Λίγο πριν από τις πεντέμισι το απόγευμα της Τρίτης πέρασε την πόρτα της Downing Street 10, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Στην ατζέντα εκτός από τα ζητήματα των διμερών σχέσεων και την οικονομία ο πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η συνάντηση ξεκίνησε σε θερμό κλίμα, με τους δύο πρωθυπουργούς να έχουν τον εξής διάλογο:

Μπόρις Τζόνσον: Είναι χαρά μου που υποδέχομαι και πάλι τον φίλο μου Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο. Εργαζόμασταν επί πολύ καιρό ώστε να γίνει αυτή η επίσκεψη. Και η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ μεγάλης σημασίας για εμένα, για εμάς.

Φέτος γιορτάζουμε τη 200ή επέτειο από την ιστορική έναρξη του αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία, με την υποστήριξή μας, το 1821.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το 1821, τότε ξεκίνησαν όλα, μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο.

Μπόρις Τζόνσον: Μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο, με τη στήριξη του Λόρδου Βύρωνα και άλλων. Είναι υπέροχο που σε βλέπω.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ. Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε, σχετικά με τις πολύ ισχυρές διμερείς μας σχέσεις. Αναγνωρίζω στο πρόσωπό σας έναν πραγματικό φιλέλληνα.

Μπόρις Τζόνσον Ένας πραγματικός φιλέλληνας. Θα ήθελα επίσης να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, Κυριάκο, για την ηγετική στάση που επέδειξες στη Σύνοδο COP26 στη Γλασκώβη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συγχαρητήρια και σε εσένα, Μπόρις. Ήταν ένα πολύ πολύπλοκο project αλλά τελικά είμαστε ευχαριστημένοι.

Μπόρις Τζόνσον: Επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ.

Ο πρωθυπουργός έδειξε τις προθέσεις του ήδη από το πρωί, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΙΤV, λέγοντας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα, πως είχε σκοπό να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τη Βρετανία, κατά η συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον.

«Είναι εδώ γιατί τα έκλεψαν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του την Τρίτη, λίγο πριν από τη συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό. «Δεν μου αρέσει να μιλάω για την επιστροφή των Μαρμάρων, μου αρέσει να μιλάω για την επανένωση των Μαρμάρων», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα «δεν συμβιβάζεται με κάποιο δανεισμό» των Γλυπτών και γι’ αυτό πρότεινε να δανείσει άλλα ελληνικά κειμήλια στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αντάλλαγμα τα αρχαία γλυπτά που αφαιρέθηκαν από το αέτωμα του Παρθενώνα.

«Εάν υπάρχει θέληση, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση», είπε.

Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών στη χώρα μας, ειδικά μετά τις ενέργειες της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη στις αρχές της δεκαετίας του ’80, βρίσκεται πολύ συχνά στην επικαιρότητα.

«Είμαι βέβαιος ότι αν υπήρχε η προθυμία από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μία συμφωνία με το βρετανικό μουσείο για δανεισμό πολιτιστικών θησαυρών που δεν έχουν φύγει ποτέ από τη χώρα» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Τζόνσον, από την πλευρά του, έδειχνε, πριν από τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, απρόθυμος να συναινέσει στις απαιτήσεις της Αθήνας.

«Κατανοώ τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού -και μάλιστα του πρωθυπουργού Μητσοτάκη- για το θέμα αλλά η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μια σταθερή, μακροχρόνια θέση με τα Γλυπτά, η οποία έγκειται στο ότι αποκτήθηκαν νόμιμα από τον Λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους της εποχής, και ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου από την απόκτησή τους», δήλωνε τον περασμένο Μάρτιο στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξε ακόμα πιο έντονα τη στάση του Τζόνσον αυτό το φθινόπωρο, όταν τα μέλη μιας διακυβερνητικής επιτροπής της UNESCO συμφώνησαν ομόφωνα ότι τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη:

Από γιοτ μέχρι… πίνακες πουλάει ο πρόεδρος της Evergrande για να ξεπληρώσει τα χρέη του

Μίνι κραχ στην αγορά των crypto – Κάτω από τα $60.000 το Bitcoin (upd)

διαΝΕΟσις: Τα τρία σενάρια για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα