Οι διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων οδεύουν ολοταχώς προς ένα δεύτερο εξάμηνο το οποίο αναμένεται να είναι τόσο ταραχώδες όσο και το πρώτο του 2022, με τον πλανήτη να βρίσκεται αντιμέτωπος με μία διαρκώς αυξανόμενη ενεργειακή κρίση, τον χαλκό να βυθίζεται λόγω των φόβων ύφεσης που τροφοδοτεί η Fed και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να προκαλεί σοκ στη Shell.

Το διάταγμα Πούτιν για τη μεταφορά δικαιωμάτων στο έργο φυσικού αερίου Sakhalin-2 σε μια νέα ρωσική θα μπορούσε να υποχρεώσει τους ξένους ιδιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένης της Shell Plc, να εγκαταλείψουν την επένδυσή τους στην συγκεκριμένη εγκατάσταση. Αναλυτής στην Ιαπωνία προειδοποίησε μάλιστα ότι «θα μπορούσε ακόμη και να προκαλέσει πανικό» στις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου, αν και η Μόσχα υποστήριξε ότι το διάταγμα του Πούτιν δεν αποτελεί απειλή για τις προμήθειες και δεν αποτελεί εθνικοποίηση.

Οι ενεργειακές κρίσεις και οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού φέρνουν ισχυρούς αντίθετους ανέμους στις αγορές, που γίνονται ακόμα πιο ισχυροί λόγω και της κατάρρευσης της τιμής του χαλκού την Παρασκευή κάτω από τα 8.000 δολάρια ο τόνος. Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της FED αναμένεται να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η τράπεζα. Υπάρχει επίσης η ετήσια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την επισιτιστική ασφάλεια, η οποία έρχεται ενόψει ενός σημαντικού μήνα για την κατεστραμμένη από τον πόλεμο αγορά σιταριού.

Η τελευταία κίνηση στη σκακιέρα του Πούτιν

Ακριβώς τη στιγμή που οι φόβοι της Ευρώπης για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου εντείνονται, το εξέπληξε και πάλι την αγορά ενέργειας. Ο Πούτιν πυροδοτεί μία βόμβα για τους ξένους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Shell, καθώς και της ιαπωνικής Mitsubishi Corp που αφορά το έργο στο έργο φυσικού αερίου Sakhalin-2.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, δεν είναι ακόμη σαφές τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Ωστόσο, η κίνηση θα μπορούσε να αποδειχθεί περίπλοκη για τη Shell, η οποία κατέχει μερίδιο 27,5% στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ρωσική Άπω Ανατολή. Επιπλέον, σύννεφα στο μέλλον των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ιαπωνία, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία για περίπου το 9% του εισαγόμενου LNG της. Το επόμενο διάστημα θα μάθουμε περισσότερα για το πώς η Ιαπωνία μπορεί να προχωρήσει στην αντικατάσταση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, ένα έργο που έχει γίνει πιο δύσκολο ακριβώς επειδή η Ευρώπη κάνει το ίδιο.

Οι ευρωπαϊκές αγορές αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται σε αναταραχή και η ενεργειακή κρίση έχει μόλις ξεκινήσει. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος τις επόμενες εβδομάδες αφορά τον αγωγό Nord Stream. Από τις 11 Ιουλίου και για περίπου 10 ημέρες είναι προγραμματισμένες οι ετήσιες εργασίες συντήρησης στον ρωσογερμανικό αγωγό Nord Stream 1, κάτι που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει νέες αυξήσεις στο φυσικό αέριο. Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει τότε, οι πολιτικοί της Ευρώπης δέχονται έντονες πιέσεις προκειμένου να ενεργήσουν αμέσως για να αποφύγουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα όταν έρθει ο χειμώνας. Ιταλία και Γερμανία προειδοποιούν για νέα εκτόξευση των τιμών, με τη δεύτερη να προετοιμάζεται ακόμη και για πλήρη διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου.

Για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου εντός του Ιουλίου προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Μπορεί ο προγραμματισμός των εργασιών στον ρωσογερμανικό αγωγό να κάνει λόγο για δέκα ημέρες, ωστόσο για το Βερολίνο «δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν μας έλεγαν: ναι, τώρα δεν μπορούμε να ανοίξουμε και πάλι την παροχή, εντοπίσαμε κάτι κατά τη διάρκεια της συντήρησης και ….τέλος».

Προκειμένου να εξοικονομήσει όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε ακόμη την επαναλειτουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με καύση άνθρακα.
Το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι η υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων για τον περαιτέρω περιορισμό της ζήτησης. Το να επιτραπεί στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μετακυλίσουν τα υψηλότερα κόστη στους καταναλωτές θα επιτάχυνε τον περιορισμό των προμηθειών, αλλά αυτή είναι μια επιλογή που έχει απορρίψει μέχρι στιγμής τουλάχιστον ο αρμόδιος υπουργός της Γερμανίας.

Τα μέταλλα

Στον βαθμό που ο χαλκός αποτελεί βαρόμετρο για την παγκόσμια οικονομία, η ανησυχία στις αγορές εμπορευμάτων γίνεται ακόμα πιο έντονη. Το μέταλλο που χρησιμοποιείται στις ηλεκτρικές καλωδιώσεις μόλις έπεσε κάτω από τα 8.000 δολάρια ο τόνος για πρώτη φορά από τις αρχές του 2021. Επιπλέον, οι ηχηρές προειδοποιήσεις για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία ρίχνει βαριά σκιά στην αγορά των εμπορευμάτων την ώρα που μουδιασμένη ανάκαμψη της Κίνας δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στους επενδυτές.

Οι τελευταίοι αναμένεται να αξιολογήσουν τα στοιχεία που θα δοθούν στη δημοσιότητα για τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη αλλά και τα πρακτικά της Fed την Τετάρτη για ενδείξεις σχετικά με το τι μπορεί να φέρει η συνεδρίαση του Ιουλίου. Αλλά οι οιωνοί δεν είναι καλοί για τον χαλκό. Ελλοχεύει δηλαδή ο κίνδυνος για περαιτέρω κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να προκαλέσει ένα μεγαλύτερο ξεπούλημα τις επόμενες εβδομάδες, ρίχνοντας την τιμή του χαλκού κάτω και από τα 7.500 δολ. ανά τόνο.

Το πετρέλαιο

Το πετρέλαιο μόλις σημείωσε την πρώτη μηνιαία πτώση του από τον Νοέμβριο λόγω των φόβων για παγκόσμια ύφεση, ωστόσο η προσφορά του μαύρου χρυσού παραμένει ανελαστική. Τα δύο μεγάλα ερωτήματα που εγείρονται στην αγορά είναι εάν ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την και εάν θα ξεκινήσει ο περιορισμός της ζήτησης.
Η Saudi Aramco πιθανότατα θα ανακοινώσει τις επίσημες τιμές πώλησής της για τον Αύγουστο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τα διυλιστήρια και οι έμποροι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg αναμένουν νέα αύξηση στις τιμές.

Τα σιτηρά

Αυτός ο μήνας θα δοκιμάσει πόσο σιτάρι μπορεί να φτάσει στην αγορά με τις προμήθειες της Ουκρανίας να εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού και του καλαμποκιού έχουν επιστρέψει στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα, συμβάλλοντας ενδεχομένως στην εξομάλυνση των τιμών. H μηνιαία έκθεση του ΟΗΕ για το παγκόσμιο κόστος των τροφίμων αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Παρά την αποκλιμάκωση στις τιμές που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα, οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ανεβάζοντας το κόστος για τις χώρες που πρέπει να προχωρήσουν σε εισαγωγές για να καλύψουν τις εγχώριες ανάγκες αλλά και αυτές που συγκαταλέγονται στη λίστα με τα φτωχότερα εισοδήματα. Επίσης, από τον ΟΗΕ αναμένεται την Τετάρτη η ετήσια έκθεση για την επισιτιστική ασφάλεια, η οποία περιγράφει λεπτομερώς τις τελευταίες εκτιμήσεις για την παγκόσμια πείνα. Η κατάσταση ακόμα και πριν από τον πόλεμο δεν ήταν καλή και αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη και δεκάδες εκατομμύρια  Ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, προειδοποιεί το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης.

Διαβάστε ακόμα:

Έρχεται ένεση ρευστότητας 2+3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Για γερά πορτοφόλια: Αναβίωση για την ιστορική Bentley Six του 1929

Πώς θα πάρετε επιχορήγηση (μη επιστρεπτέα) για να αναβαθμίσετε τις ψηφιακές υποδομές σας