-Χαίρετε, ξεκινάμε με ολίγον παρασκήνιο από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Λοιπόν, ρώτησα αν οι υπουργοί γνώριζαν την πρόθεση της κυβέρνησης για την επιστολική ψήφο, αρμόδια πηγή του Μ.Μ. μου απάντησε ξερά «όχι», «κάποιοι που έρχονταν λίγο πιο νωρίς το άκουσαν πριν από τους υπολοίπους, αλλά γενικά δεν υπήρξε κάποιος που να το έμαθε αποβραδίς», μου απάντησε ο άνθρωπός μου. Μόλις έκλεισαν οι κάμερες ακολούθησε μια αναλυτική παρουσίαση από τον Λιβάνιο, ο οποίος στο τέλος χειροκροτήθηκε διότι ήταν κι ο εμπνευστής του νόμου. Ο Λιβάνιος έφερε μαζί του φακέλους για τον καθέναν, σαν και αυτόν που θα λαμβάνει αυτός που θα εγγραφεί στον κατάλογο για να ψηφίσει επιστολικά, έλεγε δηλαδή «Άκης Σκέρτσος», με τη διεύθυνση και τον ταχυδρομικό κώδικα του υπουργείου του και περιείχε τα πάντα, από την υπεύθυνη δήλωση έως τα ψηφοδέλτια.

"Πρόβα" για τις εθνικές

-Όπως αντιλαμβάνεστε, το σύστημα αυτό θα ξεκινήσει από τις ευρωεκλογές, θα ισχύει για τυχόν δημοψηφίσματα (μακριά από εμάς), αλλά είναι «πρόβα» και για τις εθνικές εκλογές. Βέβαια, για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές απαιτείται συναίνεση 2/3. Επίσης χρειάζεται και μια συνταγματική διευκρίνιση, αν μπορεί η επιστολική ψήφος να ισχύσει για εθνικές εκλογές εντός της Επικράτειας.

Τι θα κάνει η αντιπολίτευση

-Δύσκολο πάντως το βλέπω να πει «όχι» η αντιπολίτευση για την επιστολική ψήφο γιατί απλούστατα πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή, να το θέσω αλλιώς, αν υπάρξει δικαιολογία αυτή θα γυρίσει μπούμερανγκ σε όσους την αρνηθούν. Γκρίνιαζε λίγο το ΠΑΣΟΚ στη χθεσινή ανακοίνωσή του αλλά τέλος πάντων ας είναι, τουλάχιστον θα την ψηφίσει γιατί είναι απολύτως λογικό να μπορεί κανείς να ψηφίζει από το σπίτι του.

Σιωπητήριο…

-Ρώτησα την πηγή μου στο Μ.Μ. για το τι θα γίνει εντέλει με τον νόμο περί γάμου ομόφυλων ζευγαριών κ.λπ. και μεταφέρω αυτολεξεί τι ακριβώς ισχύει. «Ο νόμος θα έρθει μέσα στο 2024, δεν γνωρίζουμε για την ώρα αν ο Μητσοτάκης θα το κάνει στο πρώτο ή στο δεύτερο εξάμηνο (δηλαδή, πριν ή μετά τις ευρωεκλογές, λέω εγώ) αλλά κατηγορηματικά θα έρθει το 2024, όχι το 2025 ή ’26. Θα είναι ένας νόμος που θα προβλέπει ό,τι και στην υπόλοιπη Ε.Ε., σε αδρές γραμμές ούτε ό,τι πιο προχωρημένο, ούτε ό,τι πιο συντηρητικό ισχύει στην Ευρώπη. Μέχρι τότε ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει κηρύξει σιωπητήριο στα στελέχη στην κοινοβουλευτική ομάδα. Ας δουν πρώτα τι θα φέρουμε και μετά ξαναμιλάμε, όχι εκ προοιμίου».

Τηλεοπτικά (συνέχεια)

-Λοιπόν, για τα τηλεοπτικά έχω νεότερα, διασταύρωσα σχεδόν με βεβαιότητα ότι για το Open δεν υπάρχει μνηστήρας και αυτό γιατί ο άνθρωπος του Ιβάν Σαββίδη, ο Αρτούρ Νταβιντιάν, κυκλοφορεί στη πιάτσα και κάνει επαφές για αγοραστή, αλλά δεν βρίσκει. Ρώτησα την πηγή μου γι’ αυτό και μου είπε ότι «όταν προ διετίας ζήταγε 80 εκατ. ευρώ για το κανάλι του υπήρχε ένας παίκτης της αγοράς εδώ και του προσέφερε ένα 20άρι (εκατομμύρια, έτσι;) αλλά αυτός τότε δεν το… άκουγε καν. Τώρα ας τον… κλείσει τον σταθμό, αλλά για να τον κλείσει χρειάζεται minimum μερικά εκατομμύρια σε υποχρεώσεις, για να μην τον κυνηγάνε…». Ναι, το άκουσα και αυτό και το γράφω, αλλά δεν ξέρω ακριβώς και εγώ τι γίνεται με τον Σαββίδη, γιατί όλο… χάνεται και όλο εδώ είναι. Όχι αυτός, αλλά οι επενδύσεις του.

Όχι, δεν θα πάρουμε…

-Πρωί πρωί με πήρε και η πηγή μου από την Αγία-των media-Τριάδα Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου. «Όχι, όχι, δεν θέλουμε έβδομη άδεια, μια χαρά είμαστε έτσι» μου είπαν και σας το μεταφέρω.

Ανακοινώνουν σήμερα αυξήσεις στα διόδια

-Σήμερα 1η Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί από τις πέντε εταιρείες παραχώρησης το ύψος των μονοψήφιων αυξήσεων στα διόδια που θα ισχύει στο εθνικό οδικό δίκτυο από αρχές του 2024. Η συμφωνία για την αναπροσαρμογή στα διόδια, η οποία θα επιμεριστεί σε τρία χρόνια, οριστικοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη συνάντηση που είχαν οι τέσσερις εκπρόσωποι των συμβάσεων παραχώρησης με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Νίκο Ταχιάο. Μία μόνο εκκρεμότητα υπάρχει στις διαπραγματεύσεις, η οποία εκτιμάται ότι θα λυθεί σε συνεννόηση και με τις δανείστριες τράπεζες. Οι παραχωρησιούχοι έχουν καταθέσει από τον περασμένο Ιούλιο claims (αιτήματα αποζημίωσης) για το πρώτο εξάμηνο του 2023, καθώς το υπουργείο μπλόκαρε την ανατίμηση των διοδίων εξαιτίας των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων. Με βάση τη διαδικασία και τις προβλέψεις των συμβάσεων, οι εταιρείες μπορούν να καταθέσουν αιτήματα αποζημίωσης και για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, αρχές του επόμενου έτους. Οι πληροφορίες είναι ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση με τους παραχωρησιούχους ο Χ. Σταϊκούρας ζήτησε από τις εταιρείες να τα αποσύρουν και βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Εκκρεμούν επίσης οι αποζημιώσεις από το άνοιγμα των διοδίων κατά την περίοδο των εκλογών, οι οποίες θα καταβληθούν κανονικά και δίχως δεύτερες σκέψεις. Σε ό,τι αφορά το αγκάθι των ανατιμήσεων στα διόδια της Εγνατίας -ώστε να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου ως προς το θέμα της ιδιωτικοποίησης- υπάρχει ένα ακόμη εμπόδιο. Και αυτό όπως λένε αρμόδιες πηγές, δεν είναι ο Χ. Σταϊκούρας, ο οποίος πλέον έχει πειστεί ότι πρέπει να γίνουν και μάλιστα από το υπουργείο του, αλλά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας που, όπως μου λένε, ακούει για αυξήσεις και βγάζει σπυράκια!

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το Βενιζέλος

-Με ενθαρρυντικές ενδείξεις και μηνύματα συνεχίζεται η προετοιμασία για την εισαγωγή του αερολιμένα “Ελ. Βενιζέλος” στο Χρηματιστήριο. Η προετοιμασία είναι μεθοδική, γίνεται σοβαρή δουλειά και διαπιστώνεται ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Όλα είναι on track για να γίνει η δημόσια προσφορά των μετοχών τον Φεβρουάριο. Οι εκτιμήσεις είναι ότι τα έσοδα της έκδοσης μπορεί και να υπερβούν το 1 δισ. ευρώ.

Ο Τσαμάζ για τον... Τσαμάζ

-Στην έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΤΕ χθες που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και με θέματα, μεταξύ άλλων, την έγκριση του προγράμματος απόκτησης ιδίων μετοχών, ακύρωσης ιδίων μετοχών κ.ά., ο πρόεδρος Μιχάλης Τσαμάζ ρωτήθηκε από μέτοχο για το αν θα συνεχίσει ή όχι στον όμιλο, για να δώσει την εξής απάντηση: «Τον Δεκέμβριο γίνεται η συζήτηση με τους μετόχους για την ανανέωση ή μη, άρα προς το τέλος του ερχόμενου μήνα θα ανακοινωθεί ό,τι νεότερο υπάρχει». Ο ίδιος ρωτήθηκε και για το τίμημα αναφορικά με την πώληση της θυγατρικής Telekom Romania Mobile -TKRM για την οποία ο όμιλος έχει ανακοινώσει προ ημερών στο Χρηματιστήριο ότι πραγματοποιεί διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Quantum Projects, επισημαίνοντας ότι «δεν έχουμε προς το παρόν να πούμε κάτι - όταν έχουμε θα το επικοινωνήσουμε».

Προχωρά η επένδυση της Tikun Olam

-Κινητικότητα υπάρχει το τελευταίο διάστημα για την επένδυση των Ισραηλινών της Tikun Olam στη χώρα μας. Η θυγατρική του ομίλου στην Ελλάδα δημοσιοποίησε στο ΓΕΜΗ πως προχώρησε στη σύσταση υποκαταστήματος με έδρα τα Εξαμίλια στην Κόρινθο, εκεί όπου έχει δημιουργηθεί το εργοστάσιο της εταιρείας, μια επένδυση που ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ. Τα εγκαίνια της μονάδας είχαν γίνει στις αρχές του έτους αλλά διάφορες καθυστερήσεις μετέβαλαν τον αρχικό προγραμματισμό για την κυκλοφορία των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης που παράγει μέσα στο 2023. Αυτό αναμένεται πλέον από το νέο έτος, κάτι που αποτελεί καλό νέο και για τη Lavipharm η οποία είναι η μία από τις δύο εταιρείες (η άλλη είναι η PHARMASERVE) με τις οποίες η Tikun θα συνεργαστεί στρατηγικά για τη διανομή προϊόντων της. Η διάρκεια της σύμβασης με τη Lavipharm είναι πενταετής με δικαίωμα περαιτέρω ανανέωσης.

Το διατηρητέο της Χαλυβουργικής στην Πειραιώς και η ανάπλαση

-Είναι γνωστό ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπλαση των παλαιών βιομηχανικών κτιρίων επί της οδού Πειραιώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το project για τη μεταμόρφωση των ιστορικών εγκαταστάσεων της Βιοχάλκο επί της Πειραιώς 252, τις οποίες η Noval Property φιλοδοξεί να μετατρέψει σε Πολιτιστικό Τετράγωνο Μητροπολιτικής Εμβέλειας, με γραφεία, κατοικίες, ξενοδοχείο, εμπορικές χρήσεις καθώς και πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές. Όπως φαίνεται, όμως, άλλο ένα ιστορικό ακίνητο στον ίδιο δρόμο οδεύει προς ανάπλαση. Πρόκειται για το συγκρότημα κτιρίων επί της οδού Πειραιώς 197, όπου τα παλιά χρόνια ήταν τα γραφεία της Χαλυβουργικής και το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το 1997. Με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά έγινε «Καθορισμός συμπληρωματικών ειδικών όρων, περιορισμών δόμησης και αλλαγή χρήσης στο ακίνητο». Με βάση την απόφαση και τις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών που προηγήθηκαν επιτρέπονται τα εξής: -Η αποκατάσταση μονώροφου συγκροτήματος διατηρητέων κτιρίων με καθαιρέσεις μεταγενέστερων κτισμάτων και τμήματος της περίφραξης επί της οδού Πειραιώς, καθώς και η αλλαγή χρήσης σε γραφεία, εκθεσιακούς χώρους και χώρους συνάθροισης κοινού (αίθουσες πολλαπλών χρήσεων). -Η τμηματική επέκταση του υπογείου στο περίγραμμα του ισογείου, επί του οποίου γίνεται η προσθήκη καθ’ ύψος, με βοηθητική χρήση (αποθήκες, χώροι ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων). -Η προσθήκη καθ’ ύψος πέντε ορόφων γραφείων στο περίγραμμα του ισογείου. -Η ενίσχυση και συμπλήρωση του στατικού φορέα με νέο φέροντα οργανισμό. Σε κάθε περίπτωση, λόγω θέσης, καθώς το ακίνητο βρίσκεται σε εμπορικό σημείο, -έναντι του Praktiker και κοντά στο πρώην εμπορικό κέντρο Athens Heart που μετατρέπεται σε γραφεία-, εκτιμάται ότι θα προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον.

Η Οptima απογείωσε την ΑΒΑΞ

-Ένα report ήταν αρκετό για να απογειώσει τη μετοχή της Αβαξ στα υψηλότερα επίπεδα τιμών για το τελευταίο τρίμηνο. Η Optima ξεκίνησε την κάλυψη της κατασκευαστικής εταιρείας και διέβλεψε εξαιρετικές προοπτικές που την οδήγησαν να δώσει σύσταση «αγορά» και τιμή – στόχο στα 2,79 ευρώ. Ήτοι, περιθώριο ανόδου... 101% πριν από το χθεσινό κλείσιμο. Ως αποτέλεσμα, η Άβαξ έκλεισε χθες με ένα +10% και στα 1,53 ευρώ, έχοντας ως υψηλό 12μήνου τα 1,75 ευρώ. Οι αναλυτές της Optima προβλέπουν μέση ετήσια άνοδο του τζίρου του κατασκευαστικού ομίλου κατά 18% για την περίοδο 2022-26, με τα EBITDA να ενισχύονται 13% ετησίως και τα επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη κατά 40% το ίδιο διάστημα. Η υψηλή κερδοφορία που αναμένεται για το κατασκευαστικό σκέλος της Άβαξ εκτιμάται από την Optima ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση του δανεισμού και διανομή μερισμάτων στους μετόχους.

Ένας ωραίος μήνας πριν από τα Χριστούγεννα

-Ο Νοέμβριος ήταν ένας καλός μήνας για τη χρηματιστηριακή αγορά. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 6,8% και βρίσκεται περίπου 37% υψηλότερα από την αρχή του έτους. Η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 175 εκατ. ευρώ και πλησίασε τις αλήστου μνήμης «υπέροχες μέρες» του Δεκεμβρίου 2015, όταν ελέω Βαρουφάκη οι τράπεζες πουλήθηκαν για μερικά λεπτά του Ευρώ και η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών έφτασε το ποσό ρεκόρ των 187 εκατομμυρίων. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση καταγράφει κέρδη της τάξης του 50% δείχνοντας πως η αγορά συνολικά αναβαθμίζεται, «σηκώνει» με ευκολία μεγάλες συναλλαγές, αγοραπωλησίες μετοχών και ομολόγων. Χθες, ο τζίρος έφτασε τα 258 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 208 εκατ. αφορούσαν ανοδικές μετοχές και μόνον 41,5 εκατ. πτωτικές. Στις τράπεζες πρωταγωνίστησε χθες η Alpha με συναλλαγές 10,45 εκατ. από κοντά η Eurobank με 9,96 εκατ., στα 9,5 εκατ. οι συναλλαγές της Εθνικής και 7 περίπου στην Τρ. Πειραιώς. Οι επόμενες πρώτες συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου δεν θα είναι διαδικαστικές αφού εκκρεμούν πολλά ανοικτά εταιρικά ζητήματα, με εκδόσεις μετοχών και ομολόγων. Τουλάχιστον μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου οι χρηματιστές θα μείνουν στα γραφεία τους.

Οι χρυσές μέρες του ΤΙΤΑΝα

-Όσοι παρακολουθούν την τιμή του ΤΙΤΑΝα θα έχουν παρατηρήσει ένα ωραίο W στην κίνησή της τα τελευταία 3 χρόνια. Ξεκίνησε από ψηλά, τον Νοέμβριο του 2018 πραγματοποίησε δύο εντυπωσιακές βυθίσεις και τώρα με κέρδη +17% μέσα στον Νοέμβριο, ατενίζει το μέλλον από τα 19,7 ευρώ, με κέρδη δωδεκαμήνου που ξεπερνούν το 58%. Η παγκόσμια ζήτηση για τσιμέντο ανακάμπτει ιδιαίτερα στην Αμερική και τα Βαλκάνια. Σε συνδυασμό με την υποχώρηση του ενεργειακού κόστους, η διοίκηση ακολουθεί πιστά το τριετές business plan που ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο το οποίο προβλέπει για το έτος 2026 κέρδη τριών ευρώ ανά μετοχή (δηλαδή, 235 εκατ. ευρώ)

Το Υπερταμείο

-Στην επόμενη -μεταμνημονιακή- περίοδό του περνά το Υπερταμείο, καθώς εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών το τεχνικό προσάρτημα που το μετατρέπει στην πράξη σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο. Στόχος είναι να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει αυτά τα χρόνια, αλλά -κυρίως- να “επιστρέψει” στην ελληνική οικονομία, αναπτυξιακές επενδύσεις.

Παιχνίδια πετρελαίου με φόντο την κλιματική αλλαγή…

-Οι μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί ανερυθρίαστα συμμετέχουν στη διεθνή συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) του Ντουμπάι. Την ίδια ακριβώς μέρα επέλεξε ο ΟΠΕΚ+ να ανακοινώσει ότι θα περικόψει την παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Κατά σύμπτωση η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τη δική της παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια. Είναι προφανές πλέον ότι τα κράτη μέλη του OPEC+ έχουν αποφασίσει ότι δεν θα αφήσουν την τιμή του βαρελιού να πέσει κάτω από τα 70 δολάρια. Σημειώστε πως από τον Ιανουάριο 2024 εντάσσεται στον ΟΠΕΚ και η Βραζιλία, η οποία παράγει 3,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Το χρυσάφι λάμπει, το bitcoin κερδίζει

-Τα θεμελιώδη μεγέθη και δεδομένα πάνε περίπατο. Οι τιμές κινούνται μόνο με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, με τους ανά την υφήλιο επενδυτές να είναι «πεινασμένοι» για υψηλές αποδόσεις. Βλέπουμε το χρυσάφι να πετάει, τη στιγμή που ο πληθωρισμός πέφτει και -θεωρητικά- τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών δεν πρόκειται να αυξηθούν άλλο. Είδαμε χθες την τιμή του Χρυσού πάνω από τα $2.038, υποχώρηση έως και τα $2.032 και μετά νέα ανοδική κίνηση. Από κοντά και το bitcoin που ξεπέρασε με άνεση τα 37,684 δολάρια παρά τις προειδοποιήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι ο γιος της έχασε το 60% της περιουσίας του παίζοντας με κρυπτονομίσματα. Όλοι αυτοί, κυνηγούν αποδόσεις, αδιαφορούν για τον κίνδυνο, πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα…