Όσο η σκοπιανή ηγεσία επιμένει στα «τσαλίμια» με επίκληση του όρου «Μακεδονία», τόσο η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να χαράξει σκληρή γραμμή, διαμηνύοντας προς τη γείτονα ότι, με αυτούς τους όρους, ο δρόμος προς την Ευρώπη παραμένει κλειστός. Στην κυβέρνηση παρατηρούν τον «εγκλωβισμό» της νέας σκοπιανής ηγεσίας, με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Μίτσκοσκι και τη νέα πρόεδρο Σιλιάνοφσκα να μιλούν μεν για «Μακεδονία», αλλά να μην την επικαλούνται σε επίσημα έγγραφα και ιστοσελίδες, προκειμένου να μην κατηγορηθούν και επισήμως για υπαναχώρηση από τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Είναι προφανές ότι η ένταση με τον βόρειο γείτονα δεν ικανοποιεί την Αθήνα, λόγω της επανάκαμψης ενός θέματος που έμοιαζε ρυθμισμένο. Ακόμα, βεβαίως, και αν αυτό σηματοδοτεί τη δικαίωση της κριτικής που ασκούσε η ΝΔ στην ανθεκτικότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από την άλλη, δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, ο κ. Μητσοτάκης δεν υπήρχε καμία περίπτωση να μην υιοθετήσει αυστηρή ρητορική για ένα θέμα που, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, είναι σχεδόν θέμα ταυτότητας. Παράλληλα, η κυβέρνηση μετατρέπει ένα «προβληματικό» σημείο κατά την προηγούμενη τετραετία, την κύρωση των μνημονίων που απορρέουν από τη Συμφωνία, σε πολιτικό μοχλό πίεσης προς τη γείτονα, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να κυρωθούν όσο συνεχίζονται οι προκλήσεις.

Σημειωτέον, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πίεση της Αθήνας που έφερε προ ημερών την άμεση αντίδραση της Ευρώπης και τις πρώτες τροχιοδεικτικές βολές προς τα Σκόπια έχει οδηγήσει το «ντουέτο» Μίτσκοσκι-Σιλιάνοφσκα σε ακροβασίες μεταξύ του εθνικού ακροατηρίου και των διεθνών υποχρεώσεων.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr