Με την πρόβλεψη ότι η «πρώτη προσωπική ήττα» του Κυριάκου Μητσοτάκη στις αυτοδιοικητικές κάλπες φέρνει πιο κοντά την έναρξη της νέας προεκλογικής περιόδου κινείται η Χαριλάου Τρικούπη, στελέχη της οποίας αρχίζουν να οργανώνουν από τώρα τις καθημερινές μάχες με ορίζοντα τις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εκτιμά επίσης ότι όσο διευρύνεται η δυναμική του, τόσο θα αυξάνονται οι «επιθέσεις συνεργασίας» από τον ΣΥΡΙΖΑ, που περνά μέρες εσωκομματικής αναμέτρησης και οδεύει χωρίς «συντεταγμένες» στη μάχη των ευρωεκλογών. Εκεί, το ΠΑΣΟΚ έχει στόχο να κατακτήσει τη δεύτερη θέση και να πάρει «ψήφο εμπιστοσύνης» από τους πολίτες για την «πολιτική αλλαγή» στο τέλος της τετραετίας. Η στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη παραπέμπει σε συνεχή και σταθερά βήματα και στην ανάδειξη των νέων αυτοδιοικητικών δικτύων ανά την Ελλάδα στους νέους «πολλλαπλασιαστές» του μηνύματος. Τα περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν, όπως υποστηρίζουν, σενάρια με μηδενική βάση.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν αναμενόμενη πάντως τη σχετική σεναριολογία καθώς «βολεύει τις κινήσεις αποπροσανατολισμού του Μεγάρου Μαξίμου και υπέρβασης των υπαρξιακών ζητημάτων του ΣΥΡΙΖΑ». Τα ίδια στελέχη βέβαια παρότι αισιοδοξούν για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, αντιλαμβάνονται ότι η πολιτική αντιπαράθεση των επόμενων μηνών, θα έχει πολλές δύσκολες «στροφές» και ως εκ τούτου απαιτεί καλή ανάλυση των νέων δεδομένων και στρατηγική χάραξη. Μια πρώτη «γεύση» λοιπόν των όσων θα ακολουθήσουν θεωρούν ότι πήραν από την «επιχείρηση νόθευσης της αυτοδιοικητικής νίκης του ΠΑΣΟΚ μέσω της σεναριολογίας περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Οι δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου ήταν σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη στην ίδια «γραμμή» που κάθε άλλο παρά απορρίπτει τις κοινωνικές διεργασίες και τις «προγραμματικές συνεργασίες από τα κάτω». Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία -προσθέτουν από τη Χαριλάου Τρικούπη- νοθεύει τη μεγάλη νίκη, που επιτεύχθηκε στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η νίκη του Χάρη Δούκα, του Στέλιου Αγγελούδη και του Δημήτρη Κουρέτα, που ξεχώρισαν στη λίστα με τις άλλες «πράσινες» νίκες σε αρκετούς Δήμους της χώρας, πιστεύουν ότι εκτός του ότι αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσε δεύτερες σκέψεις για τις κινήσεις τακτικής του επόμενου διαστήματος στα επιτελεία των αντιπάλων τους.

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε επιλογές του ΠΑΣΟΚ αναγκάζει ωστόσο και τη Χαριλάου Τρικούπη να αποσαφηνίσει πλήρως τη στάση της σε σχέση με την Κουμουνδούρου και την κάθοδο προς τις ευρωεκλογές. «Ούτε υπήρξε, ούτε θα υπάρξει από μας συζήτηση για κοινή κάθοδο με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωκάλπες και αυτό το ξέρουν καλά οι πολίτες αλλά κάνουν ότι δεν το ακούνε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι», λέει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ προτρέποντας τους συνομιλητές του να «διαβάσουν» προσεκτικά τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου στο εκλογικό κέντρο του νικητή της Αθήνας το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Όπως και του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και Γραμματέα της «Ανανεωτικής Αριστεράς, Θόδωρου Μαργαρίτη ο οποίος αναφερόμενος στο «δια ταύτα» των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών τάχθηκε υπέρ των συνεργασιών υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων: «Η συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων είναι ένα σαφές μήνυμα από τους πολίτες. Δεν υπάρχουν πολλές ερμηνείες. Ο προοδευτικός κόσμος στήριξε ενεργά τις επιλογές ανατροπής. Με βάση προγράμματα, αυτοδιοικητικά σχήματα και σοβαρά πρόσωπα. Με καθαρή εντολή για συνεργασίες όπου είναι εφικτό απέναντι στην Δεξιά κυριαρχία».

Ο  πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής εξηγεί επ’ αυτών ότι «πάντα ήμουνα υπέρ των συνεργασιών από τα κάτω και ειδικά στο χώρο της αυτοδιοίκησης» αλλά συμπληρώνει ότι «εγώ δεν μίλησα για συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με κάποιο άλλο κόμμα». Συνεργάτες του μάλιστα θυμίζουν ότι πολύ πρόσφατα ο κ. Παπανδρέου είχε εκ νέου υποστηρίξει ότι η «λογική» και η στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαδρομή του δείχνει ότι δεν λειτούργησε ως προοδευτική δύναμη. Εντούτοις ο κ. Παπανδρέου επιμένει στις «συνεργασίες από κάτω» κι ότι «λέω τα αυτονόητα». «Θέλουμε να εκφράσουμε το 14% ή το 56%  που έλαβε ο Χάρης Δούκας στο δεύτερο γύρο; Στόχος μας είναι να εκφράσουμε όλους τους πολίτες μετά το νέο ξεκίνημα. Να δικαιωθούμε για τις πολιτικές μας, δεν θέλουμε να πάρουμε κάποια ρεβάνς, αλλά να μιλήσουμε ξανά και να παράξουμε έργο σχετικά με την πράσινη ανάπτυξη», ισχυρίζεται ο κ. Παπανδρέου στους συνομιλητές του. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου θα μπορούσαν να έχουν δημιουργηθεί νικηφόρες συνθήκες και σε άλλες αυτοδιοικητικές μάχες με το άνοιγμα στην κοινωνία και με νέα και ικανά πρόσωπα, όπως ο Χάρης Δούκας τον οποίο έχει καλέσει ουκ ολίγες φορές σε εκδηλώσεις του Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου – όπως στην Πάτρα- για να μιλήσει για την «ενεργειακή Δημοκρατία».

Οι συνομιλητές του κ. Παπανδρέου θεωρούν ότι έρχονται πολλές σημαντικές μάχες κι ότι το ΠΑΣΟΚ μετά το ελπιδοφόρο ξεκίνημα από τις αυτοδιοικητικές κάλπες έχει τη δυνατότητα να διευρύνει τις κοινωνικές του συμμαχίες. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και το μοντέλο διαλόγου που θα δοκιμάσει για πρώτη φορά ομάδα του ΠΑΣΟΚ στην Ήπειρο τις προσεχείς μέρες. Με επικεφαλής τον Τομεάρχη Παιδείας και βουλευτή, Στέφανο Παραστατίδη κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ θα περιοδεύσει σε πόλεις και χωριά της Ηπείρου ανοίγοντας την ατζέντα για τις αναγκαίες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Παιδείας. Ο κύκλος της περιοδείας στην Ήπειρο θα κλείσει με την συγκέντρωση των προτεραιοτήτων που θέτουν οι ίδιοι οι πολίτες και με ομιλία σε ειδική εκδήλωση στα Γιάννενα του Νίκου Ανδρουλάκη. Στις 25 Οκτώβρη-δύο χρόνια μετά το θάνατο της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά- θα κάνουν εκδήλωση για την ανάδειξη των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για την αναβάθμιση του ΕΣΥ. Παιδεία και Υγεία είναι δυο τομείς στους οποίους σκοπεύουν να ρίξουν το βάρος της προγραμματικής προετοιμασίας, προκαλώντας ευθεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση την οποία κατηγορούν για διάλυση του ΕΣΥ και των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Διαβάστε ακόμη

Ο Μητσοτάκης και οι αποφάσεις του, οι πράσινοι κερδισμένοι δήμοι (σεμνάαααα), ο Νίκος, ο Χάρης, ο Stefanos και… ολίγον ΓΑΠ, οι εξαγορές της HIG και τα ακίνητα της Intrum 

Βερόνικα Σκουίντζι: Νέες επενδύσεις για τον Όμιλο Mapei στην Ελλάδα και στο βάθος εξαγορά

ΟΤΕ: Ο κρυφός… άσος του real estate – Τα επόμενα βήματα μετά την ανακαίνιση των €50 εκατ. του Μεγάρου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ