Τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου για τη στήριξη των κρατικών ομολόγων του Νότου ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως, με στόχο την αντιμετώπιση της πρόσφατης αναταραχής στις αγορές.

Η νομισματική αρχή της Ευρωζώνης, συγκεκριμένα, έδωσε εντολή στις αρμόδιες επιτροπές να ξεκινήσουν τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου, το οποίο θα έχει ως στόχο την άμβλυνση των απρόσμενων πιέσεων στις αποδόσεις των ομολόγων, εν όψει και της πρώτης αύξησης επιτοκίου έπειτα από 11 χρόνια.  

Πάντως, απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιμέρους παραμέτρους του προωθούμενου προγράμματος, κάτι που ενδεχομένως θα συμβεί σε μεταγενέστερο επίπεδο.

Την ίδια ώρα, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει επιπλέον ευελιξία στις επανεπενδύσεις των ομολόγων, τα οποία αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος PEPP. Η κίνηση αυτή, όπως εξήγησε η ΕΚΤ, αποσκοπεί στη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού «μετάδοσης» της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. 

«Η πανδημία έχει αφήσει μόνιμα τρωτά σημεία στην οικονομία της Ευρωζώνης, τα οποία στην πραγματικότητα συμβάλλουν σε μια άνιση μετάδοση της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής» ανέφερε, σε γραπτή της ανακοίνωση, η ΕΚΤ.

Η κρίσιμη συνεδρίαση ξεκίνησε στις 12.00 ώρα Ελλάδας και ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου τρεις ώρες. Η πρωτοβουλία αναλήφθηκε μετά το sell off της Τρίτης, κατά τη διάρκεια του οποίου η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας σκαρφάλωσε άνω του 4% για πρώτη φορά από το 2014.   

Surging spreads relative to Germany's prompted surprise ECB meeting

«Ο πληθωρισμός κάνει τη διαφορά αυτή τη φορά. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να “ρίξει” χρήματα, καθώς η νομισματική σύσφιγξη και τα υψηλότερα επιτόκια είναι πράγματι αναγκαία (εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού)» τονίζει στο Bloomberg o Christoph Rieger, αναλυτής της Commerzbank 

Οι επενδυτές, μέχρι στιγμής, εμφανίζονται δύσπιστοι στο πώς η ΕΚΤ θα καταφέρει να αυξήσει το κόστος χρήματος, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον πληθωρισμό – ρεκόρ (8,1% τον Μάιο), διατηρώντας παράλληλα τις αποδόσεις των ευάλωτων χωρών σε νορμάλ επίπεδα.  

Πέφτουν αποδόσεις και spreads

Ήδη, πάντως, οι παραπάνω πληροφορίες έχουν προκαλέσει εν μέρει «ανακούφιση», με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να περιορίζεται κατά 39 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στο 4,26%. Χθες είχε σκαρφαλώσει ακόμη και άνω του 4,7%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2017. 

Αποκλιμάκωση εμφανίζουν και τα ομόλογα των υπόλοιπων χωρών του Νότου, με το 10ετές της Ιταλίας να μειώνεται κατά 37 μονάδες βάσης (3,84%), της Ισπανίας κατά 25 μονάδες βάσης (2,84%), της Γαλλίας κατά 20 μονάδες βάσης (2,17%), της Κύπρου κατά 18 μονάδες βάσης (3,32%) και της Πορτογαλίας κατά 29 μονάδες βάσης (2,81%). 

 Όσον αφορά τα spreads, δηλαδή την απόκλιση σε σχέση με τις αποδόσεις της Γερμανίας (1,59%), τα ελληνικά υποχωρούν στις 267 μονάδες βάσης (χθες έφθασαν στις 300 μ.β.), τα ιταλικά στις 226 μονάδες βάσης, τα ισπανικά στις 124 μονάδες βάσης, τα πορτογαλικά στις 122 μονάδες βάσης, τα κυπριακά στις 174 μονάδες βάσης και τα γαλλικά στις 58 μονάδες βάσης. 

Υπενθυμίζεται ότι η καταιγίδα στα ομόλογα ξεκίνησε μόλις η ΕΚΤ προανήγγειλε τον τερματισμό της πολυετούς νομισματικής χαλάρωσης και της οκταετούς περιόδου των αρνητικών επιτοκίων, κάνοντας λόγο για έναν βιώσιμο κύκλο αυξήσεων από τον Ιούλιο και μετέπειτα. Μάλιστα, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας αύξησης των 50 μονάδων βάσεων τον Σεπτέμβριο. 

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Γιατί «παίζουν» δυνατά οι αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης από την Fed

Υποχωρούν οι αποδόσεις στο ελληνικό 10ετές, κάτω των 300 μονάδων τα spreads

Μπιλ Άκμαν: Γιατί θα είναι καλύτερα αν η Fed αυξήσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης