Το βαρύ πένθος στο οποίο βυθίστηκε η χώρα, ο θρήνος των συγγενών και η συλλογική οδύνη για τον άδικο χαμό 57 συνανθρώπων μας, που στην πλειονότητά τους ήταν νέα παιδιά, εξακολουθούν να συγκλονίζουν σύσσωμη την ελληνική κοινωνία και να μονοπωλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, θέτοντας στο περιθώριο κάθε άλλη σκέψη ή συζήτηση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι πολιτικές εξελίξεις παραμένουν «παγωμένες» από τα μεσάνυχτα της αποφράδας Τρίτης, 28 Φεβρουαρίου, όταν συνέβη το φρικιαστικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που εξελίχθηκε σε ανείπωτη εθνική τραγωδία. Έτσι, με εξαίρεση την τριήμερη επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη, που ξεκινά σήμερα από τον τόπο του δυστυχήματος, η κυβερνητική ατζέντα των επόμενων ημερών δεν περιλαμβάνει κανένα άλλο θέμα.

Διερμηνεύοντας τα αισθήματα που επικρατούν μεταξύ των πολιτών, η κυβέρνηση δεν δείχνει την παραμικρή σπουδή να «αλλάξει σελίδα». Αντιθέτως, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι επιτελείς, ρίχνει όλο το βάρος της στην αναζήτηση των απαντήσεων που ζητεί η κοινωνία, καθώς η πεποίθηση που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι «πρέπει να ειπωθούν όλες οι αλήθειες» και να διερευνηθούν ενδελεχώς και σε βάθος τα αίτια της τραγωδίας, ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας που διαταράχθηκε βίαια μετά την μοιραία σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχίων.
Τον τόνο, άλλωστε, τον έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απευθύνθηκε στους συγγενείς των θυμάτων για να ζητήσει «μια μεγάλη ΣΥΓΓΝΩΜΗ», που, όπως έγραψε στην ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας που πέρασε, είναι «τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr