν και για όσους εκμισθώνουν μέσω AirΒnB

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ