Πολιτική

Ο Τσίπρας στη Βόρεια Μακεδονία – Πότε παίρνει το νέο διαβατήριο ο Ζάεφ

  • Φώφη Γιωτάκη


Την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την άμεση κύρωση των τριών μνημονίων από την ελληνική Βουλή, προτείνει εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μιλώντας στο πρώτο “Prespa Forum Dialogue” στην Οχρίδα άφησε αιχμές κατά του Ζόραν Ζάεφ για την πρόσφατη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την οποία αναφερόταν- στο πλαίσιο του Euro- […]

Την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την άμεση κύρωση των τριών μνημονίων από την ελληνική Βουλή, προτείνει εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μιλώντας στο πρώτο “Prespa Forum Dialogue” στην Οχρίδα άφησε αιχμές κατά του Ζόραν Ζάεφ για την πρόσφατη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την οποία αναφερόταν- στο πλαίσιο του Euro- στην ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας του ως «μακεδονική».

«Δεν πρέπει να κάνουμε τη χάρη στις συντηρητικές δυνάμεις, αποφεύγοντας σε κάποιες περιπτώσεις την εφαρμογή της Συμφωνίας για κάποια πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας θέλοντας να επισημάνει την ανάγκη στήριξης των Πρεσπών από τον «φίλο του Ζόραν» παρά τις πιέσεις για το αντίθετο από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης της γειτονικής χώρας.

Μάλιστα στη συνομιλία του με τον κ. Ζάεφ αργότερα, υπογράμμισε την σημασία που έχει η πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών- ιδίως ως προς δημόσιες οντότητες και τα σχολικά βιβλία- και του ζήτησε να προχωρήσει στα επόμενα βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας διαβεβαίωσε ότι δρομολογούνται την επόμενη περίοδο οι αλλαγές σε σχέση με τις ομοσπονδίες, που δεν έχουν ακόμα αλλάξει το όνομά τους και ότι ήδη ολοκληρώνονται οι αλλαγές σε ορισμένες από αυτές. Παράλληλα τόνισε ότι τα νέα διαβατήρια με το συνταγματικό όνομα θα διανεμηθούν αυτές τις μέρες και ότι ο ίδιος θα πάρει το δικό του τη Δευτέρα.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει εν τω μεταξύ σήμερα σήμερα προγραμματισμένες συναντήσεις και με την Πρωθυπουργό της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς και τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά θέματα, Φίλιπ Ρίκερ, επιχειρεί να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην σκακιέρα των εξελίξεων των Δυτικών Βαλκανίων.

Με την ομιλία του έστειλε σαφή μηνύματα προς τις ηγεσίες των βαλκανικών χωρών με εκκρεμή ζητήματα να κάνουν τα αναγκαία βήματα και αναφέρθηκε στις «λεπτομέρειες» της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην Ε.Ε.

«Δυστυχώς τώρα βλέπουμε ότι παρά τη μεγάλη προσπάθεια, βρισκόμαστε πάλι στη στασιμότητα. Και δεν προχωράει ούτε η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Με την ΕΕ να μην μπορεί να βρει λύσεις. Για αυτόν τον λόγο θέλω να στείλω το μήνυμα στη φίλη Βουλγαρία, να κάνει το μεγάλο βήμα. Ξέρω πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να βρεις λύσεις και διεξόδους σε ευαίσθητα θέματα», δήλωσε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο βέτο της Βουλγαρίας στη Βόρεια Μακεδονία που φρέναρε και την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. «Είναι απαραίτητο η Βουλγαρία να κάνει αυτό το βήμα μαζί με τη Βόρεια Μακεδονία και να πραγματοποιηθεί η Διακυβερνητική Διάσκεψη το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και στο κοσοβαρικό, στη βάση του διεθνούς δικαίου και μακριά από εθνικισμούς.

«Να δώσω το μήνυμα στον Πρωθυπουργό του Κοσόβου κ Κούρτι, έναν προοδευτικό πολιτικό με πολύ μέλλον μπροστά του – τον οποίον όμως δεν έχω ακόμα γνωρίσει – ότι είναι η στιγμή να προχωρήσει ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινα με τη στήριξη όλων μας. Μόνο με τη συνεργασία και τον ουσιαστικό διάλογο μπορούμε να προστατέψουμε τα συμφέροντα των λαών μας», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για μεγάλες διαφορές στην στάση των προοδευτικών και των συντηρητικών πολιτικών.

«Οι προοδευτικοί πολιτικοί ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να ρίχνεις τείχη, αλλά γίνεται πιο εύκολο όταν χτίζεις γέφυρες με τον γείτονά σου. Οι συντηρητικοί, δεν ρίχνουν τα τείχη γιατί φοβούνται ότι θα πέσουν πάνω τους και θα καταστρέψουν την καριέρα τους», ισχυρίστηκε συμπληρώνοντας ότι με τις «Πρέσπες» και «ως προοδευτικοί πολιτικοί αναλάβαμε την κυριότητα μιας έντιμης λύσης».

Διαβάστε ακόμη:

Η «επέλαση» της παραλλαγής Δέλτα στην ευρωπαϊκή οικονομία – Ποιοι και πόσο κινδυνεύουν

Juventus: Σε αναζήτηση ρευστότητας έως €400 εκατ. για τη «μεγάλη κυρία» του ιταλικού ποδοσφαίρου

Ποιος είναι ο πρώτος μαύρος δισεκατομμυριούχος των ΗΠΑ – Γιατί ζητεί αποζημίωση $14 τρισ.