Η εσωκομματική ζύμωση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας με φόντο το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία ξεκίνησε και θα είναι μακρά, κατά τα φαινόμενα. Ενδεικτικό, άλλωστε, είναι τον γεγονός ότι το χθεσινό «φροντιστήριο» στα γραφεία του κόμματος κράτησε περίπου 2,5 ώρες, με τον διάλογο να είναι εξαιρετικά ζωντανός, καθώς εκφράστηκαν ενστάσεις και προβληματισμοί από βουλευτές, ενώ δόθηκαν και απαντήσεις από τους παριστάμενους υπουργούς.

«Εκτιμώ πήγε πολύ καλά. Ήταν παραγωγική συζήτηση και απαντήθηκαν όλα, μα όλα τα ζητήματα που ετέθησαν. Οποιος είναι καλοπροαίρετος θεωρώ πήρε απαντήσεις», υπογράμμιζε αργά χθες στο βράδυ προς το protothema.gr αρμόδια πηγή που ήταν στη συζήτηση με επιτελικό ρόλο για την ενημέρωση των βουλευτών. Τον ρόλο αυτόν επωμίστηκαν ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ αρκετές παρεμβάσεις έκανε ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γιάννης Μπρατάκος. Παρόντες στη συζήτηση που έγινε, επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, η γραμματέας της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, ο γραμματέας της Κ.Ο., Σταύρος Καλαφάτης, αλλά και η καθηγήτρια του ΑΠΘ Κατερίνα Φουντεδάκη που είναι εκ των βασικών διαμορφωτών του υπό κατάθεση νομοθετήματος που θα έρθει είτε στο υπουργικό του Ιανουαρίου είτε στο πρώτο, εμβόλιμο του Φεβρουαρίου.

Οι διάλογοι

Η διαδικασία ξεκίνησε γύρω στις 18:45, με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, να εξηγεί γιατί υπερψηφίζει το νομοσχέδιο και να υπογραμμίζει ότι όσοι καταψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης το 2015 ή είχαν απάσχει από τη συζήτηση, δεν μπορούν να το επικαλούνται τώρα. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο κ. Γεωργιάδης έκανε μια έμμεση αυτοκριτική για την τότε στάση του. Επίσης, αυτό που είπε ισχύει και για τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος συνεχίζει να προκαλεί εσωκομματικές αναταράξεις, αν και μετά τη συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Υγείας δεν θέλησε να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του κ. Σαμαρά.

Βασικό ρόλο στην ενημέρωση είχε ο Άκης Σκέρτσος, ο οποίος παρουσίασε ένα αναλυτικό powerpoint με επιχειρήματα υπέρ της νομοθέτησης, αλλά και τι συμβαίνει σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, αρκετοί βουλευτές της ΝΔ υπογράμμιζαν σε συνομιλίες τους με το protothema.gr ότι ο κ. Σκέρτσος έδωσε αρκετές ουσιαστικές απαντήσεις για ζητήματα που ετέθησαν, με δεδομένο ότι αρκετοί έγειραν προβληματισμούς που είτε έχουν οι ίδιοι από ιδεολογικής άποψης είτε τους μεταφέρονται από τους εκλογείς τους.

Υπό αυτό το πρίσμα, ενδιαφέρον έχει τι έπραξαν οι υφυπουργοί που ήταν παρόντες στην ενημέρωση. Δύο υφυπουργοί, η Σοφία Βούλτεψη και ο Βασίλης Σπανάκης, τοποθετήθηκαν με σαφήνεια υπέρ του νομοθετήματος. Ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης άκουσε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης και προς το τέλος της ρώτησε τον Άκη Σκέρτσο τι θα αναγράφεται στην ταυτότητα ενός παιδιού που υιοθετείται από ομόφυλο ζευγάρι και ειδικά στο σκέλος όνομα πατέρα και μητέρας, για να πάρει την απάντηση ότι θα γίνεται αναφορά σε «πατέρα και πατέρα» και «μητέρα και μητέρα». Με τη σειρά του, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης περιέγραψε δικούς του προβληματισμούς ιδίως ως προς το σκέλος της υιοθεσίας παιδιών, ενώ ζήτησε από τους υπουργούς να σταματήσουν να επικαλούνται το δικαίωμα ενός μόνου πατέρα στην υιοθεσία από το 1946, με δεδομένο ότι τότε υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες ορφανά παιδιά.

Πιο αιχμηρός ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, ο οποίος διερωτήθηκε αν η ΝΔ λέει ανοιχτά ότι το μοντέλο ενός ομόφυλου ζευγαριού συνιστά μορφή οικογένειας, με την έννοια που τη στηρίζει το κόμμα. Κλειστά κράτησε τα χαρτιά της η υφυπουργός Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, η οποία έχει ισχυρούς προβληματισμούς, ενώ δεν έκανε καν δήλωση προσερχόμενη ή εξερχόμενη των κομματικών γραφείων.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr