Τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα -με φόντο τις μεγάλες ανακατατάξεις που προκαλεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία– θέλει να επιβεβαιώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αυριανή συνάντηση κορυφής στο Λευκό Οίκο και την ομιλία του στο Κογκρέσο την Τρίτη.

Η συνομιλία του με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο και το γεγονός ότι για πρώτη φορά ανεβαίνει Έλληνας πρωθυπουργός στο βήμα της αμερικανικής Βουλής και Γερουσίας για να εκφωνήσει λόγο είναι αναμφίβολα μια καθοριστικής σημασίας στιγμή για την εικόνα της χώρας και για τις διμερείς σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον αναμένεται ότι θα σφραγιστεί όμως, όχι μόνο από έντονους συμβολισμούς και ένα δυνατό φόντο, αλλά και από το άνοιγμα των συνομιλιών για μείζονα ζητήματα, όπως είναι τα ενεργειακά, τα επενδυτικά και σαφώς τα εθνικά.

Η προετοιμασία του ταξιδιού με βάση το Μέγαρο Μαξίμου, σχεδιάστηκε προσεκτικά, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο και συμπεριλαμβάνει αναμφισβήτητα και τις απαιτούμενες επισημάνσεις για τη στάση και την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας.

Ο κ. Μητσοτάκης περνά για δεύτερη φορά το κατώφλι του Λευκού Οίκου εκπροσωπώντας, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που είναι αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αυτός ο ρόλος της Ελλάδας άλλωστε εκτιμάται ότι επιβεβαιώθηκε δύο ημέρες πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού για τις ΗΠΑ με την κύρωση στην ελληνική Βουλή της τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ. Ωστόσο

Είναι πασιφανές ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν αρχικά στα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα για τη Δύση και για το οποίο η ελληνική πλευρά πήρε από την πρώτη στιγμή σαφή και ξεκάθαρη θέση.

Στον πυρήνα των συνομιλιών θα βρεθούν επίσης τα ενεργειακά θέματα, με την Ελλάδα να διεκδικεί να αποτελέσει διαμετακομιστικό κόμβο για τη μεταφορά αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εξέλιξη αυτή αντιμετωπίζεται ως συμβολή στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα αλλά και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Οι καλά γνωρίζοντες τονίζουν ότι η Αθήνα επενδύει εκτός των άλλων και στο ότι αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Ενέργειας ο μέχρι πρότινος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να θέσει όλα τα κρίσιμα ζητήματα της ατζέντας, όπως για τον αγωγό Eastmed και για τα επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα της Pfizer και της Microsoft.

Στο Κογκρέσο

Στο Μέγαρο Μαξίμου δίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα εν τω μεταξύ στην ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, καθώς θα έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στους Αμερικανούς πολίτες αλλά και στην Ομογένεια με μια ομιλία που θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο. Εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί ακόμη με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι αλλά και με προέδρους σημαντικών επιτροπών, όπως τον Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας.

Η χώρα σας είναι πολύτιμος εταίρος στην προώθηση των κοινών μας συμφερόντων- δεσμευόμαστε για την ασφάλεια της Ελλάδας”, δηλώνει η Νάνσι Πελόζι στην Καθημερινή, λίγες ώρες πριν το ταξίδι Μητσοτάκη στη χώρα της.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν δε, ότι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτελεί και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τιμηθεί η Ομογένεια ως γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο και κατά το κλείσιμο της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός αναμένεται θα παρακαθήσει σε δείπνο που οργανώνουν προς τιμήν του 11 ομογενειακές οργανώσεις, τις οποίες και θα τιμήσει.

Στην Ουάσιγκτον θα συνοδεύσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό οι υπουργοί, Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Διαβάστε ακόμη  

Καραμανλής: Έρχονται αντιπλημμυρικά έργα άνω των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ 

Ζαν Κριστόφ Μπαμπέν στο newmoney: Γιατί ο οίκος Bulgari επιστρέφει στις ελληνικές «ρίζες» του (pics)   

Οι 10 ελληνικές startups που συγκεντρώνουν τα βλέμματα των επενδυτών για το 2022 (pics)