Δηλώσεις πραγματοποίησαν από την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σχετικά με τα μέτρα στήριξης για τις πλημμύρες. «Η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μετά τη συνάντηση της στο Στρασβούργο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν δήλωσε σοκαρισμένη από τις εικόνες της ανείπωτης καταστροφής και αναφέρθηκε τόσο στις επενδύσεις για την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, όσο και για τα άμεσα μέτρα στηριξης.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο για πέντε πηγές χρηματοδότησης προς την Ελλάδα ανακοινώνοντας ότι στη χώρα μας θα δοθούν συνολικά 2,2 δισ. ευρώ, ενώ σημείωσε ότι η ΕΕ μελέτησε ευέλικτους και γρήγορους τρόπους για να στηριχθεί η Ελλάδα».

Πέντε πηγές χρηματοδότησης

Τη διάθεση κεφαλαίων από τα το Ταμείο Συνοχής που δεν έχουν ακόμα χρησιμοποιηθεί, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα χάνονταν, ενώ αδιάθετα κεφάλαια θα εκταμιευθούν με τον ίδιο τρόπο και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Παράλληλα η χώρα μας θα μπορέσει να επωφεληθεί από την Κοινή Αγροτική Πολιτική καθώς και από κονδύλια του τρέχοντος σχεδίου της Ελλάδας για την ΚΓΠ. Αυτά τα κονδύλια θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των δασών ή των γεωργικών υποδομών κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορεσει να κινητοποιήσει έως και 2,2 5 δισ. ευρώ. ‘Οπως επισήμανε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν, “μέρος των χρημάτων που μπορούν να διατεθούν άμεσα στους Έλληνες πολίτες θα είναι και ευρωπαϊκά χρήματα”.

Σύμφωνα με την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν, η Επιτροπή είναι έτοιμη επίσης να αξιολογήσει ένα ελληνικό αίτημα για στήριξη στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης και μέσα στον επόμενο χρόνο, η Κομισιόν θα μπορούσε να διαθέσουμε έως και 400 εκατομμύρια ευρώ. Και τέλος, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει κάποιους από τους πόρους του NextGeneretionEU.

«Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό του ελληνικού λαού και θέλω η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να γνωρίζουν ότι είμαστε μαζί τους. Η Ένωσή μας είναι Ένωση αλληλεγγύης. Ήταν λοιπόν πολύ σημαντικό για εμάς να μπορέσουμε να συναντηθούμε εδώ σήμερα Κυριάκο. Ευχαριστώ πολύ που ήρθατε να συζητήσουμε αυτή την αλληλεγγύη μαζί με τους υπουργούς σας και τους επιτρόπους μας», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με την ίδια, οι υπηρεσίες της Κομισιόν θα συνεργαστούν στενά για όλες αυτές τις επιλογές με τις ελληνικές αρχές και σχηματίστηκε μια ομάδα εργασίας που ξεκίνησε ήδη τις εργασίες της.

«Μαζί θα βρούμε τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για να βοηθήσουμε τους αδύναμους ανθρώπους. Και ο ελληνικός λαός μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη για γρήγορη υποστήριξη, μέγιστη ευελιξία. Στεκόμαστε δίπλα σας όχι μόνο αυτή τη κρίσιμη στιγμή αλλά και για την ανοικοδόμηση και την επόμενη μέρα».

«Ποτέ δεν είχαμε τέτοια καταστροφή στην Ελλάδα»

Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι ποτέ δεν είχαμε τέτοια καταστροφή στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για «πολύ λυπηρές οι εικόνες από τη χώρα»

«Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στους αδύναμους και θέλω να ξέρετε ότι θα είμαστε δίπλα στην Ελλάδα και τους Έλληνες» πρόσθεσε η κυρία φον ντερ Λάιεν σημειώνοντας ότι η αλληλεγγύη ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που προηγήθηκε με τη συμμετοχή Ελλήνων υπουργών και ευρωπαίων επιτρόπων.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε, επίσης, τη δημιουργία task force «που θα ξεκινήσει σήμερα το έργο της». «Μαζί θα βρούμε τους καλύτερους τρόπους για να στηρίξουμε τους Έλληνες. Οι Έλληνες μπορούν να βασίζονται στην Ευρώπη για γρήγορη στήριξη, ευελιξία. Είμαστε δίπλα σας για να ανοικοδομήσουμε και να ξαναχτίσουμε» κατέληξε η κυρία φον ντερ Λάιεν.

Μητσοτάκης: Είναι σημαντικό η ΕΕ να δείξει τη μέγιστη ευελιξία

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού ευχαρίστησε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε στο αίτημα για τη σημερινή συνάντηση, στη συνέχεια τόνισε ότι η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές: τη mega-φωτιά στον Έβρο και την κακοκαιρία Daniel.

O πρωθυπουργός εξέφρασε για άλλη μια φορά τα συλληπτήριά του σε εκείνους που έχασαν τους ανθρώπους τους και ευχαρίστησε τις δυνάμεις της πολιτικής προστασίας., τις ένοπλες δυνάμεις, τους εθελοντές.

Έδειξε, μάλιστα, φωτογραφίες από το χωριό Μεταμόρφωση για το πώς ήταν πριν και πώς μετά την κακοκαιρία Daniel.

«Είχαμε σημαντικές καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και τις υποδομές αλλά πρώτη προτεραιότητα είναι οι ζωές των ανθρώπων» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το καλό είναι ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και μπορούμε να καλύψουμε άμεσες ανάγκες χωρίς να παρεκκλίνουμε από τους στόχους του προυπολογισμού αλλά είναι σημαντικό η ΕΕ να δείξει τη μέγιστη στήριξη και ευελιξία για να στηρίξει την Ελλάδα και άμεσα και μεσοπρόθεσμα».

«Είναι σημαντικό ότι η βοήθεια που θα δοθεί το επόμενο διάστημα θα περιλαμβάνει και ευρωπαϊκά χρήματα» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Στρασβούργο με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα στο πλαίσιο των επαφών που έχει με κορυφαίους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών για τη στήριξη της χώρας μας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.

«Υπό αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες στεκόμαστε στο πλευρό σας, εκφράζοντας την απόλυτη αλληλεγγύη και στήριξή μας. Όπως καταλαβαίνω, θα συναντηθείτε τώρα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δύο σύντομα μηνύματα από εμένα. Πρώτα απ’ όλα, από πολιτικής άποψης, σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό και πόρους, οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί να ληφθεί από το Κοινοβούλιο θα την λάβουμε το συντομότερο δυνατό. Διότι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή που συνδέεται με την κλιματική κρίση και απαιτεί πρωτοφανή αποτελεσματικότητα και βοήθεια.

Δεύτερο σημείο: η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνη της στην αντιμετώπιση μίας κατάστασης που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ολόκληρη την Ευρώπη. Θέλω να τονίσω ότι στις χειρότερες στιγμές οι Έλληνες πρέπει να δουν το καλύτερο πρόσωπο της Ευρώπης, και αυτό πρέπει να κάνουν οι Επιτροπές του Κοινοβουλίου» δήλωσε η Ρομπέρτα Μέτσολα.

Επιπλέον, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου είχε επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην οποία τόνισε ότι η Κομισιόν θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα για στήριξη μετά τις πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Μέτρα με μοντέλο «Ιανού» για τις ζημιές του «Daniel» – Στόχος η ανάσχεση κύματος «κόκκινων» δανείων

Ο ανασχηματισμός σε δόσεις, το γκάλοπ-έκπληξη προμηνύει μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ, τα… μαγειρέματα της Attica και οι προσφορές στην Αττική Οδό

Τράπεζα της Ελλάδος: Ετήσια μέση αύξηση 14% στις τιμές των διαμερισμάτων το β’ τρίμηνο (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ