Δεν είναι μυστικό ότι αν με κάποιον Ευρωπαίο ηγέτη είχε δύσκολη σχέση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή δεν ήταν άλλη από τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία αποχώρησε οριστικά το φθινόπωρο του 2021.

Γι’ αυτό και η σχέση της Ελλάδας με τη Γερμανία είχε άλλου είδους εντάσεις τα προηγούμενα χρόνια, μια και οι δύο χώρες βρίσκονταν σε διαφορετική τοποθέτηση για μια σειρά θεμάτων, με κορυφαίο την έντονη διαμάχη για την προοπτική ενός πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Ο χρόνος, πάντως, πέρασε και η ενεργειακή κρίση έμεινε στο παρελθόν, όσο κι αν η Ευρώπη συνεχίζει να πορεύεται μέσα από δοκιμασίες.

Κάπως έτσι και σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τη γερμανική τρικομματική κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται τη Δευτέρα και την Τρίτη το Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς, αλλά και με τον πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς. Αυτή την περίοδο στη Γερμανία το μείζον πολιτικό θέμα είναι το Μεταναστευτικό, ένα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα και την ελληνική πλευρά.

Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο κ. Σολτς προ εβδομάδων, με πρωτοσέλιδη συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel», είχε δηλώσει ότι πρέπει να ενταθεί ο ρυθμός των απελάσεων από τη Γερμανία, ενώ σε παρόμοια γραμμή κινούνται και οι Πράσινοι που δημοσκοπικά φυλλορροούν.

Την ίδια ώρα, εξαιρετικά ανεβασμένη δημοσκοπικά και καθαρά στη δεύτερη θέση είναι η Εναλλακτική για τη Γερμανία, ενώ δυναμική είσοδο στο πολιτικό σκηνικό έχει κάνει το νέο κόμμα της Zάρα Βάγκενεχτ, συντρόφου του Οσκαρ Λαφοντέν και επί μακρόν ηγετικού στελέχους της γερμανικής Αριστεράς, που τιτλοφορείται BSW και έχει σαφείς αντιμεταναστευτικές θέσεις.

Κάπως έτσι και μετά από χρόνια μεταναστευτικής έντασης, το Μεταναστευτικό καθίσταται κανονικά και με τον νόμο διαιρετική τομή για το γερμανικό πολιτικό σύστημα.

Υπέροχο timing

«Οι Γερμανοί σιγά-σιγά έρχονται στα λόγια μας» λέει αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος στο «ΘΕΜΑ», εν όψει της μετάβασης του πρωθυπουργού στο Βερολίνο. Η Γερμανία, άλλωστε, τείνει να μετατραπεί το τελευταίο διάστημα και σε χώρα πρώτης υποδοχής, με πολλούς μετανάστες να καταφέρνουν να φτάνουν εκεί απευθείας, προσπερνώντας χώρες όπως η Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται το πρωί της Τρίτης στην Καγκελαρία και θα έχει εκτενείς και εφ’ όλης της ύλης συζητήσεις με τον κ. Σολτς και για το εν λόγω θέμα, με τον κ. Μητσοτάκη να υπογραμμίζει την ανάγκη ο νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός να έχει περισσότερους πόρους και για το Μεταναστευτικό και για την Πολιτική Προστασία.

Παράλληλα, συζήτηση θα γίνει για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, για την πορεία της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας με το βλέμμα στην επαναφορά του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά και για τα Δυτικά Βαλκάνια που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τη γερμανική κυβέρνηση.

Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr