search icon

Πολιτική

Πράσινο πιστοποιητικό: «Διαβατήριο ελευθερίας» για κοινωνία, οικονομία, τουρισμό

Στις 9:30 το πρωί η παρουσίαση από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Μεγαλώνει μέρα με την ημέρα η αισιοδοξία για πλήρη επάνοδο στην κανονικότητα της καλοκαιρινής Ελλάδας, παρά την αδιαμφισβήτητη παρουσία του κορωνοϊού και των μεταλλάξεων που καιροφυλακτούν για να εκμεταλλευτούν οποιοδήποτε «ατόπημα» χαλάρωσης και μη τήρησης των μέτρων.

Την Παρασκευή το πρωί (9:30), στο κτίριο του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, θα παρουσιάσει και επισήμως το πράσινο πιστοποιητικό, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον τρόπο που θα λειτουργεί το πράσινο πιστοποιητικό και πώς θα ωφεληθούν από αυτό οι πολίτες, τόσο στο σύνολο της κοινωνίας, όσο και σε επίπεδο οικονομίας, τουρισμού και μετακινήσεων.

Πώς θα λειτουργεί; Θα δημιουργηθεί μία ψηφιακή βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται το αν και το πότε ο κάθε πολίτης έχει εμβολιαστεί ή έχει πραγματοποιήσει τεστ, ή έχει ασθενήσει από κορωνοϊό. Στη βάση δεδομένων θα φαίνονται όλοι οι τύποι των τεστ. Η τράπεζα των στοιχείων θα είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή στον έλεγχο για μετακινήσεις με ασφάλεια, ώστε να περιοριστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η διασπορά του ιού και να μετριαστεί το ενδεχόμενο ενός 4ου κύματος.

Το επίσημο όνομα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα είναι: «EU digital Covid certificate». Για ένα διάστημα, το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα λειτουργεί παράλληλα με το πιστοποιητικό εμβολιασμού που χορηγεί η κυβέρνηση στους πολίτες, μετά τον εμβολιασμό τους κατά της Covid.

Στην παρουσίαση θα παρευρεθούν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επίσημη εφαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου. Η Ελλάδα, ωστόσο, θα είναι έτοιμη σε όλα τα επίπεδα νωρίτερα, όπως δήλωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Αγοραστική φρενίτιδα για ακίνητα – Εκτοξεύονται οι τιμές σε όλο τον κόσμο (διάγραμμα)

Lamda: Θέμα εβδομάδων να «κλείσει» το Ελληνικό – «Ορόσημο» η σημερινή κύρωση στη Βουλή

Πόσο απειλεί ο πληθωρισμός τις αγορές και την παντοκρατορία του δολαρίου

Exit mobile version