Την ελπίδα ότι με νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, θα ανοίξει ο δρόμος για την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, εξέφρασε σε δήλωσή του στο Reuters, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου ήταν μια επιβράβευση των πολιτικών της κυβέρνησής του.

Ειδικότερα, σε δημοσίευμα του, το Reuters κάνει μια ανασκόπηση στις εκλογές του Μαίου και αναφέρει ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε τις εκλογές με προβάδισμα 20 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, παρά τη μεγάλη διαφορά νίκης -ένα αποτέλεσμα που η Ελλάδα είχε να δει από τη δεκαετία του 1970- η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την αυτοδυναμία που απαιτείται για να κυβερνήσει χωρίς να σχηματίσει συνασπισμό, γεγονός που οδήγησε σε δεύτερες κάλπες.

Ακόμη, όπως προσθέτει το πρακτορείο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας ελαφρώς ενισχυμένα ενόψει της δεύτερης ψηφοφορίας. Σύμφωνα με το νέο εκλογικό σύστημα, ο νικητής της της κάλπης της 25ης Ιουνίου μπορεί να λάβει έως και 50 μπόνους έδρες για κάθε μονάδα που κερδίζει πέραν του 25%, οπότε αν η Νέα Δημοκρατία επαναλάβει σε τις επιδόσεις της του Μαίου, είναι πιθανό να εξασφαλίσει μια σαφή πλειοψηφία.

Στόχος η επενδυτική βαθμίδα – Προτεραιότητα η μεταρρύθμθση της Υγείας

«Ο πρώτος μας στόχος, φυσικά, είναι να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Πιστεύω ότι είναι κάτι απόλυτα εφικτό μέσα στους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές», είπε ο κ. Μητσοτάκης στο Reuters από το πλοίο για τη Σαλαμίνα. Θέλουμε έναν διαφορετικό τύπο ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης που θα εστιάζει στα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα αλλά θα μειώνει και την ανισότητα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 2%. Ακόμη, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της και να βρει πόρους για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών, τόνισε. «Πρέπει να δώσουμε περισσότερη έμφαση σε αυτό το ζήτημα, που προσθέτει δημοσιονομικό χώρο στον προϋπολογισμό μας», υπογράμμισε.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, προτεραιότητα του προέδρου της Νέας Δημοκράτιας, αν κερδίσει μια δεύτερη θητεία είναι η ενίσχυση του τομέα της υγείας, μαζί και με την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών και τη δημιουργία ενός «υπουργείου Οικογένειας» για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Ωστόσο πάνω απ’ όλα πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη για να διατηρήσει τη χώρα σε σταθερή δημοσιονομική πορεία. Η Ελλάδα βλέπει την ανάπτυξη στο 2,3% φέτος, βοηθούμενη από τον τουρισμό και τις επενδύσεις.

Στον καιρό της πανδημίας, αλλά και εν μέσω ενεργειακής κρίσης, όπως προσθέτει μετέπειτα το δημοσίευμα, η κυβέρνηση της ΝΔ δαπάνησε περίπου 40 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις στην προσπάθεια της να βοηθήσει τους πολίτες από τις επιπτώσεις της Covid19 και τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας.

Μείωσε επίσης την ανεργία, αύξησε τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις και μείωσε τη φορολογία, ενώ έφερε περισσότερες ξένες επενδύσεις.

«Θέσαμε τα θεμέλια για βιώσιμη ανάπτυξη» τονίζει ο κ. Μητσοτάκης. Ακόμη, εάν επανεκλεγεί, το υπουργικό του συμβούλιο, θα είναι ενισχυμένο με περισσότερες γυναίκες, θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο μεταρρυθμίσεων, αλλά και θα βελτιώσει το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων και θα μειώσει τις ανισότητες, καταλήγει το Reuters.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Οι κυβερνήσεις να σταματήσουν τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση και να εστιάσουν στα υψηλά χρέη

JP Morgan: Έρχεται ύφεση στις ΗΠΑ, μείωση στα επιτόκια από τη Fed τον Σεπτέμβριο

Σιάμισιης: Η κερδοφορία ρεκόρ του 2022 δεν θα επιστρέψει – Από την επόμενη εβδομάδα η καταβολή των υπερκερδών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ