Σε συνθήκες «πολέμου» γράφονται οι «τίτλοι τέλους» στον ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων ημερών, με  λέξεις όπως «διαγραφές», «αποχωρήσεις», «διάσπαση» «λύση τώρα» και «άλλο κόμμα» να κυριαρχούν και να συνθέτουν το φόντο και φινάλε,  μιας μετωπικής σύγκρουσης, τη σημερινή, δεύτερη μέρα, της καθοριστικής συνεδρίασης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι αποδοκιμασίες, τα γιουχαΐσματα και το «αντίο» στον Στέφανο Κασσελάκη, που προσπάθησε να αναμετρηθεί με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους στη λογική «εγώ ή αυτοί» πάνω σε ένα σκηνικό «τελεσιγράφων» και «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών», δείχνουν αναμφίβολα την κατεύθυνση των εξελίξεων στην Κουμουνδούρου– σ’ ένα κόμμα που υπέστη στρατηγική ήττα το 2019 και  εκλογική κατάρρευση τέσσερα χρόνια μετά (στις πρόσφατες διπλές εθνικές εκλογές) για να περάσει σε ένα «εμφύλιο» χωρίς έλεγχο και όρια. Ακόμη κι αν σήμερα γίνουν προσπάθειες συμβιβασμού για να μονταριστεί το πλάνο μέχρι το Συνέδριο, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά και εξαιρετικά δυσοίωνα για τον ΣΥΡΙΖΑ υπό το νέο αρχηγό.

Κορυφαία στελέχη επέλεξαν να συγκρουστούν και απαντήσουν με την ίδια ένταση στα «πολεμικά ανακοινωθέντα» του κ. Κασσελάκη, που επέμεινε στη διαγραφή όσων τον αμφισβητούν. Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα σχετικά με τις διαγραφές των «συντρόφων» τους και κατέστησαν σαφές με τις δηλώσεις τους ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Οι προβολείς στρέφονται εκ των πραγμάτων στην Έφη Αχτσιόγλου, στην Ομπρέλα του Ευκλείδη Τσακαλώτου και στον Διονύση Τεμπονέρα, οι αποφάσεις των οποίων θα κρίνουν την έκβαση της σημερινής εσωκομματικής δοκιμασίας. Θα γυρίσουν πίσω στη συνεδρίαση ξεχνώντας τα «ρήγματα» που τους χωρίζουν με την ηγεσία, θα κάνουν μια κίνηση ελιγμού για να κερδίσουν χρόνο ή θα τραβήξουν την σκανδάλη και θα αποκτήσουν κοινό βηματισμό για την επόμενη μέρα; Καταρχάς οι πιθανότητες επιστροφής στη συνεδρίαση είναι λίγες- παρότι οι τρεις τάσεις διέκοψαν τις συσκέψεις κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες αφήνοντας τις τελικές αποφάσεις για σήμερα το πρωί. Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί να αρχίσει εκ νέου στις 11 σήμερα το πρωί με τοποθετήσεις στελεχών, ώστε να κορυφωθεί με τις ψηφοφορίες το απόγευμα.

Χθες, η ακραία εσωκομματική περιδίνηση πήρε χαρακτηριστικά τελικής σύγκρουσης εντός της αιθούσης. Ο κ. Κασσελάκης έδωσε διορία μίας εβδομάδας στην Επιτροπή Δεοντολογίας για να διαγραφούν  τα τέσσερα στελέχη, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Δημήτρης Βίτσας και ο  Στέφανος Τζουμάκας, εκ των οποίων οι ΄δυο έχουν ήδη αποχωρήσει.  Η κίνηση αυτή – απελπισίας αλλά και επίδειξης πυγμής κατά πολλούς- δημιούργησε απέναντί του συσπείρωση όλων των τάσεων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Στην αίθουσα μετά την αποχώρηση των περισσότερων παρέμειναν και στελέχη που είχαν διαφωνήσει ανοιχτά με τα περί δημοψηφίσματος που είχε «πετάξει» ο κ. Κασσελάκης. Η Όλγα Γεροβασίλη προειδοποίησε ότι πρέπει να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, υπενθύμισε ότι έχει διαφωνήσει με το δημοψήφισμα αλλά κάλεσε και τους αποχωρήσαντες από τη συνεδρίαση να ακολουθήσουν την πολιτική και όχι τη διαδικαστική οδό- δηλαδή να επιστρέψουν και να συγκρουστούν πολιτικά. Στην ίδια «γραμμή», ήταν και άλλα στελέχη, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Νίκος Παππάς, ο Γιάννης Ραγκούσης, ενώ απέναντι στεκόταν ο υπέρμαχος των διαγραφών, Παύλος Πολάκης.

Νωρίτερα ο κ. Κασσελάκης ανεβαίνοντας στο βήμα είχε αναφέρει: «Ποια είναι η θέση ενός Προέδρου όταν προσβάλλεται το κόμμα του εκ των έσω; Και μάλιστα συντονισμένα και κατ’ επανάληψη. Να κάθεται και να παρακολουθεί τον χορό των υβριστών στα κανάλια βλέποντας τον χρόνο να περνά και τον κόσμο μας να απογοητεύεται; Λυπάμαι, δεν είμαι εγώ αυτός ο πρόεδρος». Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ απαίτησε καθαρές λύσεις, ενώ δεν σταμάτησε να εξαπολύει πυρά εναντίον των εσωκομματικών του αντιπάλων, μιλώντας απαξιωτικά λόγια. Χαρακτήρισε όσους τον αμφισβητούν «5η φάλαγγα της ΝΔ» και «μικρούς ανθρώπους», υποστηρίζοντας παράλληλα πως «σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, αυτά τα στελέχη θα είχαν διαγραφεί σε μερικά λεπτά ή έστω λίγες ώρες». Απευθυνόμενος στο σύνολο των μελών και δη των προεδρικών προσπάθησε να συγκροτήσει πλειοψηφία- την ικανή και αναγκαία συνθήκη για να κερδίσει στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν το απόγευμα: «Είστε η Κεντρική Επιτροπή. Είστε το τιμόνι του κόμματος. Βαρέθηκα να ακούω αναλύσεις για το αν οι διαγραφές πρέπει να συζητηθούν, αν μπορεί να συζητηθούν, αν είναι ώρα να συζητηθούν – κι όλα αυτά τη στιγμή που το κόμμα στερεύει από ανάσες. Εξασφαλίστε στον ΣΥΡΙΖΑ την ίασή του από τα πρόσωπα που τον πληγώνουν και τον μικραίνουν. Καταδικάστε τη συμπεριφορά τους στην πράξη. Πάρτε απόφαση ΑΜΕΣΑ και ΚΑΘΑΡΑ! ‘Όπως λειτουργούν οι ζωντανοί πολιτικοί οργανισμοί και όχι οι ξεχασμένοι από τον χρόνο. Ιδού η Ρόδος. Πάρτε απόφαση για έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα σέβεται τον εαυτό του και τους ψηφοφόρους του. Λύση τώρα!».

Αμέσως μετά την κεντρική ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το λόγο πήραν μεταξύ άλλων οι: Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Διονύσης Τεμπονέρας, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης και άλλοι.  Ζήτησαν, είτε να τεθεί άμεσα σε ψηφοφορία το ζήτημα του δημοψηφίσματος, είτε να διεξαχθεί αναλυτική συζήτηση και να ακολουθήσει η σχετική ψηφοφορία. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες η πλειοψηφία του προεδρείου της Κεντρικής Επιτροπής που ελέγχεται από την ομάδα Κασσελάκη αρνήθηκε και τις δύο προτάσεις και επέλεξε να συνεχίσει η συζήτηση με άλλα θέματα. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των υπολοίπων μελών και τελικά την αποχώρησή τους.

Η Έφη Αχτσιόγλου αποχωρώντας από τη συνεδρίαση μαζί με άλλα στελέχη της τάσης των «6+6» τόνισε ότι «αποχωρούμε από τη συνεδρίαση, όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ». Έτσι κι αλλιώς η αρχική επιλογή της τάσης της ήταν να δώσουν μάχες εντός ΣΥΡΙΖΑ και να αποφασίσουν σε εύθετο χρόνο για τις επόμενες κινήσεις, υπολογίζοντας ότι ο χρόνος μέχρι το Συνέδριο είναι πυκνός και πάντως αρκετός για να σχεδιάσουν την στρατηγική χάραξη. Οι πληροφορίες λένε βέβαια ότι η ομάδα Αχτσιόγλου (Χαρίτσης, Ηλιόπουλος κα) συνεδρίαζε μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες ζυγίζοντας τις εξελίξεις και τη στάση τόσο της Ομπρέλας, όσο και του Δικτύου του Διονύση Τεμπονέρα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την αποχώρησή του είναι πιο κοντά στο να συνεχίσει στην ίδια «γραμμή», να «καθαρογράψει» την ανεξαρτητοποίησή του ως βουλευτής και να διαβουλευτεί με άλλα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τις ενδεδειγμένες κινήσεις. «Μετά την ομιλία του προέδρου, Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και εγώ θέσαμε το θέμα του δημοψηφίσματος. Είπαμε πως δεν γίνεται να αναιρεθεί η ίδια η κεντρική Επιτροπή. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε πως είναι μεγάλο ζήτημα και πρέπει να συζητηθεί. Το προεδρείο με 4-3 δεν δέχτηκε καν να μπει στην ψηφοφορία η πρότασή μας. Άρα θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά πάνω από τους συντρόφους και την κεντρική Επιτροπή. Η δικιά μου ομάδα αποχώρησε, όπως και η ομάδα της Έφης και του Διονύση. Για όλα τα υπόλοιπα θα μιλήσουμε εν ευθέτω», εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος φεύγοντας χθες από τη θυελλώδη συνεδρίαση.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας και τα στελέχη της τάσης του χαρακτηρίζουν διχαστική την ομιλία Κασσελάκη καθώς «έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα ενότητας που εκπέμπει η δίκη μας αντίληψη». Δεν θέλουν, όπως σημειώνουν, ένα οδικό χάρτη που παραπέμπει το Συνέδριο στις καλένδες με ανεξέλεγκτη εξουσιοδότηση. «Είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε δημόσια την πρόταση μας για ένα άμεσο οδικό χάρτη συνεδρίου  σύνθεσης και υπέρβασης», υπογραμμίζει στέλεχος της τάσης Τεμπονέρα, η παρουσία του οποίου αποκτά νέα δυναμική στο μετεκλογικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ και «συμμαχεί» ενδεχομένως με τους στόχους, σε πρώτη φάση, της Έφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Το σίγουρο είναι ότι μέσα στα επόμενα λεπτά και τις επόμενες ώρες θα ληφθούν οι κρίσιμες τελικές αποφάσεις στα διαφορετικά «στρατόπεδα» της Κουμουνδούρου. Σε κάθε περίπτωση , στελέχη που ανέλαβαν να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ όλων των πλευρών, θα επιχειρήσουν να βρουν σημεία συνάντησης και συμβιβασμού, παρότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει υιοθετήσει ως φαίνεται από την πρώτη στιγμή τη «γραμμή» Πολάκη, την οποία και διατηρεί απαιτώντας «τώρα» διαγραφές από την Επιτροπή Δεοντολογίας. Ο Πρόεδρος πάντως της Επιτροπής, το κορυφαίο και έμπειρο στέλεχος, Αντώνης Κοτσακάς ζήτησε επί τόπου το λόγο επί προσωπικού, όταν ο κ. Κασσελάκης απέδωσε κωλυσιεργία στη «Δεοντολογία». Ο κ. Κοτσακάς «θύμησε» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν λογοδοτεί στον ίδιο, καθώς τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας και εκείνος ως Πρόεδρος έχει εκλεγεί από το Συνέδριο, ένα χρόνο πριν, επί Αλέξη Τσίπρα. Ήταν δε και ο κ. Κοτσακάς στα στελέχη που αποχώρησαν χθες από τη συνεδρίαση.

Στελέχη που έχουν έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τη νυν ηγεσία εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος που θα δώσει την πρώτη μάχη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς ευρωεκλογές; Κάποιοι λένε ότι ενώ στην αρχή γινόντουσαν χαλαρά σχετικές συζητήσεις μετά και τη χθεσινή ομιλία Κασσελάκη συνεχίζονται σε άλλη βάση. Και μπορεί να είναι θέμα ελάχιστου χρόνου οι ανακοινώσεις για τη δημιουργία ενός νέου ή νέων κομμάτων- ειδικά αν η χθεσινή συμμαχία Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα και της Ομπρέλας αποδειχθεί κάτι παραπάνω από προσωρινή. Φυσικά και εξακολουθεί να «ακούγεται» η εκδοχή της αποχώρησης της Ομπρέλας με τις όποιες ανακατατάξεις φέρει εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά και της παραμονής της κυρίας Αχτσιόγλου και της ομάδας της, σύμφωνα με την προτροπή άλλων στελεχών, όπως της Όλγας γεροβασίλη. Η αντιπρόεδρος της βουλής και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, βασικοί συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα λέγεται ότι θα κάνουν μια τελευταία προσπάθεια σήμερα για να ενώσουν τα διάφορα κομμάτια. Τουλάχιστον μέχρι το Συνέδριο…

Διαβάστε ακόμη

Τα νέα επιχειρηματικά ονόματα που επενδύουν στον ελληνικό τουρισμό

Αυτές είναι οι καλύτερες χώρες του κόσμου για τις fintech – Η θέση της Ελλάδας (πίνακες)

Κουφετοποιία Χατζηγιαννάκη: Μια γλυκιά ιστορία που κρατάει πάνω από 70 χρόνια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ