Με το μήνυμα του Κώστα Σημίτη ότι κατά την άσκηση της πολιτικής «προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα» έκλεισε χθες το βράδυ η εκδήλωση που οργάνωσαν πολιτικοί του φίλοι για να τιμήσουν τον μακροβιότερο Έλληνα πρωθυπουργό και το έργο του.

Από την αρχή μέχρι το πέρας της εκδήλωσης- που είχε την οργανωτική  «σφραγίδα» του Δικτύου για τις Μεταρρυθμίσεις της Άννας Διαμαντοπούλου– άνθρωποι που συνεργάστηκαν ή γνώρισαν τον πρώην πρωθυπουργό σχολίαζαν, είτε από το βήμα, είτε από το «παρασκήνιο» του «Ελληνικού Κόσμου» ότι ο κ. Σημίτης είναι ο ηγέτης που κατάφερε να προωθήσει σημαντικές αλλαγές στη χώρα, πάντα με σχέδιο και με διαρκή επίμονη προσπάθεια. Ο ίδιος πρόσθεσε στις λέξεις-κλειδιά και τη «συγκυρία», διαμηνύοντας ότι και όταν, υπάρχουν εμπόδια, πρέπει κανείς να προχωρά και να καταβάλει το τίμημα «για να είναι το όφελος που θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο».

Τον τίμησαν με την παρουσία τους η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης – «προσπάθησα και προσπαθώ με το ΠΑΣΟΚ να συμβάλω στην εξέλιξη της κοινωνίας», επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο κ. Σημίτης – ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί, νυν και πρώην βουλευτές και στελέχη, προσωπικότητες της ακαδημαϊκής κοινότητας, αυτοδιοικητικοί, κόσμος που ταξίδεψε για να παραστεί στην εκδήλωση στην Αθήνα. «Ο πρωθυπουργός είναι εδώ με μας» πρόσθεσε, κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Κώστας Σημίτης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που χειροκροτήθηκε, ενώ νωρίτερα ακούστηκε ουκ ολίγες φορές δυνατό χειροκρότημα για τα πρόσωπα που ήταν «παρόντα», έστω και με βιντεοσκοπημένο μήνυμα λόγω της απόστασης.

«Είμαι περήφανος που υπηρετήσαμε ταυτόχρονα με τον Κώστα Σημίτη- εμβάθυνε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, επεδίωξε την σταθερότητα της περιοχής», τόνισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. «Με το φίλο μου, Κώστα Σημίτη είχαμε κοινή ηθική αντίληψη για την εξουσία, ίδια άποψη για τη σοσιαλδημοκρατία», ανέφερε στον χαιρετισμό του o Ντελόρ, ενώ ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ τον χαρακτήρισε θαρραλέο πολιτικό, που απεχθανόταν τους συμβιβασμούς που ήταν απέναντι στις πεποιθήσεις του. Ο Ρομάνο Πρόντι υποστήριξε για τον κ. Σημίτη ότι συνεργάστηκε για να πετύχει τους στόχους του αθόρυβα, χωρίς κραυγαλέα οράματα- «η πολιτική και το έργο του είναι παρακαταθήκη για το αύριο της χώρας, εργάστηκε ακατάπαυστα, σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Για την Άννα Διαμαντοπούλου «ο πρόεδρος της καρδιάς μας, έχει το σεβασμό και την αναγνώριση φίλων και αντιπάλων». Το τόνισε κατά την εισαγωγική της ομιλία και έλαβε ένα δυνατό χειροκρότημα- στην αίθουσα βρισκόντουσαν ήδη υπουργοί της κυβέρνησης , όπως οι κ.κ. Χρυσοχοίδης, Γεωργιάδης, Φλωρίδης, Κοντογεώργης, Στυλιανίδης, Τσακλόγλου κα, ενώ το ακροατήριο ανέμενε την άφιξη του πρωθυπουργού από την εκδήλωση προς τιμήν της μνήμης Μαριέττας Γιαννάκου, με βασικό ομιλητή τον Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Μητσοτάκης εισήλθε καταχειροκροτούμενος στην αίθουσα, χαιρέτισε τον Κώστα Σημίτη, τη σύζυγό του Δάφνη, την κόρη του Μαριλένα και έκανε ένα νεύμα αναγνώρισης στο τιμώμενο πρόσωπο. Έμπειρα στελέχη επεσήμαναν επιπλέον – πριν και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης σε «πηγαδάκια» – ότι ο κ. Μητσοτάκης πήρε την απόφαση να προσέλθει στον «Ελληνικό Κόσμο» όχι μόνο για να τιμήσει τον πρώην πρωθυπουργό αλλά και για να «θυμίσει» την προνομιακή σχέση που οικοδόμησε όλα αυτά τα χρόνια με τον κεντρώο χώρο, αναδεικνύοντας πρωτοβουλίες μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα και τονίζοντας τη σημασία του πολυδύναμου εκσυγχρονισμού»

Η θέση που είχε κρατηθεί από τους διοργανωτές για το νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη παρέμεινε κενή. «Ούτε ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν προσήλθε», σχολίαζαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας δε ότι η εκδήλωση ήταν ανοιχτή, δηλαδή δεν χρειαζόντουσαν ειδικές προσκλήσεις. Αντιθέτως στην αίθουσα έφτασαν από πολύ νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας πρώην συνεργάτες του Κώστα Σημίτη, που τώρα έχουν θέσεις ευθύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, κυρίως τεχνοκράτες και άνθρωποι από τις νεότερες γενιές. «Ο Κώστας Σημίτης δημιούργησε γενιές στελεχών που άφησαν έργο», διαπίστωνε νωρίτερα η Άννα Διαμαντοπούλου για τον «επαναστάτη με αιτία στην χούντα, τον εκσυγχρονιστή πρωθυπουργό αργότερα». Μάλιστα η κυρία Διαμαντοπούλου επέμεινε στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων δια του παραδείγματος του Κώστα Σημίτη, υπογραμμίζοντας στο τέλος της ομιλίας της ότι: «Η μάχη για τον εκσυγχρονισμό δεν τελειώνει ποτέ. Για μεγάλα διαστήματα ξαποσταίνει και ξανά προς την δόξα τραβά».

 

Κύματα αναμνήσεων και συγκίνησης προκάλεσαν στην αίθουσα – το χειροκρότημα ήταν συνεχές – το video για την ζωή και το έργο του πρώην Πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστα Σημίτη καθώς και οι βιντεοσκοπημένοι χαιρετισμοί των διεθνών προσωπικοτήτων. Έντονο ήταν το ενδιαφέρον για τη συζήτηση που ακολούθησε στη συνέχεια με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, τον Ομότιμο καθηγητή του Τμήματος  Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας Παντείου Παν/μίου κ. Γιάννη Βούλγαρη και τον Πρέσβη Επί Τιμή κ. Αριστείδη Αγαθοκλή με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Παύλο Τσίμα. Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις πολιτικές αρετές, την επιμονή, την σταθερότητα, την πυγμή και το φλεγματικό χιούμορ του πρώην πρωθυπουργού. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ήταν στενός του συνεργάτης, έζησε πολλές και ιστορικές στιγμές μαζί του- θυμήθηκε την ιστορία των 7 για την ισοτιμία και την εχεμύθεια που ζήτησε ο κ Σημίτης από την ομάδα για να πετύχει το στοίχημα και να εισέλθει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. «Όταν το τελευταίο μίλι της ένταξης ήταν να μπούμε στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών… Ήταν και το πιο δύσκολο, καθώς μία κουβέντα να ξέφευγε, αν θα γίνει υποτίμηση, θα χάναμε όλα τα συναλλαγματικά διαθέσιμα και όλα θα τινάζονταν στον αέρα. Δύσκολο όμως αυτό, διότι έπρεπε να κάνουμε ένα τουρ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να πείσουμε τους εταίρους μας ότι η Ελλάδα μπορεί να μπει με αυτή την ισοτιμία. Επτά άτομα ξέραμε, μόνο επτά. Δύο από το Μέγαρο Μαξίμου, ο ένας ήταν ο πρωθυπουργός, ο άλλος ο οικονομικός του σύμβουλος, δύο από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και τρεις από την Τράπεζα της Ελλάδος», εξήγησε ο κ. Στουρνάρας και συνέχισε την περιγραφή του:

«Ο πρωθυπουργός τότε είπε ”αυτοί είμαστε. Επτά. Κανείς άλλος, οκτώ αν είναι μπορεί να το χάσουμε για ένα λάθος, δεν μπορούμε να το ρισκάρουμε”. Κάποιος από τη σύσκεψη είπε στον πρωθυπουργό ”καλά θα λείπουμε τόσο καιρό, στις γυναίκες μας δεν θα πούμε τίποτα;” και τότε απάντησε ο κ. Σημίτης ”όταν λέμε επτά εννοούμε επτά. Και αν κάποιος παραμιλάει το βράδυ να πάει να κοιμηθεί σε διπλανό δωμάτιο».

Ο Γιάννης Βούλγαρης μίλησε για «τον πολιτικό ευρωπαϊκού και διεθνούς βεληνεκούς», που μπορούσε να προσελκύσει δίπλα του και ανθρώπους εκτός ΠΑΣΟΚ όταν έδινε μάχες στο εσωτερικό για το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα. Πήρε – συμπλήρωσε- την εντολή να υπερβεί τον κομματικό του χώρο. Και κατέληξε με τη διαπίστωση ότι «όταν οι ανάγκες ενός τόπου συμπυκνώνονται σε έναν στόχο, οι πολίτες το διαισθάνονται». «World’s statesman», είπε φανερά συγκινημένος ο Αριστείδης Αγαθοκλής που έζησε με τον Κώστα Σημίτη σημαντικές στιγμές της πολιτικής και της διπλωματίας.

Λόγια εκτίμησης για τη μαχητική καθοδήγηση και συμβολή του Κώστα Σημίτη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 άκουσαν άνθρωποι στην εκδήλωση από την κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη- εκεί ήταν μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ο πρώην υπουργός και στενός πολιτικός φίλος του Κ. Σημίτη, Τάσος Γιαννίτσης, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο πρώην υπουργός Γκίκας Χαρδούβελης, ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος διετέλεσε στενός συνεργάτης όχι μόνο του Γιώργου Παπανδρέου αλλά (νωρίτερα) και του Κώστα Σημίτη. Στους παρόντες, ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Κώστας Λαλιώτης, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Απόστολος Κακλαμάνης, νεοεκλεγμένοι Δήμαρχοι, όπως ο Χάρης Δούκας και ο Στέλιος Αγγελούδης, ο απερχόμενος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και πολλοί αυτοδιοικητικοί της Αττικής και της Κρήτης.
Ο κ. Σημίτης τους ευχαρίστησε όλους ανεβαίνοντας στο βήμα για τον χαιρετισμό του στο φινάλε της τιμητικής εκδήλωσης. Αναζητώντας το χαρτί του χαιρετισμού του στις τσέπες του σακακιού του γύρισε στο ακροατήριο και με το γνωστό μειδίαμα σημείωσε «μικρές εμπλοκές». Και συνέχισε:

“Kυρίες και κύριοι, Φίλες και φίλοι,

Ευχαριστώ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Άννα Διαμαντοπούλου, τους άλλους ομιλητές και όλους εσάς που ήρθατε απόψε εδώ.

Προσπάθησα και προσπαθώ με το ΠΑΣΟΚ να συμβάλω στην εξέλιξη της κοινωνίας όχι μόνο υποστηρίζοντας την ελεύθερη διατύπωση των απόψεων αλλά συνεισφέροντας και στη δημιουργική συμβολή τους.  Ελπίζοντας να διαμορφωθεί έτσι μια δικαιότερη κοινωνία, ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής.  Δεν ήταν πάντα εύκολο, γιατί στις αλλαγές υπάρχουν αντιστάσεις.  Είναι βαθιά πεποίθησή μου, όμως, πως με προσπάθεια λύνονται προβλήματα.  Υπάρχουν δύο λέξεις κλειδιά: το σχέδιο και η συγκυρία.  Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο – χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης. Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα.  Είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί,  για να είναι το όφελος που θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο.  Γι’ αυτό και πιστεύω, παρά τα εμπόδια, δεν πρέπει να διστάζουμε.  Να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, το θάρρος να συνεισφέρουμε χωρίς δισταγμούς σε μια δημιουργική πρόοδο.

Σας ευχαριστώ όλους.  Η παρουσία σας απόψε ήταν μία ενθάρρυνση για να προσπαθούμε το καλύτερο.  Καλό βράδυ”.

Διαβάστε ακόμη

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Επί τάπητος οι αλλαγές στη φορολόγηση – Ανυποχώρητη η κυβέρνηση (πίνακες)

Ελληνικό Μετρό: Εξάρχεια και Ευαγγελισμός κηρύσσουν αντάρτικο στη γραμμή 4

Οικογένεια Κουτρουλιά: Από την «απογείωση» στο νέο σφυρί για εμπορικό κέντρο στη Βάρκιζα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ