Ένα ακόμη κομμάτι του «παζλ» το οποίο περιγράφει την οικονομική περιπέτεια της οικογένειας Κουτρουλιά έρχεται στα μέσα του μήνα.

Πρόκειται, ειδικότερα, για ένα μεγάλο εμπορικό ακίνητο στη Βάρκιζα, το οποίο λειτούργησε ως εμπορικό κέντρο για μία δεκαετία στο παρελθόν, αλλά τα τελευταία χρόνια παραμένει κλειστό. Μάλιστα από το 2020 έγινε προσπάθεια πώλησής του με τίμημα 2,5 εκατ. ευρώ, χωρίς, όμως αποτέλεσμα.

Έτσι έχει προγραμματιστεί τώρα να βγει στο σφυρί στις 15 Νοεμβρίου με επισπεύδουσα την doValue Greece και με τιμή εκκίνησης 2.181.000 ευρώ.

Το εν λόγω ακίνητο ανήκε στον Γεώργιο Κουτρουλιά, δημιουργό της αλυσίδας Palmie Βistro καθώς και στους αδελφούς του Θωμά, Νικόλαο και Παναγιώτη.

Τι θα βγει στο σφυρί

Το εν λόγω ακίνητο αναπτύσσεται σε οικόπεδο 1.000,58 τ.μ., αποτελείται από τρία επίπεδα, συνολικής επιφάνειας 2.100 τ.μ. και περιλαμβάνει 33 ξεχωριστά καταστήματα (στο ισόγειο 14 καταστήματα των 35 τ.μ. έκαστο, στο υπόγειο 13 καταστήματα των 30 τ.μ. στον 1ο όροφo 6 καταστήματα (των 22 τ.μ. έκαστο κατά μέσο όρο). Επίσης λειτουργούσε και επιχείρηση εστίασης, ενώ διαθέτει μεγάλους κοινόχρηστους χώρους, δύο ανελκυστήρες, κυλιόμενες σκάλες, αίθριο και βοηθητικούς χώρους.

Σύμφωνα με την αυτοψία, προέκυψε ότι βρίσκεται εξωτερικά σε μέτρια κατάσταση συντήρησης, κυρίως λόγω της μη λειτουργίας του και πιθανόν και για αρκετό χρονικό διάστημα, ενώ εκτιμήθηκε με την βασική προϋπόθεση ότι είναι και εσωτερικά σε ανάλογη κατάσταση με τις εξωτερικές όψεις. Η οικοδομή είναι κατασκευασμένη με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και τοίχους πληρώσεως οπτοπλινθοδομής. Η πρόσοψη του κτιρίου αποτελείται από γυάλινα πετάσματα και επένδυση μαρμάρου, ενώ στον τελευταίο όροφο υπάρχει γυάλινο αίθριο.

Το ακίνητο βρίσκεται στην αρχή της οδού Αφροδίτης σε απόσταση 50 μέτρων από την παραλιακή λεωφόρο (αλλά και την οργανωμένη παραλία της Βάρκιζας), που αποτελεί τοπική εμπορική αρτηρία της περιοχής με καταστήματα, χώρους εστίασης και υπηρεσίες. Τα όμορα κτίρια στεγάζουν καταστήματα στο ισόγειο και διαμερίσματα στους ορόφους.

Όπως προαναφέρθηκε το κτίριο περιλαμβάνει 33 καταστήματα, τα οποία πλειστηριάζονται ταυτόχρονα, με διαφορετική τιμή πρώτης προσφοράς και ιδιαίτερη για κάθε ακίνητο κατακύρωση. Οι τιμές πρώτης προσφοράς ξεκινούν από 32.000 ευρώ και φτάνουν τις 140.000 ευρώ. Μαζί βγαίνουν το δικαίωμα υψούν πάνω από το ισόγειο και κατ‘ επέκταση του πρώτου ορόφου με ποσοστό συνιδιοκτησίας εξ αδιαιρέτου επί του οικοπέδου 20/1000, καθώς και το δικαίωμα υψούν πάνω από το πρώτο όροφο με ποσοστό συνιδιοκτησίας εξ αδιαιρέτου επί του οικοπέδου 75/1000. Έτσι, η συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται σε 2.181.000 ευρώ.

Η απογείωση και το χτίσιμο του Palmie bistro

Η υπόθεση συνδέεται με την ιστορία, τις επιτυχίες, αλλά και τις περιπέτειες των τελευταίων χρόνων ενός ανθρώπου που πάνω από μισό αιώνα έχει βάλει την ανεξίτηλη σφραγίδα του στην αθηναϊκή νύχτα, όπως και τη…μέρα, καθώς με τα μαγαζιά του καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τον χώρο της εστίασης, αλλά και της διασκέδασης της πρωτεύουσας για ολόκληρες εποχές.

Ο Γιώργος Κουτρουλιάς και η οικογένειά του ασφαλώς συνεχίζουν και σήμερα να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στον χώρο του all day καφέ-εστιατορίου, μέσα από τον όμιλο «Palmie bistro». Αυτόν που αποτέλεσε, από ένα σημείο και μετά, τη «ναυαρχίδα», αλλά και μια νέα και διαφορετική πρόταση προς το καταναλωτικό κοινό.

Οι διαδοχικές κρίσεις, ωστόσο, δεν άφησαν ανεπηρέαστο ούτε το δικό τους «κάστρο» που την τελευταία διετία βρίσκεται αντιμέτωπο με την περιπέτεια των πλειστηριασμών.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γιώργος Κουτρουλιάς θεωρείται ένας από τους «πατριάρχες» της αθηναϊκής διασκέδασης. Ξεκινώντας από την Ευρυτανία και από μια οικογένεια με τρία μικρότερα αδέλφια βγήκε νωρίς στη βιοπάλη. Όταν ήρθε στην Αθήνα, το 1962, με μόνο εφόδιο 950 δραχμές, άνοιξε γι’ αυτόν η πόρτα σε έναν διαφορετικό κόσμο. Έναν κόσμο που έμελλε να τον σημαδέψει με τη δραστηριότητά του στον χώρο της εστίασης και της ψυχαγωγίας. Μέχρι να γίνει όμως αυτό, δούλεψε πολύ σκληρά κάνοντας διάφορα επαγγέλματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη χρονιά που ήρθε στην Αθήνα αναζητώντας την τύχη του άλλαξε περί τα 30 επαγγέλματα, με αφετηρία το «Ζαχαροπλαστείο Καρρά».

Η μεγάλη ευκαιρία ήρθε όταν του προτάθηκε να αναλάβει αρχικά βοηθός μάγειρα και στη συνέχεια υπεύθυνος της κουζίνας στην «Αθηναία». Αυτός ήταν ο πρώτος μεγάλος σταθμός, καθώς εκτός από σεφ, σε ηλικία μόλις 23 χρόνων, έγινε και μέτοχος της επιχείρησης, ανακαλύπτοντας, κατά κάποιο τρόπο, τον πραγματικό του προορισμό.

Ο δεύτερος μεγάλος σταθμός στην καριέρα του ήταν όταν μεταπήδησε ως μέτοχος στις περίφημες «9 Μούσες», ένα μαγαζί που έγραψε τη δική του ιστορία, τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης.

Λίγο αργότερα, όμως, θα έκανε το δικό του επιχειρηματικό βήμα, όταν άνοιξε το γαλλικό εστιατόριο «Le Foyer» στην πλατεία «Κάραβελ». Ένα εστιατόριο που έγινε meeting point των celebrities της εποχής. Στην πορεία συνέδεσε το όνομά του και με άλλα γνωστά κέντρα όπως «Ειρηνικός», «Le Grand Foyer», «San Lorenzo», που ήταν από τις πρώτες disco στην Ελλάδα, τα θρυλικά κλαμπ «Mercedes», «Bora Bora», «Prison», «Empire», «Must», «Βαρελάδικο», «Galea», «Boca», «Guzel», «Tango» κ.α.

Όσο περνούσαν τα χρόνια, με τη διορατικότητα που τον διέκρινε, κατάλαβε ότι χρειαζόταν μια καινούρια πρόταση που θα έσπαγε τα στεγανά μεταξύ του εστιατορίου, της καφετέριας, του μπαρ και του ζαχαροπλαστείου. Κάπως έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει το «Palmie bistro», ένα καινοτόμο, τότε, μοντέλο που θα συνδύαζε το φαγητό, τον καφέ, το γλυκό και το ποτό από το πρωί μέχρι το βράδυ, μέσα σε ωραία ατμόσφαιρα, με υψηλά ποιοτικά στάνταρντ και προσιτές τιμές.

Τα «Palmie Bistro» έγιναν τόπος συνάντησης «για κάθε ώρα, για κάθε μέρα, για όλη μέρα». Το κατάστημα στην πλατεία «Κάραβελ», δίπλα από το ομώνυμο ξενοδοχείο, όπου παλαιότερα στεγαζόταν το «Le Foyer», αποτέλεσε τον πρώτο κρίκο της αλυσίδας, που εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς για τη μετέπειτα επέκταση και καταξίωσή της. Ακολούθησαν σημαντικές επενδύσεις για το άνοιγμα νέων καταστημάτων σε διάφορες περιοχές της Αττικής – και όχι μόνο.

Περί το 2010 η αλυσίδα του «Palmie bistro» αριθμούσε περισσότερα από 20 καταστήματα στην Αθήνα, αποκτώντας παρουσία ακόμη στο Ηράκλειο της Κρήτης, την Καρδίτσα, το Λουτράκι, αλλά και εκτός συνόρων, στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας και στα Σκόπια.

Τα χτυπήματα της κρίσης

Έκτοτε βέβαια και μέχρι σήμερα πολλά άλλαξαν και αρκετά από αυτά έκλεισαν, με την αλυσίδα να περιορίζεται σε λιγότερα σημεία, εταιρικά και franchise, όλα εντός Αττικής,

Παράλληλα, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Γιώργος Κουτρουλιάς σχεδίαζε να φτιάξει μια παραγωγική μονάδα προκειμένου να καθετοποιήσει τη λειτουργία του ομίλου Palmie. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η Palmie Gastronomy, η κεντρική παραγωγική μονάδα φαγητού, μέλος του Ομίλου Palmie bistro, που λειτουργεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στον Αυλώνα Αττικής από το 2007.

Η εν λόγω μονάδα άρχισε να βγαίνει στο σφυρί από πέρυσι τον Σεπτέμβριο και για τελευταία φορά στις 22 Σεπτεμβρίου 2023, με τον πλειστηριασμό να ματαιώνεται ελλείψει πλειοδοτών παρά τη μειωμένη τιμή εκκίνησης.

Αντίθετα, στις 28 Ιουλίου 2023, μετά από διαδοχικούς πλειστηριασμούς, αλλά και ανακοπές, άλλαξε χέρια το κατάστημα της αλυσίδας Palmie bistro στο Κεφαλάρι, το οποίο επί σειρά ετών είχε ταυτιστεί με το συγκεκριμένο χώρο. Έτσι βγήκε με τιμές πρώτης προσφοράς που είχαν υποχωρήσει στα 2.925.000 ευρώ για το κυρίως κατάστημα που κατακυρώθηκε στα 2.925.001 ευρώ και 153.400 ευρώ για την αποθήκη του υπογείου που κατακυρώθηκε στις 153.401 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Ελληνικό Μετρό: Εξάρχεια και Ευαγγελισμός κηρύσσουν αντάρτικο στη γραμμή 4

Τρία οφέλη για όσους καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες των Ι.Χ.

Το μήνυμα Μητσοτάκη για ενότητα και διεύρυνση στις εκδηλώσεις για Γιαννάκου, Σημίτη – Ποιοι ήταν εκεί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ