Σε «πόλεμο» μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξελίσσεται η δημόσια συζήτηση για το click away με φόντο την πανδημία και το «αποτύπωμά» της στο εμπόριο και τις μικρές επιχειρήσεις.

Το «επόμενο λεπτό» μετά την απόφαση της κυβέρνησης για την δυνατότητα της παραλαβής προϊόντων εκτός του καταστήματος, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο άρχισαν να εξαπολύουν επίθεση στους αρμόδιους υπουργούς παραθέτοντας για τα «απόνερα» του μέτρου για μια σειρά επαγγελματιών του κλάδου. Μάλιστα ο ίδιος ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μετά την τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων κήρυξε την επίθεση λέγοντας ότι το μέτρο θα πλήξει την συντριπτική πλειονότητα αυτών των επιχειρήσεων. Σε υψηλούς τόνους ήταν και η κριτική που άσκησε η Φώφη Γεννηματά αλλά και άλλοι αρχηγοί της αντιπολίτευσης, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας την αντιπαράθεση σε επίπεδο κορυφής κατά την αποψινή συζήτηση στην βουλή.

«Ακόμα δεν ξεκινήσαμε, να το αναστείλουμε; Κάνουμε ό,τι μπορούμε μέσα σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, για να δώσουμε ανάσες», ήταν η απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στηρίζοντας την κυβερνητική επιλογή, ενώ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να παρακολουθήσει -σε μια συμβολική κίνηση για κάποιους- την ομιλία για το θέμα, από το βήμα της βουλής, του Άδωνι Γεωργιάδη. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι το μέτρο μπορεί να λύσει προβλήματα μέσα στην χριστουγεννιάτικη περίοδο αποτρέποντας εικόνες συνωστισμού μέσα στα καταστήματα. Με το click away σκοπός της είναι σύμφωνα με τους υπουργούς: Πρώτον, να αποσυμφορηθούν οι ταχυμεταφορές, που είχαν μπλοκάρει, και δεύτερον, να υπάρξει κάποιος τζίρος. Με τη δυνατότητα αυτή -τονίζει ο κ. Στέλιος Πέτσας ο πελάτης μπορεί να παραγγείλει το προϊόν που θέλει και να το παραλάβει εκτός του καταστήματος, χωρίς να υπάρξει διασποράς του ιού στην κοινότητα. Ενδέχεται να αποφασιστεί άρση του μέτρου μέσα στις επόμενες μέρες; Και για ποιους λόγους; «Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει. Δεν βάζουμε ποσοτικό όριο. Οι εικόνες είναι ένα δείγμα. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτές. Παρακολουθούμε γενικά την κατάσταση, συνεχώς. Έχουμε πει σε κάθε τόνο, σ’ όλους τους συμπολίτες μας να προσέχουν. Δίνουμε μια διέξοδο, δεν δίνουμε μια ευκαιρία για συγχρωτισμό. Και έτσι θα κινηθούμε και τις επόμενες ημέρες, πάντα παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας», είπε προσπαθώντας να απαντήσει στα σχετικά ερωτήματα και τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης ο κ. Πέτσας.

Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός με την ομιλία του για τον προϋπολογισμό στην βουλή θα επιχειρηματολογήσει σχετικά με τις κινήσεις της κυβέρνησης και δεν αποκλείεται να ανακοινώσει μια νέα πρωτοβουλία που αφορά πχ μικρούς επιχειρηματίες ή εργαζόμενους.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του επιμένει καταρχάς στην κατηγορία εναντίον της κυβέρνησης ότι έχασε το έλεγχο, με αποτέλεσμα να παραταθεί το απαγορευτικό και κατά τις ημέρες των εορτών. Η εξέλιξη αυτή θα είναι -σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα- καταστροφική για μια πολύ μεγάλη μερίδα επαγγελματιών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που ως γνωστόν περιμένει την περίοδο των εορτών, να αυξήσει τον τζίρο. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο click away μίλησε για «εμπαιγμό εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων, διότι δεν έχουν τις υποδομές για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη διαδικασία. «Επί της ουσίας είναι σαν να κλείνει η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά  το μάτι μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις»,  ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που όπως φαίνεται προσέρχεται σήμερα στην βουλή για μια νομομαχία εφ΄ όλης της ύλης με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με την ομιλία του πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στις προτάσεις του κόμματός του για την στήριξη της ρευστότητας των μικρών επιχειρήσεων.  «Εάν δεν υπάρξει ουσιαστική ρευστότητα στις επιχειρήσεις «το επόμενο διάστημα κινδυνεύουν με λουκέτα χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα», δήλωσε χθες χαρακτηριστικά παραθέτοντας τρεις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

  • να δοθεί ακέραιο το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους από την πλευρά του κράτους
  • να αλλάξει η κυβέρνηση τη στάση της στην επιστρεπτέα ενίσχυση και να τη μετατρέψει σε μη επιστρεπτέα
  • να ανοίξει η συζήτηση σε σχέση με το ιδιωτικό χρέος.

Για την αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής η κίνηση της κυβέρνησης για τη δυνατότητα παραλαβής προϊόντων εκτός του καταστήματος καταδικάζει το λιανεμπόριο και χρησιμοποιεί την κρίση  για να στηρίξει τους λίγους και μεγάλους. «Η μέθοδος του click away εκ των πραγμάτων ευνοεί μόνο τις μεγάλες εταιρείες», δήλωσε η κυρία Γεννηματά μετά από τηλεδιάσκεψη με τις ηγεσίες φορέων του κλάδου. Η Χαριλάου Τρικούπη επεσήμανε εδώ και καιρό ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να δώσει την δυνατότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να προετοιμαστούν, μέσω ενός ειδικού προγράμματος του ΕΣΠΑ- κι ότι διαφόρησε και για την πρόταση για ασφαλές άνοιγμα κατά περιοχές.

Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει ένα  Ειδικό Πρόγραμμα στήριξης του λιανεμπορίου και της εστίασης με επτά  στοχευμένα μέτρα:

-Νέο Πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής για το 2021 αντίστοιχου ύψους με το 2020, με κύριο κριτήριο την μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων. Ρύθμιση ώστε να επιστραφεί μόνο το 50% από τις παλαιότερες δόσεις και το 30% από τις καινούργιες.

-Ρύθμιση σε 120 δόσεις των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που επλήγησαν.

-Κούρεμα κατά 30% των υποχρεώσεων για όσους αποπληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις τους.

-Επιδότηση κατά 100% των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων που επλήγησαν ως τις 30/4.

-Καθιέρωση του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού

-Νέο πρόγραμμα χορήγησης ρευστότητας με εγγύηση του κράτους αποκλειστικά για πολύ μικρές επιχειρήσεις

-Επιδότηση κατά 4Ο% των ενοικίων ως 30/4

-Πάγωμα του πτωχευτικού κώδικα και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Διαβάστε ακόμη

Κωδικός «Λευκός Χρυσός»: Γιατί ο Πάνος Γερμανός επενδύει 200 εκατ. για νέα μονάδα παραγωγής μπαταριών λιθίου

Η αδικία του Απόστολου, το ραντεβού του Σωκράτη, τα ψάρια του Καλλιμάνη και τα ακίνητα του Μυστακίδη 

ΤτΕ προς τράπεζες: Μειώστε το χάσμα χρηματοδότησης μεταξύ μεγάλων και ΜμΕ επιχειρήσεων