Πολιτική

Μητσοτάκης: Τι αναμένει από τους Ευρωπαίους ως απάντηση στον Ερντογάν – Τι είπε με Μακρόν

  • Φώφη Γιωτάκη


Επιφυλάξεις από την Μέρκελ - Τι είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Matthew Kaminski

Με το βλέμμα στραμμένο στις επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους παράγοντες των Βρυξελλών βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της Συνόδου Κορυφής και της συζήτησης για την απάντηση της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει ήδη άλλωστε θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το ζήτημα των κυρώσεων και του εμπάργκο όπλων, επιμένει στην γραμμή της «διαρκούς» επικοινωνίας με ομολόγους του και κορυφαίους «παίκτες» της Κομισιόν, ώστε μέχρι την Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη να έχει εξασφαλιστεί μέσω των επαφών ένα πλαίσιο συμφωνίας των Ευρωπαίων για την αντιμετώπιση της προσχηματικής αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει συζητήσει αναλυτικά με την ηγεσία της Κομισιον και του ευρωκοινοβουλίου, ενώ η ανταλλαγή απόψεων με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Εμανουέλ Μακρόν λέγεται ότι έγινε σε κλίμα κατανόησης των ελληνικών θέσεων.

Μάλιστα οι τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας της Γαλλίας δίνουν την αίσθηση στο Μέγαρο Μαξίμου ότι σημαντικές δυνάμεις της Ευρώπης αντιλαμβάνονται πλέον ότι η αλλαγή στην συμπεριφορά της Τουρκίας είναι προσχηματική και καταγράφεται συνήθως όταν πλησιάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Οι προσχηματικές ενέργειες αποκλιμάκωσης της Τουρκίας λίγο πριν από τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια για να αποφύγει τις κυρώσεις, έχουν κοντά ποδάρια και δεν πείθουν πλέον κανέναν», εκτιμά κυβερνητικό στέλεχος χαρακτηρίζοντας θετικά τα μηνύματα αντίδραση άλλων χωρών.

Επιφυλάξεις πάντως φαίνεται ότι διατηρεί η γερμανική πλευρά– γι’ αυτό και οι καλά γνωρίζοντες σημειώνουν ότι δεν έχουν ακόμη προκύψει πληροφορίες για ενδεχόμενη επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Σε κάθε περίπτωση- όπως τονίζουν συνεργάτες του- ο κ. Μητσοτάκης προσέρχεται στην Σύνοδο Κορυφής έχοντας αποστείλει καθαρά μηνύματα και προς την Ευρώπη και προς την Τουρκία. «Έχουμε καταστήσει σαφές πως δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες.

Και πιστεύω πως αυτό είναι πλέον σαφές σε όλους τους παράγοντες που ενδιαφέρονται για αυτή τη γωνιά του κόσμου», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συζήτηση που είχε με τον Matthew Kaminski στο πλαίσιο του Web Summit της Λισαβόνα και λίγα 24ωρα πριν το κρίσιμο Συμβούλιο Κορυφής.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι «θα περιμέναμε σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά της Τουρκίας κάποια στιγμή– εάν εννοεί τα όσα λέει τελευταία ο Πρόεδρος Eρντογάν ότι δηλαδή επιθυμεί στενές σχέσεις με την Ευρώπη και τη Δύση». Για τον κ. Μητσοτάκη «τα λόγια δεν αρκούν πλέον», αλλά χρειάζονται ξεκάθαρες πράξεις από την τουρκική πλευρά που σημαίνει: πραγματική αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μιλώντας για τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εν τω μεταξύ ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε με νόημα ότι «αφορούν την Ευρώπη, καθώς επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο και σχετίζονται με το ΝΑΤΟ καθώς επηρεάζουν το νοτιοανατολιτκό τμήμα του».

Είναι -κατέληξε με την αφήγησή του- μία παράξενη θέση στην οποία βρίσκεται κανείς: αλλά δεν νομίζω ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας συνάδει με τον ρόλο της ως βασικού μέλους του ΝΑΤΟ όταν αγοράζει προηγμένα πυραυλικά συστήματα από τη Ρωσία ή όταν χρησιμοποιεί ανοιχτά τρομοκράτες από τη Συρία για να συμμετέχει σε πολέμους.

Διαβάστε περισσότερα:

«Σαρώνουν» οι διαδικτυακές επενδυτικές απάτες – Πώς αντιδρά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Ξεκίνησαν οι προεργασίες για την υλοποίηση του project της VW στην Αστυπάλαια

«Λευκή πετσέτα» έριξε και πάλι ο Απόστολος Βακάκης

Απόρρητο Απόρρητο