Η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική, το ΑΕΠ αυξάνει με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή της ευρωζώνης, τόνισε ο πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Bloomberg και σημείωσε:  «Η ανάπτυξή μας περιμένουμε ότι θα ξεπεράσει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης και αυτό είναι επιτυχία λαμβάνοντας υπόψη τι έχει συμβεί στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες», είπε και σημείωσε «Αν δείτε τους δείκτες μπορείτε να διαπιστώστε ότι πάμε καλύτερα από ό,τι οι χώρες της Ευρωζώνης και θεωρώ ότι θα διατηρήσουμε αυτή την ανάπτυξη και τα επόμενα χρόνια».

O πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει δημοσιονομική σταθερότητα και εκτίμησε ότι θα πιάσουμε τους στόχους χωρίς πρόβλημα.

Στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg  στο πλαίσιο της COP28 ο πρωθυπουργός  τόνισε ότι η ανάγκη να αυξήσουμε τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για να μειώσουμε το κόστος ενέργειας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα ενώ εκτίμησε ότι το φυσικό αέριο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως «καύσιμο μετάβασης». «Δεν μπορούμε να δεχτούμε να είμαστε κάτω από τις αμερικανικές ή κινεζικές εταιρείες, μιλάμε για στόχους που απαιτούν μεγάλη ένταση κεφαλαίου», όπως η ναυτιλία «όπου πρωταγωνιστούμε» ως χώρα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντική η φετινή διάσκεψη υπάρχει ευρεία ανησυχία για το κενό» και πρόσθεσε πως «είμαστε εξαιρετικά φιλόδοξοι στην Ελλάδα, παρά τις φυσικές καταστροφές. Υπάρχουν μακροπρόθεσμοι και βραχυπρόθεσμοι στόχοι, μπορούμε να βασιστούμε στην επενδυτική βαθμίδα».

 

“Μπορούμε να επεκτείνουμε σημαντικά την ικανότητα παραγωγής πράσινης ενέργειας”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης “Θα γίνουμε πάροχος ενεργειακής ασφάλειας για πολλές ευρωπαϊκές χώρες”, πρόσθεσε στο περιθώριο των συνομιλιών για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι. Η Ελλάδα προχωρά σε ένα σχέδιο για την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Το 2022 παρήγαγε 7.047 γιγαβατώρες από ηλιακή ενέργεια, σημαντικά υψηλότερη από τις 1.694 GWh το 2012, σύμφωνα με στοιχεία του BNEF.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, η Ελλάδα κάλυψε το 100% των αναγκών της κατανάλωσης να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για λίγες ώρες σε πολλές ημέρες. Η Αθήνα θέλει επίσης να βάλει υπεράκτια πάρκα στο Αιγαίο να παράγουν 1,9 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας μέχρι το 2030, ενώ προχωράει σε ένα σχέδιο για τη μετατροπή νησιών σε πράσινα σημεία.

“Θέλουμε να γίνουμε εξαγωγέας πράσινης ενέργειας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των γειτονικών μας χωρών όσον αφορά την προσφορά πρόσβασης σε φυσικό αέριο”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα καλύπτει ήδη τις ανάγκες της Βουλγαρίας και εξάγει φυσικό αέριο στη Μολδαβία, ενώ κατασκευάζει τις απαραίτητες υποδομές για την εισαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του βορρά της χώρας, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Το 2021 η κυβέρνηση δημιούργησε υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων ηλιακών συλλεκτών και μπαταριών, σε ένα από τα μικρά νησιά της, όπου μετέτρεψε ολόκληρο τον στόλο των οχημάτων της σε ηλεκτρικά μοντέλα της Volkswagen AG. Ένα παρόμοιο έργο αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα Παρασκευή για ένα άλλο νησί.
“Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στην πλήρη επίτευξη των στόχων μας για τον μετριασμό των εκπομπών”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας τους παγκόσμιους ηγέτες να θέσουν μακροπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους.

“Η απαλλαγή από τον άνθρακα στον τομέα της ενέργειας είναι ο προφανής τρόπος για να προχωρήσουμε όσον αφορά την αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κάτι που κάνουμε στην Ελλάδα, όπου είμαστε στους 10 πρώτους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως και θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τον τουρισμό δήλωσε ότι παρά την ύφεση ο κόσμος ταξιδεύει και συνεχίζει να προτιμά την Ελλάδα. «Η Ελλάδα είναι μια πολύ όμορφη χώρα για να επισκεφθεί κανείς και όχι μόνο τους “καυτούς” μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, και γι’ αυτό κάνουμε κινήσεις για την επέκταση της τουριστικής περιόδου» συμπλήρωσε στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ερωτηθείς αν λόγω κλιματικής αλλαγής ο κόσμος δεν θα προτιμά χώρες όπως η Ελλάδα απάντησε ότι δεν πιστεύει ότι θα γίνει αυτό. Σημείωσε ότι δεδομένης της κατάστασης η χώρα θα πετύχει επέκταση της τουριστικής σεζόν και υπό αυτή την έννοια θα επωφεληθεί. Κάποιοι θα επιλέγουν να μην έρχονται στη χώρα Ιούλιο – Αύγουστο, όχι γιατί είναι υψηλές οι θερμοκρασίες, αλλά επειδή υπάρχει πολυκοσμία.

Για το μεταναστευτικό δήλωσε ότι θα πρέπει να είμαστε αυστηροί στο θέμα της αντιμετώπισης των διακινητών και να προσφέρουμε νόμιμους τρόπους για όσους θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη. Εμείς έχουμε ανάγκη για ανθρώπους στη γεωργία, επεσήμανε.

Για το περιστατικό με τον Σούνακ

«Στο πνεύμα των μακροχρόνιων και καλών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες, τις οποίες θέλω να διαφυλάξω, δεν έχω πολλά να προσθέσω σε αυτό το θέμα, ούτε και να εμπλακώ στην εσωτερική βρετανική πολιτική. Είπαμε ότι έπρεπε να πούμε πάνω σε αυτό το θέμα και δεν θέλω να σχολιάσω κάτι παραπάνω», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg, από το Ντουμπάι όπου βρίσκεται, συμμετέχοντας στη σύνοδο της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική Αλλαγή (COP28). Μετά από σχετική ερώτηση είπε πως δεν έχει μιλήσει με τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ από την Τρίτη, όταν εκείνος ακύρωσε τη συνάντησή τους και πως έχει αφήσει πίσω του το συμβάν.

Για την κλιματική αλλαγή

Ειδικά για την κλιματική αλλαγή ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι εδώ και θα μείνει. Πάντα είχαμε πυρκαγιές στην Μεσόγειο αλλά φέτος ήταν χειρότερες. Πρέπει να επιμείνουμε στη βραχυπρόθεσμη προσαρμογή. Έχουμε ξοδέψει τρις για το θέμα αυτό. Θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Στην Ελλάδα καταφέραμε να σώσουμε χιλιάδες ανθρώπους και βλέπουμε ότι η καταστροφή ήταν πολύ μεγάλη. Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία με καλύτερο τρόπο για να μπορούμε να σώζουμε τουλάχιστον τις ζωές των ανθρώπων».

Διαβάστε ακόμη

Το «Black Wave Varkiza» του Δημήτρη Γιαννακόπουλου: Πότε ξεκινά και πόσα θα ξοδέψει για την Ακτή Βάρκιζας

«Πόλεμος» Ryanair- διαδικτυακών πρακτόρων και «στη μέση» οι ανυποψίαστοι επιβάτες

Το σιωπητήριο του Κ.Μ για τον γάμο ομοφύλων, ο εμπνευστής Λιβάνιος, τα διόδια που τσιμπάνε, τα τηλεοπτικά και το ακίνητο της Χαλυβουργικής

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ