Έμφαση στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας με παράλληλη αλλά λελογισμένη επέκταση στις άλλες τεχνολογίες στις ΑΠΕ προβλέπει ο επενδυτικός σχεδιασμός της Helleniq Energy.

Όπως ανέφερε, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων στόχος της εταιρείας που σήμερα διαθέτει σε λειτουργία 341 MW, έχοντας παράλληλα ένα pipeline 3 GW είναι να μεγαλώσει τις δραστηριότητες και με άλλες συναλλαγές, αναπτύσσοντας παράλληλα συνέργειες και με τις υπόλοιπες δραστηριότητες του ομίλου.

Όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, πάνω από 50% των επενδυτικών δαπανών της εταιρείας αφορούν πλέον την ανάπτυξη του πυλώνα της πράσινης ενέργειας και σημείωσε ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ απαιτούν λιγότερα κεφάλαια από την εταιρεία, καθώς είναι πολύ ευκολότερο να αναπτυχθεί με ελκυστικούς όρους δανεισμού αυτός ο πυλώνας.

Αναλύοντας την πορεία της Helleniq Energy στον κλάδο διύλισης, τόνισε πως η κερδοφορία ρεκόρ που κατέγραψε ο όμιλος το 2022, δεν πρόκειται να επιστρέψει.

Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τα αποτελέσματα ρεκόρ της προηγούμενης χρήσης οφείλονται στην αύξηση των περιθωρίων διύλισης λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Σήμερα, τα περιθώρια αυτά έχουν υποχωρήσει και πιθανώς να επανέλθουν τα επόμενα τρίμηνα, εκτιμώντας όμως ότι δεν θα είναι στα επίπεδα του 2022 όπου η λειτουργική κερδοφορία εκτινάχθηκε στο 1,6 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στο 1 δισ. ευρώ.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε μέρισμα 0,50 λεπτών ανά μετοχή, ενώ δεν απέκλεισε τη διανομή προμερίσματος για το 2023, απόφαση που όπως αναφέρθηκε θα ληφθεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Για το θέμα της έκτακτης φορολόγησης, ο κ. Σιάμισιης δήλωσε ότι θα ανέλθει συνολικά στα 300 εκατ. ευρώ και η εταιρεία θα ξεκινήσει να αποπληρώνει από τον επόμενο μήνα.

Αλλαγή στο μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης

Ειδικότερα για τον τομέα των ΑΠΕ, ο επικεφαλής του ομίλου αναφέρθηκε στην κατάργηση της στήριξης στην αγορά και στο νέο μοντέλο λειτουργίας που θα είναι διαφορετικό στο μέλλον.

«Το να πάμε να επενδύσουμε άλλα 500 εκατομμύρια στην πράσινη ανάπτυξη δηλαδή συνολικά 1 δισεκατομμύριο στην Ελλάδα σε ανανεώσιμα είναι επικίνδυνο από επιχειρηματικής πλευράς» είπε. Και αναφέρθηκε στο παράδειγμα των αρνητικών τιμών στις ΑΠΕ από την υπερπαραγωγή των έργων που ήδη το βλέπουμε και προκαλεί δυσλειτουργίες στην αγορά, πετώντας εκτός συστήματος ηλιακά πάρκα.

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μπορέσουμε να κατευθύνουμε σωστά την ανάπτυξη μας σε αυτό το νέο κομμάτι χωρίς να πετάξουμε πολλά λεφτά και χωρίς να επενδύσουμε σε πάρκα τα οποία δεν θα παράγουν όπως τα υπολογίζουμε».

Τέλος του 2024 οι αποφάσεις για υδρογονάνθρακες

«Στο Vision 2025 αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τις επενδύσεις σε ΑΠΕ αλλά και να περιορίσουμε τις επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες, και γι’ αυτό και περιοριστήκαμε στις έρευνες Νοτίου της Κρήτης και στο Ιόνιο, επιστρέφοντας τις υπόλοιπες άδειες» σημείωσε ο κ. Σιάμισιης.

Όπως είπε, τα σεισμικά πέρσι προχώρησαν σε χρόνο ρεκόρ, με απόλυτη ασφάλεια και τον υψηλότερο βαθμό συμμόρφωσης σε περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

«Τα δεδομένα αυτά αξιολογούνται σημείωσε για να δούμε αν αυτοί οι υδρογονάνθρακες που υπάρχουν είναι ικανοποιητικοί σε ποιότητα και ποσότητα για να τους εκμεταλλευτούμε. Μέχρι το τέλος του 2024 θα πρέπει να λάβουμε την απόφαση για το αν θα προχωρήσουμε σε ερευνητικές γεωτρήσεις», τόνισε ο κ. Σιάμισιης.

Διαβάστε ακόμη:

Στα χέρια του Σπύρου Θεοδωρόπουλου περνά πλέον η ΙΟΝ

Νέα αύξηση από την ΕΚΤ – Στο 4% το βασικό επιτόκιο

Eurogroup: Παροχές και ελαφρύνσεις μόνο με μεταρρυθμίσεις και επίτευξη στόχων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ