Υπεγράφησαν οι κοινές δηλώσεις για τη στρατηγική και συνολική εταιρική σχέση μεταξύ Αιγύπτου και ΕΕ, με την παρουσία Ευρωπαίων ηγετών στο Κάιρο, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η στρατηγική και συνολική εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου καλύπτει έξι τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την Ευρώπη και την Αίγυπτο: Πολιτικές σχέσεις, Οικονομική σταθερότητα, Επενδύσεις & Εμπόριο, Μετανάστευση, Ασφάλεια, Άνθρωποι και δεξιότητες.

«Η επίσκεψή σας σήμερα έχει τεράστια συμβολική σημασία γιατί μαζί κάναμε μια αλλαγή στη συνεργασία μας. Υπογράψαμε μία Σύνοδο κοινής δήλωσης για να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις ΕΕ Αιγύπτου δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

«Θα συμπεριλάβουμε μία καινούρια διάσταση για να ενισχύσουμε τις μεταναστευτικές ροές. Επίσης μεγάλη ανησυχία αποτελεί ο πόλεμος στην Παλαιστίνη, Θα ζητήσουμε άμεση κατάπαυση πυρός και άνοιγμα διαδρόμων για ανθρωπιστική βοήθεια για να μπορέσουμε να στείλουμε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και να βοηθήσουμε τους Παλαιστίνιους.

Σας ευχαριστώ για τις συζητήσεις μας και ελπίζω να έχουμε εποικοδομητικό διάλογο και στο μέλλον» δήλωσε κλείνοντας.

Παίρνοντας το λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε:

«Σας ευχαριστώ για το θερμό σας καλωσόρισμα και τη φιλοξενία σας. Η συνεργασία είναι τεράστιας σημασίας. Η παρουσία 6 Ευρωπαίων ηγετών δείχνει πόσο εκτιμούμε τη σχέση αυτή, και λαμβάνουμε υπόψη την οικονομική σας κατάσταση και τη στρατηγική σας θέση.

Η σημερινή επίσκεψη αντικατοπτρίζει τη δύναμη των διμερών μας σχέσεων. Έχουμε μπροστά μας μια ιστορική μέρα σήμερα.

Η συνεργασία αυτή βασίζεται σε 6 βασικούς πυλώνες και με χαρά ανακοινώνω ότι θα υποστηριχθούν από ένα καινούριο οικονομικό πακέτο υποστήριξης, 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Θα συνεργαστούμε σε έξι τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος:

  • Πολιτικές σχέσεις
  • Οικονομική σταθερότητα
  • Επενδύσεις και εμπόριο
  • Μετανάστευση
  • Ασφάλεια
  • Άνθρωποι και δεξιότητες»

Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε την σημασία της συνεργασίας στον ενεργειακό
τομέα. «Η ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου αυξάνει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Στον πυλώνα για την μετανάστευση και την κινητικότητα τώρα η συνεργασία μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει 200 εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσουμε την βοήθεια στην Αίγυπτο. Παράλληλα με την αφοσίωση της Ευρώπης θα ελέγξουμε την παράνομη μετανάστευση και την παράνομη εμπορία ανθρώπων.

 

Τη στενή συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αιγύπτου υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνωρίζοντας ότι το Κάιρο αποτελεί μια δύναμη σταθερότητας για την περιοχή και τον σημαντικό ρόλο που έχει. Η Ελλάδα, όπως είπε ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να στηρίζει τις καλές σχέσεις της Αιγύπτου με την Ε.Ε.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι θα η Αθήνα θα συνεργαστεί με το Κάιρο στενά για την αποφυγή παράνομης μετανάστευσης που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, ενώ θα σχεδιαστούν νόμιμοι οδοί για τη μετανάστευση προς την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε επίσης και στη συνεργασία με την Αίγυπτο στα θέματα ενέργειας.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμφώνησε με όσα είπε νωρίτερα η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί η χερσαία επίθεση στη Ράφα και ταυτόχρονα ζήτησε να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι καθώς και να ανοίξουν οι διόδοι για την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Η επίσκεψή σας σήμερα έχει τεράστια συμβολική σημασία γιατί μαζί κάναμε μια αλλαγή στη συνεργασία μας» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Αιγύπτου κατά την τοποθέτησή του. Ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, έκανε ειδική αναφορά στον πόλεμο στη Γάζα λέγοντας ότι αποτελεί μια μεγάλη ανησυχία «θα ζητήσουμε άμεση κατάπαυση του πυρός και άνοιγμα διαδρόμων για ανθρωπιστική βοήθεια».

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις:

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών 

Είναι πράγματι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι εδώ στο Κάιρο αυτή την πολύ ξεχωριστή ημέρα για τις σχέσεις Ευρώπης – Αιγύπτου και για εμάς, την Ελλάδα και την Κύπρο, που εργαστήκαμε σκληρά μαζί για να φτάσουμε στο σημείο να αναβαθμίσουμε τη σχέση μας στο επίπεδο μιας συνολικής και στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Πρόκειται πραγματικά για μια ημέρα-ορόσημο που αναγνωρίζει τη βαθιά στρατηγική σημασία της Αιγύπτου για τη σταθερότητα και την ευημερία, όχι μόνο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά θα έλεγα και της Ευρώπης στο σύνολό της.

Πράγματι, το σχέδιο Κοινής Δήλωσης που θα υπογράψουμε σήμερα καθορίζει τα διάφορα δομικά στοιχεία για την υλοποίηση της πρόθεσής μας να καταστήσουμε αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση όσο πιο βαθιά χρειάζεται. Είτε πρόκειται για οικονομικά θέματα είτε για ενεργειακά, όπου αναγνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε για να σας βοηθήσουμε όχι μόνο να σταθεροποιήσετε την οικονομία, αλλά και να διασφαλίσετε ότι μπορείτε να παρέχετε θέσεις εργασίας για τους νέους Αιγύπτιους προσελκύοντας άμεσες ξένες επενδύσεις.

Είτε αυτό αφορά την ενέργεια, όπου έργα όπως η διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο, βοηθώντας σας να αναπτύξετε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και διασφαλίζοντας ότι αυτές οι ανανεώσιμες πηγές θα φτάσουν στην Ευρώπη και, υπό αυτή την έννοια, θα ενισχύσουν την ενεργειακή μας ασφάλεια.

Είτε αυτό σημαίνει να σκεφτούμε νέα και πιο φιλόδοξα έργα, όπως η δυνατότητα, ίσως στο μέλλον, αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στους γεωλογικούς σχηματισμούς που διαθέτετε ως αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης ή της εξάντλησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Είτε πρόκειται για συνεργασία σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, όπου, πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αναγνωρίσουμε το τεράστιο έργο που έχει επιτελέσει η Αίγυπτος όσον αφορά στη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων από πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρές πολιτικές και οικονομικές δυσκολίες.

Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος El-Sisi ορθώς επισήμανε πως αν η Αίγυπτος είναι ευημερούσα και σταθερή, αυτό θα μας βοηθήσει να σταθεροποιήσουμε και άλλες χώρες, όπως η Λιβύη και το Σουδάν, οι λαοί των οποίων ίσως ωθούνται να ξεφύγουν από διώξεις, πόλεμο αλλά και από την οικονομική απόγνωση. Και φυσικά, όπως σημείωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι διακινητές που εκμεταλλεύονται την απελπισία αθώων ανθρώπων, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ανοίξουν άλλες, νέες οδοί παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα και ότι θα προσφέρουμε νόμιμες οδούς μετανάστευσης για τους νέους Αιγύπτιους που αναζητούν εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχουμε συνεργαστεί πολύ στενά με την Αίγυπτο, όσον αφορά στη διμερή μας εταιρική σχέση. Υποδεχόμαστε εδώ και πολλές δεκαετίες Αιγύπτιους που επιθυμούν να εργαστούν στην Ελλάδα. Και πιστεύω ότι η συνεργασία μας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για το τι μπορούμε να επιτύχουμε μαζί ως αποτέλεσμα αυτής της νέας συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Τέλος, όσον αφορά στη Γάζα, επιτρέψτε μου επίσης να μοιραστώ τη βαθιά μας ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση και να να επαναλάβω την έκκλησή μας για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση όλων των ομήρων. Επιτρέψτε μου επίσης να εκφράσω την στήριξή μου γι’ αυτό που είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε, σε καμία περίπτωση, οποιονδήποτε αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων στην Αίγυπτο.

Αναγνωρίζουμε τις βαθιές ανησυχίες της Αιγύπτου για την ασφάλεια στο ζήτημα αυτό. Ευελπιστώ ότι μπορούμε να συνεργαστούμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αίγυπτος, για να διερευνήσουμε το πώς μπορούμε να εργαστούμε ξανά στην κατεύθυνση της μόνης ρεαλιστικής μακροπρόθεσμης πολιτικής λύσης στην παλαιστινιακή τραγωδία: και αυτή είναι, φυσικά, η λύση των δύο κρατών.

Κύριε Πρόεδρε, να επαναλάβω ότι είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι εδώ, με χαροποιεί επίσης ιδιαίτερα να βρίσκομαι μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τους διακεκριμένους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πιστεύω ότι η παρουσία τόσων πολλών από εμάς εδώ σήμερα μαρτυρά την ιδιαίτερη αξία που αποδίδουμε σε αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση.

Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου συμφώνησαν Μητσοτάκης και Αλ Σίσι

Νωρίτερα, τη σύσταση Ανώτατου Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου συμφώνησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Κυριακής πριν από τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Αιγύπτιο πρόεδρο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στην Αθήνα.

Στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνολική στρατηγική σχέση Ελλάδας-Αιγύπτου καθώς ήταν αυτός που είχε πρωτοστατήσει για να συμβεί αυτό αλλά κάνοντας ειδική αναφορά στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY Interconnector.

Ειδική αναφορά έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός και στο μεταναστευτικό τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας με το Κάιρο για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης προκειμένου να μην ανοίξει νέος μεταναστευτικός διάδρομος από την Λιβύη προς την Κρήτη. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Αιγύπτου για την οργάνωση της επίσκεψης στη Σίβα. Η όαση της Σίβα έχει ξεχωριστή σημασία για τις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας Αιγύπτου, καθώς εκεί βρίσκεται το μαντείο του Αμον Ρα το οποίο επισκέφθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος το 331 π.χ.

Μητσοτάκης: Θέτουμε τα θεμέλια μιας στρατηγικής συνεργασίας σε θέματα οικονομίας, ενέργειας και μετανάστευσης

Πρέπει να βάλουμε τα θεμέλια για την εφαρμογή των στόχων μας και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Αίγυπτο, τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Κάιρο στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Συνόδου.

Σχετικά με το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «Είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι δεν θα ανοίξουν άλλοι δρόμοι παράνομης μετανάστευσης ή εμπορίας ανθρώπων», καθώς και ότι «δεν θα ανεχτούμε τη βίαιη μετατόπιση Παλαιστινίων σε άλλες χώρες».

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού

«H δήλωση που θα υπογράψουμε σήμερα θέτει τα θεμέλια ουσιαστικά για να εφαρμόσουμε τους στόχους μας και να κάνουμε αυτή την στρατηγική συνεργασία αρκετά βαθιά. Να την εμβαθύνουμε τόσο όσο πρέπει για να καλύψουμε τα οικονομικά ζητήματα, τα ζητήματα ενέργειας, τα οποία αναγνωρίζουμε ότι είναι πολύ σημαντικά.

Φυσικά, θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε όχι μόνο να σταθεροποιήσετε την οικονομία σας, αλλά να δημιουργήσετε και νέες θέσεις εργασίας για τους νεαρούς Αιγύπτιους, μέσω των επενδύσεων.

Επενδύσεις, είτε αυτές έχουν σχέση με την ενέργεια, είτε με έργα όπως ο αγωγός διασύνδεσης της Ελλάδας και της Αιγύπτου και η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και φυσικά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλα αυτά τα έργα θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την ενεργειακή μας ασφάλεια.

Είτε μιλάμε για καινούργια και πιο καινοτόμα έργα, όπως για παράδειγμα ίσως η ικανότητα στο μέλλον να αποθηκεύουμε το διοξείδιο του άνθρακα από τις δικές σας κατασκευές και το δικό σας υπέδαφος, είτε πρόκειται για θέματα όπως η μετανάστευση.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αναγνωρίσουμε φυσικά την τεράστια δουλειά, την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει η Αίγυπτος για την υποδοχή μεταναστών από πολλές χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τεράστιες πολιτικές και οικονομικές δυσκολίες.

Θα ήταν επίσης καλό, πιστεύω, να υπογραμμίσουμε ότι η Αίγυπτος είναι μία σταθερή χώρα και η σταθερότητα της Αιγύπτου θα βοηθήσει στη σταθερότητα της Λιβύης, του Σουδάν και άλλων χωρών, στις οποίες οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να φεύγουν λόγω της κακής οικονομίας ή της κακής πολιτικής κατάστασης.

Είναι εξίσου σημαντικό να σταματήσουμε επιτέλους τους ανθρώπους που εμπορεύονται άλλους ανθρώπους. Να βεβαιωθούμε ότι δεν θα ανοίξουν άλλοι δρόμοι παράνομης μετανάστευσης ή εμπορίας ανθρώπων, αλλά να προσπαθήσουμε επίσης να παρέχουμε ασφαλείς δρόμους για νέους Αιγύπτιους, οι οποίοι θέλουν να εργαστούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για παράδειγμα, είμαστε πολύ κοντά στην Αίγυπτο. Είμαστε πάντα ανοιχτοί γι’ αυτή τη διμερή συνεργασία. Στην Ελλάδα εργάζονται πολλοί Αιγύπτιοι, όπως το γνωρίζετε και φυσικά θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να προχωρήσουμε τη συνεργασία μας και να επιτύχουμε ό, τι περισσότερο μπορούμε.

Όσον αφορά το θέμα της Γάζας, θα ήθελα να σας πω ότι ανησυχούμε και εμείς πάρα πολύ για την ανθρωπιστική κατάσταση που υπάρχει εκεί. Καλούμε για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση όλων των ομήρων και επίσης υποστηρίζω βεβαίως αυτό που είπε ο κύριος Χριστοδουλίδης. Δεν θα ανεχτούμε τη βίαιη μετατόπιση Παλαιστινίων σε άλλες χώρες».

Γι’ αυτό ελπίζω πως μπορούμε να συνεργαστούμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αίγυπτος μαζί για να μπορέσουμε να βρούμε καινούργιες λύσεις για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στο μόνο ρεαλιστικό, μακροπρόθεσμο σχέδιο που θα λύσει την παλαιστινιακή τραγωδία.

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ και πάλι. Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τους εξέχοντες συναδέλφους μου και το γεγονός ότι βρισκόμαστε όλοι εδώ μαζί σήμερα, δείχνει το πόσο ενδιαφερόμαστε φυσικά για την προώθηση αυτής της συνεργασίας».

Διαβάστε ακόμη 

Το σχέδιο του ΥΠΕΘΟ για ταχύτερη μείωση του χρέους

Πότε θα ανοίξουν τα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ με τον μήνα

Κίνητρα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και φορτιστές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ