Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023 σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο κατά τις εργασίες της ΓΣ του ΣΕΒ.

«Αυτή είναι η τελευταία Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ που γίνεται πριν από τις εθνικές εκλογές, οι οποίες προσδιορίζονται για την άνοιξη του 2023», σημείωσε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «μία απ’ τις τρεις προτεραιότητες» της ατζέντας που θα ανακοινώσει διεκδικώντας την επανεκλογή του θα είναι και αυτό της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης. Παράλληλα υποσχέθηκε μείωση του μη μισθολογικού κόστους στην απασχόληση, όταν επιτευχθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος και «τρέξουν» σχετικές μελέτες για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, όπως είπε.

Εν τω μεταξύ αποκάλυψε ότι η παρέμβαση που θα ανακοινωθεί την επομένη εβδομάδα για τη μείωση του κόστους των καυσίμων θα είναι στοχευμένη σε ό,τι αφορά τη βενζίνη αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν κριτήρια. «Η παρέμβαση στη βενζίνη δεν θα είναι οριζόντια. Θα είναι στοχευμένη στη λογική που δεν επιβραβεύει οριζόντια αυτούς που έχουν σήμερα τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις αυξημένες τιμές», δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός σημειώνοντας παράλληλα πως η περίπτωση του Diesel διαφέρει αφού το κόστος του επηρεάζει όλη την παραγωγική αλυσίδα.

Στο ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη για αύξηση των ΑΠΕ στη χώρα. «Πρέπει να ξεπεράσουμε δυσκολίες που υπάρχουν. Αύριο έχουμε κεντρική σύσκεψη για θέματα χωροθέτησης ΑΠΕ. Η άποψη μας είναι συγκεκριμένη. Αντί να διασπείρουμε ανεμογεννήτριες σε όλη τη χώρα να υπάρξουν συγκεκριμένα σημεία που θα είναι συγκεντρωμένες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα υποσχέθηκε επίλυση των προβλημάτων που παρατηρούνται ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να προχωρούν σε ιδιοπαραγωγή και να καλύπτουν μέρος των ενεργειακών τους αναγκών. «Έχουμε θέμα στα δίκτυα μας, όμως ξεπερνάμε τα εμπόδια, πολλά εκ των οποίων είναι αδειοδοτικά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε δε πως οι καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό. «Κάνουμε συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η κατεύθυνση της Κομισιόν είναι για μία νομοθετική πανευρωπαϊκή κάλυψη που θα μας επιτρέψει να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων στις ΑΠΕ».

Όπως ανάφερε ο πρωθυπουργός, η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία κλείνει για τη χώρα μας έναν δωδεκαετή κύκλο πόνου. «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε. Ένας 12ετης κύκλος περιπέτειας για την Ελλάδα κλείνει», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Την εποχή μας αλλάζουν πάρα πολλά, το βιώνουμε όλοι καθημερινά. Μέσα από την πανδημία γεννήθηκαν σημαντικές ευκαιρίες για την Ευρώπη και τη χώρα μας. Χωρίς την πανδημία δεν θα είχε συμφωνήσει η Ευρώπη σε ένα όργανο κοινού δανεισμού που μας ωφέλησε, κι αυτή ήταν μια τομή από την πανδημία, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «ο πόλεμος πριν έναν χρόνο φαινόταν αδιανόητος. Πέρα από την τραγικότητα της καταστροφής μιας χώρας από τη βάρβαρη επίθεση, τεράστιες επιπτώσεις υπάρχουν και στην αγορά ενέργειας και το φάσμα επισιτιστικής κρίσης. Είμαστε πια σε περιβάλλον πληθωρισμού, όμοιο του δεν έχουμε ξαναζήσει εδώ και 40 χρόνια.

«Πάρα το γεγονός ότι έχουμε το μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη είμαστε συγκριτικά σε καλύτερη θέση από ότι άλλες χώρες του νότου, γιατί έχουμε χαμηλές ανάγκες αποπληρωμής χρέους, γιατί φροντίσαμε τα τελευταία χρόνια να δανειστούμε και να ενισχύσουμε το μαξιλάρι ρευστότητας το οποίο έχουμε και γιατί η εικόνα της χώρας και αυτό που αποκαλούμε brand Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο και αυτό αποτυπώνεται και στις αγορές χρήματος και στις αγορές κεφαλαίων και στις αναβαθμίσεις από τους επενδυτικούς οίκους και φυσικά έχει αντανάκλαση και στην επιχειρηματικότητα και στις επιχειρήσεις και στην άνεση με την οποία οι επιχειρήσεις προχωρούν και υλοποιούν επενδυτικά σχέδια», συνέχισε.

«Το ρίσκο «Ελλάδα» έχει σημαντικά μειωθεί και αυτό είναι που σε αυτή την πολύ δύσκολη περιπέτεια μας κάνει να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μια συγκρατημένη αισιοδοξία», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «Αν δεν πιστεύει κάποιος ότι η χώρα πάει προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν θα επενδύσει σε αυτή, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμη:

Mε «άρωμα» Λαγκάρντ το comeback στο Χρηματιστήριο – Ανέκτησε 1 δισ. ευρώ από το χθεσινό sell off

ΣΕΒ: Οι νέες προκλήσεις για το επιχειρείν – Τα μηνύματα Παπαλεξόπουλου (pics)

Νέο εργαλείο για τη στήριξη των ομολόγων ανακοίνωσε η ΕΚΤ – Πώς αντιδρούν τα spreads του Νότου