Έτοιμοι για αλλαγές εκ θεμελίων στην αστυνόμευση δηλώνουν οι επιτελείς του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος επανήλθε για πέμπτη φορά στην Κατεχάκη, καθώς η ασφάλεια αναδεικνύεται σε αχίλλειο πτέρνα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Στην ατζέντα βρίσκονται ανατροπές στην αναλογία των αστυνομικών που υπηρετούν στην Αττική και στην περιφέρεια, μεγάλες αλλαγές σε πρόσωπα και αξιολόγηση «από το μηδέν» δομών, υπηρεσιών και στελεχιακού δυναμικού.

Ο νέος υπουργός θα επιδιώξει να προχωρήσει αλλαγές που είχε ξεκινήσει να δρομολογεί στους 26 μήνες, από τον Ιούλιο του 2019 έως το τέλος Αυγούστου του 2021, οπότε είχε βρεθεί και πάλι στο τιμόνι της αστυνόμευσης, ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Εκείνη την εποχή υπήρχαν αντιδράσεις από διάφορες ομάδες συμφερόντων μέσα στην Αστυνομία που αντιδρούσαν, για παράδειγμα, στην ενίσχυση της αστυνόμευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κάτι που προϋποθέτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αστυνομικών θα υπηρετεί σε αυτές τις περιοχές και όχι κοντά στον τόπο καταγωγής τους», λένε στενοί του συνεργάτες, προσθέτοντας ότι ήρθε η στιγμή να αποβληθούν από το Σώμα όλοι εκείνοι που βάζουν εμπόδια στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο με πιο αποτελεσματική αστυνόμευση.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης και οι συνεργάτες του αναγνωρίζουν ως βασική αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ. την έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες αιχμής, που έχουν να αντιμετωπίσουν τη «βαριά» εγκληματικότητα. Αυτή τη στιγμή, από τους 57.000 αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ., το 65% αστυνομεύει στην ελληνική περιφέρεια και μόλις το υπόλοιπο 35% στην Αττική: «Οι ανάγκες είναι στην αντίθετη κατεύθυνση: το 65% της δύναμης θα έπρεπε να είναι στην Αθήνα και το 35% στην περιφέρεια», επισημαίνουν.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο νέος υπουργός γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. σε σχέση με τα «κόλπα» που χρησιμοποιούνται από στελέχη της προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν συντομότερα μετάθεση κοντά στον τόπο καταγωγής τους: «Από εικονικούς γάμους και εικονικά διαζύγια, μέχρι δικαστικές εντολές για ηλικιωμένους γονείς και εκλογή σε θέσεις δημοτικών συμβούλων», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr