Σε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή συζήτηση στη Βουλή με φόντο την επιχείρηση αναχαίτισης της πανδημίας και το στοίχημα του εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού μέχρι τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού.

Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στην Ολομέλεια αποφασισμένος όχι για να προκαλέσει σύγκρουση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά -όπως λένε στενοί του συνεργάτες- να ενημερώσει τους πολίτες για το σχέδιο της κυβέρνησης όσον αφορά: στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το πλάνο και τις «ταχύτητες» του εμβολιασμού μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, το ασφαλές άνοιγμα της φετινής τουριστικής περιόδου και την στήριξη της οικονομίας πριν και μετά το φινάλε της επιδημιολογικής κρίσης. Εφόσον τεθούν συγκεκριμένα ερωτήματα ή κατατεθούν προτάσεις από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις αξιοποιώντας προφανώς και τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, όπου καταγράφεται για τον ίδιο και την κυβέρνηση αξιοσημείωτη απήχηση στην ελληνική κοινωνία 18 μήνες μετά τις εκλογές.

Εν αναμονή και των σημερινών ανακοινώσεων από τα αρμόδια χείλη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την προσεχή Δευτέρα, ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται στην προ ημερησίας που ξεκινά στις 10.30 το πρωί να εξηγήσει εκ νέου τα κριτήρια για την επανεκκίνηση σταδιακά των διάφορων οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων μετά το απαγορευτικό που ισχύει από τις 7 Νοέμβρη.

Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι η πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση αλλά και ο προγραμματισμός για την στήριξη της οικονομίας παραμένει σε πρώτο πλάνο- κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι έχουν γίνει βήματα που ήταν προς την σωστή κατεύθυνση και μακριά από ρίσκα που δεν επιτρέπονται στην κρίσιμη συγκυρία. «Έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε το δεύτερο κύμα, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία», θα επαναλάβει ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος έχει χαρακτηρίσει απογοητευτική την στάση της αντιπολίτευσης το διάστημα αυτό εννοώντας ότι έχει πάρει «διαζύγιο» από την καλοπροαίρετη κριτική.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι έχουμε επαρκέστατα εμβόλια», είχε πει χαρακτηριστικά κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στον Αντέννα όπου ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι «από τον Απρίλιο και μετά θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη προσφορά εμβολίων σε σχέση με τη ζήτηση για εμβολιασμό που θα υπάρχει». Η δυσκολία- όπως είχε διευκρινίσει- είναι αυτή τη στιγμή που υπάρχει μια σταδιακή αύξηση του εμβολιασμού και του αριθμού των εμβολίων που γίνονται ημερησίως, «προκειμένου να κατανείμουμε με έναν λογικό τρόπο τα εμβόλια τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας»

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι τον Ιούνιο, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα έχει προαγοράσει τον διπλάσιο αριθμό εμβολίων από ό,τι χρειάζεται. Μάλιστα είχε επισημάνει απευθυνόμενος πιθανότατα στην Κουμουνδούρου ότι «εάν κάποιοι πιστεύουν ότι  πρέπει να αγοράσουμε ακόμα περισσότερα θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα σπεύσουν μετά να μας κατηγορήσουν και να υπονοήσουν ότι το κάνουμε για λόγους οικονομικής δοσοληψίας».

Είναι πασιφανές ότι τόσο ο πρωθυπουργός με την παρουσία του στην βουλή όσο και οι πολιτικοί αρχηγοί με τις τοποθετήσεις τους θα επιχειρήσουν να θίξουν το σύνολο των κορυφαίων ζητημάτων της συγκυρίας. Ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει για παράδειγμα αφενός να ανεβάσει τους τόνους της κριτικής εναντίον της κυβέρνησης με αφορμή την διαχείριση της επιδημιολογικής και οικονομικής κρίσης και αφετέρου να παρουσιάσει την εναλλακτική πρόταση για την υπέρβασή της. Θα επιχειρήσει με τις προτάσεις του να προσελκύσει την μεσαία τάξη, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δη της εστίασης, τον κόσμο του τουρισμού, τους αγρότες και άλλες πληθυσμιακές ομάδες που υπέστησαν τα μεγαλύτερα πλήγματα από την επέλαση της πανδημίας. Θα μιλήσει για την συσσώρευση χρέους στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και ίσως για την ανάγκη κουρέματος του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία.

Η Φώφη Γεννηματά θα ασκήσει επίσης σκληρή κριτική στο Μέγαρο Μαξίμου για πτυχές του σχεδίου διαχείρισης της πανδημίας, θα παρουσιάσει εκ νέου  τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την υπέρβαση της κρίσης και τον εμβολιασμό, θα μιλήσει για τις κόκκινες γραμμές των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία και μεταξύ άλλων θα επαναλάβει σχετικά το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων ότι: «Εμείς θέλουμε να ανοίξει η οικονομική και κοινωνική ζωή αλλά όχι με μία ζαριά, αλλά με ασφάλεια που θα στηρίζεται σε σοβαρά στοιχεία. Αν τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί επιστήμονες δείχνουν ότι μπορεί να γίνουν όλα αυτά, να γίνει. Πόσες φορές όμως έχουμε ακούσει αυτό το αλαλούμ να ανακοινώνει πράγματα η Κυβέρνηση πριν καν συνεδριάσει η επιτροπή. Πόσες φορές ακούσαμε από Υπουργούς ότι μετά το click away θα έχουμε το click in shop και μετά την επόμενη ημέρα έκλεισαν όλες οι επιχειρήσεις και πήγαμε ξανά πίσω. Πόσες φορές ακούσαμε ότι θα ανοίξουν τα σχολεία και τελικά άνοιξαν μόνο τα δημοτικά. Εγώ ως πολιτικός και πολίτης θέλω να νιώθω ασφάλεια σε σχέση με αυτές τις αποφάσεις και θέλω στοιχεία αξιόπιστα που δεν τα έχω αυτή τη στιγμή. Μακάρι να τα έχει η κυβέρνηση στα χέρια της, αλλά δεν αρκεί αυτό».

Διαβάστε ακόμη:

Folli-Follie: Τα «μυστικά» των Κουτσολιούτσων – Το παράρτημα-φωτιά της έκθεσης της PwC

Με «κόφτες» στο προτεινόμενο σχέδιο η σταδιακή επαναφορά του λιανεμπορίου

Το θρίλερ του νόμου για τους τραπεζίτες, οι δοσατζήδες και το χάος με τις κάρτες της Εθνικής