Καταιγίδα κορυφαίων παρεμβάσεων με τη «σφραγίδα» του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προγραμματίσει το Μέγαρο Μαξίμου για τον φετινό «καυτό» Ιούλη, μήνα μετάβασης της κυβέρνησης στην τέταρτη και τελευταία χρονιά της θητείας της.

Ημερομηνίες- σταθμοί, πυκνά γεγονότα, διεθνείς επαφές, περιοδείες ανά την χώρα και ανάδειξη με δράσεις, εντός και εκτός βουλής, του κυβερνητικού έργου συνθέτουν το παζλ που κρατά στα χέρια του το Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τις διαφορετικές εισηγήσεις για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν καθοριστικής σημασίας τις «ημερομηνίες» αυτής της εβδομάδας, αφού παρέχουν τη δυνατότητα, τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και στους υπουργούς στη συνέχεια, να παρουσιάσουν τα επιτεύγματα της κυβέρνησης μέσα στα τρία χρόνια των πρωτόγνωρων εξελίξεων– λόγω της πανδημίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που προκάλεσε μεγάλες ανακατατάξεις στην Ευρώπη και διεθνώς.

Ιδιαίτερης σημασίας και συμβολισμού για τη θέση της Ελλάδας διεθνώς είναι αναμφίβολα η Τρίτη 5 Ιουλίου, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με τα 700 και πλέον μέλη, από όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Την πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό -μετά την ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο- έστειλε η πρόεδρος του σώματος, Ρομπέρτα Μετσόλα, ανοίγοντας το δρόμο για την πλήρη περιγραφή της εικόνας της χώρας, «με τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο, την ανθεκτική και αναπτυσσόμενη οικονομία και την πολιτική σταθερότητα».

Κυβερνητικοί παράγοντες αναμένουν από τον πρωθυπουργό μια ομιλία- αφήγηση για την υπέρβαση της ελληνικής κρίσης και τα διδάγματα που προέκυψαν, για τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Ε.Ε. μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για τα θέματα σεβασμού των συνόρων, την ενεργειακή κρίση και τα αναγκαία αντίδοτα, την οικονομική και αναπτυξιακή προοπτική κα. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης θα έχει αρκετές ευκαιρίες να παρουσιάσει τις απόψεις του για όλα τα μείζονα θέματα, καθώς με βάση τον κανονισμό του ευρωκοινοβουλίου, μπορούν να θέσουν ερωτήσεις ευρωβουλευτές που το επιθυμούν. Την ομιλία του έτσι κι αλλιώς θα παρακολουθήσουν, όπως αναμένεται, ευρωβουλευτές απ’ όλες τις ευρωομάδες- όπως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος εφόσον το θελήσει μπορεί να θέσει ερώτημα στον πρωθυπουργό.

Την επόμενη μέρα, 6 Ιούλη, έχει προγραμματιστεί προ ημερησίας συζήτηση στην ελληνική βουλή για την κοινωνική πολιτική, την οποία και ζήτησε η κυβερνητική παράταξη. Η συζήτηση στην Ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί σε σφοδρή αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα- σε μια …πρόβα εκλογών και αναμέτρηση εφ’ όλης της ύλης. Με δεδομένο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ζητήσει πρόωρες εκλογές και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι πρέπει να γίνουν, διότι οι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια, η ομιλία του πρωθυπουργού θα είναι και μια απάντηση σχετικά με τα εκλογικά σενάρια, τα διλήμματα και τους στόχους της κυβερνητικής παράταξης. Ταυτόχρονα θα είναι και ένα βήμα, από το οποίο ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει δέσμη πρωτοβουλιών με κοινωνικό πρόσημο και δράσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.

Η προ ημερησίας σε επίπεδο αρχηγών την Τετάρτη θα λειτουργήσει και ως «γέφυρα» για τη δημόσια πολιτική αντιπαράθεση της επόμενης μέρας, της 7ης Ιουλίου. Τρία χρόνια μετά τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, κυβερνητικά στελέχη και υπουργοί ετοιμάζονται για ένα μπαράζ παρεμβάσεων με στόχο την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και την «υπενθύμιση» των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο επόμενος σταθμός αφορά στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εντός του Ιούλη- ίσως κοντά στο κλείσιμο της βουλής, που έχει προγραμματιστεί για τις 28 του μήνα.

Βουλευτές -και της Νέας Δημοκρατίας- εκτιμούν ότι το άνοιγμα της βουλής, γύρω στις 20-25 Αυγούστου, ενδέχεται να αναβληθεί λόγω της προκήρυξης εκλογών…

Διαβάστε ακόμα:

Φυσικό αέριο, χαλκός και σιτηρά: Το εκρηκτικό μείγμα που βάζει φωτιά στην παγκόσμια οικονομία

Έλληνες εφοπλιστές: Έσπασαν το φράγμα των $3 δισ. για αγορές πλοίων

Pacha Group: Από την Ιμπιζα στη Μύκονο με τρία projects (pic)