Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Πράγα είναι προφανές πως δεν έφερε πιο κοντά τους ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, συνεχίζει να αγνοείται η κοινή γραμμή πάνω στην οποία θα πρέπει να κινηθούν τα κράτη – μέλη σχετικά με το μείζον ζήτημα το οποίο απασχολεί τη Γηραιά Ήπειρο: πώς θα κατορθώσουν να περιορίσουν τις τιμές στο φυσικό αέριο και το εάν θα μπει, τελικά, πλαφόν στις τιμές πώλησής του.

Είναι γεγονός πως οι περισσότερες από τις χώρες της ΕΕ θέλουν το ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, όμως διαφωνούν σε σημαντικές λεπτομέρειες. Στο τραπέζι βρίσκονται διάφορες επιλογές, όπως ο «δυναμικός διάδρομος αερίου» που πρότειναν η Ελλάδα και άλλες χώρες, ένα ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται ειδικά για την ηλεκτροπαραγωγή ή μόνο για το φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Η ΕΕ συζητεί το θέμα εδώ και εβδομάδες, μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα, αν και οι 27 έχουν συμφωνήσει σε άλλα κοινά βήματα τα οποία ίσως τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την οξεία ενεργειακή κρίση, καθώς οι ανεξέλεγκτες τιμές απειλούν να επιφέρουν ύφεση στο μπλοκ, με φόντο τον δριμύ χειμώνα που έρχεται.

Το μόνο βέβαιο είναι πως το εν λόγω θέμα πρόκειται να απασχολήσει και πάλι τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ οι οποίοι θα συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ το στοίχημα είναι να υπάρξει μια απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Οκτωβρίου. Ουδείς, όμως, θα μπορούσε να στοιχηματίσει υπέρ μιας αίσιας έκβασης.

Αντίστοιχα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, τόνισε πως διαμορφώνεται ένας κοινός τόπος στο Συμβούλιο ότι πρέπει να υπάρξει μια κοινή δραστική παρέμβαση για να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο.

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί στο επόμενο Συμβούλιο και αφού γίνει η σχετική επεξεργασία σε επίπεδο υπουργών, να αποφασίσουμε μια τέτοια παρέμβαση», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας:

«Χαίρομαι γιατί μετά από επίμονη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των ειδικών που μας συμβουλεύουν οι προτάσεις αυτές έχουν πια ωριμάσει έστω και με καθυστέρηση. Έστω και αργά η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό, ενωμένοι να αξιοποιήσει τη μεγάλη δύναμη που έχει ως ευρωπαϊκή οικογένεια να κατεβάσει τις τιμές του φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια εφοδιασμού και της τροφοδοσίας».

«Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να μειώσουμε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για αυτόν ακριβώς τον σκοπό», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας επισήμανε πως «χρειάζεται πολλή δουλειά να γίνει» ακόμα πριν προκύψει μια συμφωνία.

Ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει για την επόμενη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις 20-21 Οκτωβρίου ένα ευρύτερο πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων για μείωση των τιμών και πιο μακροπρόθεσμα βήματα για επανασχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

«Πολύ πιο αισιόδοξος» ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταφέρουν να βρουν μια λύση για την ενεργειακή κρίση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με τη λήξη της άτυπης Συνόδου της ΕΕ στην Πράγα. Ταυτόχρονα ωστόσο, προειδοποίησε ότι ο χειμώνας του 2023/24 θα είναι ακόμη σκληρότερος από αυτόν που έρχεται τώρα για τους Ευρωπαίους, σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό σε φυσικό αέριο.

Ο κ. Μακρόν είπε ότι η Ευρώπη θα εντείνει τις συνομιλίες της με τους προμηθευτές αερίου και θα συντονίσει τις ενέργειές της με τις μεγάλες ασιατικές χώρες για τις αγορές αερίου, ενώ ταυτόχρονα θα εφαρμόσει μηχανισμούς για να διασφαλίσει την αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τις αγορές ενεργειακών προϊόντων. Οι ηγέτες των χωρών μελών αποφάσισαν, όπως είπε, να εφαρμόσουν «μηχανισμούς» ώστε να αντιμετωπίσουν όλοι μαζί την εκτόξευση της τιμής της ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα εργαστεί και θα λάβει πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις εντός των επομένων ημερών και εβδομάδων», μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 20ής-21ης Οκτωβρίου, είπε στους δημοσιογράφους.

Η υποστήριξη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην από κοινού αγορά ενέργειας αυξάνεται, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Εδώ και πολλούς μήνες, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι τα αποθέματα θα είναι όσο πιο πλήρη γίνεται», υπενθύμισε ο Μισέλ. «Πριν από το καλοκαίρι, είπαμε ότι χρειάζεται να οργανώσουμε την προμήθεια ενεργειακών προϊόντων. Επανήλθαμε σήμερα στο θέμα αυτό και υπάρχει αυξημένη στήριξη στην ιδέα αυτή», πρόσθεσε.

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η Κομισιόν θα έχει πιο λεπτομερείς προτάσεις για την αντιμετώπιση της αύξησης του ενεργειακού κόστους τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τόνισε ότι είναι υψίστης σημασίας για την Ε.Ε. να προχωρήσει σε κοινή προμήθεια φυσικού αερίου από την επόμενη άνοιξη.

«Αγκάθι» τα 200 δισ. της Γερμανίας

Καθώς οι διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με τρόπους αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης παραμένουν, διάφορες χώρες εκφράζουν διαφωνίες για τα σχέδια της Γερμανίας να δαπανήσει έως και 200 ​​δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις για να προστατεύσει τους Γερμανούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.

«Η πλουσιότερη χώρα, η πιο ισχυρή χώρα της ΕΕ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την κρίση για να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις της στην ενιαία αγορά. Αυτό δεν είναι δίκαιο, δεν πρέπει να λειτουργεί έτσι η ενιαία αγορά», είπε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Αντίστοιχα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι κατά τη Σύνοδο λύθηκαν διάφορες «παρεξηγήσεις» σχετικά με το πακέτο του Βερολίνου, το οποίο υπερασπίστηκε ως το σωστό, προσθέτοντας ότι η Γαλλία, η Ολλανδία και άλλοι έχουν επίσης τα δικά τους πακέτα μέτρων στήριξης.

Η επιβολή πλαφόν προτείνεται από πολλά ευρωπαϊκά κράτη για να αντιμετωπίσουν την κατακόρυφη πτώση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία -η οποία κάποτε κάλυπτε το 40% των αναγκών της Ευρώπης- ενώ οι τιμές του φυσικού παραμένουν πάνω από 200% υψηλότερα από ό,τι στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021. Η Γερμανία, η Δανία και η Ολλανδία αντιτίθενται σε ένα ανώτατο όριο, ανησυχώντας ότι θα δυσχεράνει την αγορά του φυσικού αερίου που χρειάζονται οι οικονομίες τους και θα περιορίσει κάθε κίνητρο για μείωση της κατανάλωσης. Έτσι, με ανοιχτές διαφωνίες, ίσως το όλο ζήτημα να λυθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής…

Τι δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά και τον Ταγίπ Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός, στην ίδια συνέντευξη την οποία παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου, αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και συγκεκριμένα στον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν έχω πολλά να προσθέσω, δεν πρόκειται να μιλήσω για λογαριασμό του Τούρκου Προέδρου, θα επαναλάβω αυτό που είπα το πρωί, ότι η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να αφήσουμε καμιά πρόκληση να περάσει αναπάντητη. Πιστεύω ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα είδαν αυτό τον διάλογο, έβγαλαν τα συμπεράσματά τους. Από αυτή την πλευρά θεωρώ ότι ήταν πολύ χρήσιμη αυτή η ανταλλαγή απόψεων, η οποία έγινε μπροστά στους ομολόγους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και μπροστά στους ηγέτες που συμμετέχουν σε αυτό το καινούργιο και επιτυχημένο πείραμα της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας».

Σε άλλη ερώτηση, αναφερόμενος στον Ερντογάν, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν είναι συνηθισμένος να του απαντά κανείς στις απόψεις που διατυπώνει. Έτσι δουλεύουμε, όμως, στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Θέλω να πιστεύω πως αυτό το, ας μην το πούμε επεισόδιο ας το πούμε ανταλλαγή απόψεων, να λειτουργήσει θετικά. Να υπάρξει μια αποκλιμάκωση εντάσεων, να καθίσουμε να συζητήσουμε, να οικοδομήσουμε εκ νέου μέτρα εμπιστοσύνης αλλά κυρίως να μπορέσουμε να κάτσουμε στο τραπέζι για το θέμα που μας απασχολεί και δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο», απάντησε σε ανάλογη ερώτηση.

«Επειδή, εξ όσων μπόρεσα να ακούσω από την μετάφραση, ήταν αμφίσημη θα πάρω την καλή ερμηνεία και θα πω ότι όχι, δεν ήταν απειλή κατά της Ελλάδος. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορούμε να Συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα. Θα σε κρατήσω μία άλλη τοποθέτηση που έκανε ο Πρόεδρος Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν έχει καμία βλέψη ως προς την εθνική κυριαρχία καμιάς άλλης χώρας. Συγκρατώ αυτή την τοποθέτηση ως ένα σχόλιο στην θετική κατεύθυνση. Ελπίζω μόνο να έχει και συνέχεια και να σταματήσει επιτέλους αυτή η απαράδεκτη ρητορική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας όσον αφορά τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε ακόμα: 

Fitch: Επιβεβαιώνει το «ΒΒ» για την Ελλάδα – Διατηρεί θετικό το outlook (upd)

Πράγα: Οικονομία, ενεργειακή κρίση και «μαχαίρια» στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής 

Πώς θα «γλιτώσουν» οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τον πονοκέφαλο του Ε9