Διεθνή

Από γιοτ μέχρι… πίνακες πουλάει ο πρόεδρος της Evergrande για να ξεπληρώσει τα χρέη του

  • newsroom


Σε... ξεπούλημα των πολυτελών του περιουσιακών στοιχείων έχει προβεί ο Χου Τζιαγίν μετά τη σύσταση των κινεζικών αρχών να χρησιμοποιήσει μέρος της προσωπικής του περιουσίας για να βοηθήσει στην αποπληρωμή των κατόχων ομολόγων

Προσπαθώντας να ανταπεξέλθει στα υπέρογκα χρέη του ο ιδρυτής της κινεζικής Evergrande Group απελευθερώνει κεφάλαια πουλώντας πολυτελή περιουσιακά στοιχεία, όπως έργα τέχνης και τρία πολυτελή σπίτια.

Οι κινεζικές αρχές είπαν στον πρόεδρο της Evergrande, Χου Τζιαγίν , 63 ετών, να χρησιμοποιήσει μέρος της προσωπικής του περιουσίας για να βοηθήσει στην αποπληρωμή των κατόχων ομολόγων, σύμφωνα με το Reuters.

Τα προβλήματα της Evergrande όσον αφορά στην αποπληρωμή των ομολόγων έχουν συγκλονίσει τις αγορές και έχουν αφήσει πολλούς από τους επενδυτές, πιστωτές και προμηθευτές σε… οικονομικό χάος.

O Guo Hui ο οποίος διαθέτει επιχείρηση καθαρισμού -στην οποία η Evergrande χρωστάει περισσότερα από 18 εκατομμύρια γιουάν (2,8 εκατομμύρια δολάρια)- έπρεπε να πουλήσει την Porsche Cayenne του και ένα διαμέρισμα για να συγκεντρώσει μετρητά και να πληρώσει τα χρέη του. «Θα έπρεπε να πουλάει τα πράγματά του», είπε ο Guo στο Reuters. «Δεν έχει άλλη επιλογή από τη στιγμή που τον ανάγκασαν οι αρχές».

Ο Χούι έβαλε ενέχυρο μια από τις επαύλεις του στο Χονγκ Κονγκ, έκτασης περίπου 5.000 τετραγωνικών ποδιών στο The Peak, το πιο διάσημο προάστιο του Χονγκ Κονγκ με εκπληκτική θέα στους αστραφτερούς ουρανοξύστες της πόλης, για να πάρει δάνειο από την China Construction Bank τον Οκτώβριο, σύμφωνα με μια κατάθεση στο υποθηκοφυλακείο του Χονγκ Κονγκ.

Το ακίνητο αξίζει περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια HK (103 εκατομμύρια δολάρια) και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δεσμεύτηκε να συγκεντρώσει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια HK για να αποπληρώσει ένα ληξιπρόθεσμο ομόλογο της Evergrande.

Ο μεγιστάνας, που κατατάχθηκε ως ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας το 2017, δέσμευσε και άλλες δύο πολυτελείς κατοικίες στην Orix Asia Capital Ltd στις 8 Νοεμβρίου για άγνωστο ποσό, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο. Το τοπικό μέσο ενημέρωσης HK01 ανέφερε την Τρίτη ότι το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε ήταν 821 εκατομμύρια δολάρια HK. Ένα από τα ακίνητα αξίζει 800 εκατομμύρια δολάρια HK, είπε ο κτηματομεσίτης, ενώ το άλλο είναι μεγαλύτερο και σύμφωνα με το HK01 αξίζει 1 δισεκατομμύριο δολάρια HK.

Τα πολυτελή περιουσιακά στοιχεία

Μεγαλωμένος από τη γιαγιά του σε ένα αγροτικό χωριό, ο Χούι ίδρυσε την Evergrande το 1996 στη νότια πόλη Guangzhou, προμηθεύοντας σπίτια σε χαμηλές τιμές και δημιουργώντας μια τεράστια περιουσία.

Ανέπτυξε ένα πάθος για την καλλιγραφία, την τέχνη και τον κυπρίνο Koi – το ψάρι που θεωρείται σύμβολο καλής τύχης- για το οποίο πλήρωσε δεκάδες εκατομμύρια γιουάν.

Υπό τις εντολές του Χούι, η Evergrande πουλάει κάποια από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να συγκεντρώσει φρέσκο κεφάλαιο, σύμφωνα με πηγές, οι οποίες ανέφεραν επίσης ότι η Evergrande πούλησε δύο αεροσκάφη Gulfstream τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Wall Street Journal ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Evergrande συγκέντρωσε περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια πουλώντας δύο από τα ιδιωτικά της τζετ σε Αμερικανούς επενδυτές αεροσκαφών.

Ο Χούι διαθέτει επίσης ένα γιοτ 60 μέτρων με την ονομασία «Event» που εκτιμάται ότι είναι αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων καθώς και ένα ιδιωτικό αεροσκάφος Airbus, σύμφωνα με δημοσιεύματα κινεζικών ΜΜΕ.

Ενώ η καθαρή περιουσία του Χούι μειώθηκε τα τελευταία χρόνια για περίπου 45 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, εξακολουθεί να εκτιμάται στα 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Hurun China Rich List 2021, που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα.

Διαβάστε ακόμα:

«Μπούμερανγκ» οι ανατιμήσεις για αγορά και επιχειρήσεις – Γιατί η ακρίβεια τρομάζει την κυβέρνηση

Υποθηκοφυλακεία: Πώς θα γίνει ο διαγωνισμός – μαμούθ για την ψηφιοποίηση των αρχείων