Ποιος εν τέλει μπορεί να καθορίζει και με ποια κριτήρια το δημόσιο χαρακτήρα ενός χώρου; Θέτω το βασανιστικό αυτό ερώτημα έχοντας διαβάσει μια πρόσφατη απόφαση της υπουργού Πολιτισμού κας Λυδίας Κονιόρδου, η οποία με την σειρά της στηρίχθηκε στην «ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου» και αφορά ένα ξενοδοχείο ( πρώην «Ξενία») και ένα Κάστρο σε μια πόλη της Περιφέρειας. Την Άρτα.

Η απόφαση της κας Κονιόρδου αναφέρεται στη «μη έγκριση του αιτήματος του Δήμου Αρταίων για τη χρήση ως ξενοδοχείου του πρώην ξενοδοχείου Ξενία στο Κάστρο της Άρτας, διότι η λειτουργία ιδιωτικής ξενοδοχειακής εγκατάστασης μέσα στο χώρο του κάστρου αντιβαίνει στο δημόσιο χαρακτήρα του αρχαιολογικού χώρου και δεν συνάδει με τον ιστορικό – πολιτιστικό χαρακτήρα του μνημείου. Ομοίως, δεν εγκρίνεται το αίτημα του Δήμου Αρταίων για την παραχώρηση της πρόσβασης στο χώρο του ξενοδοχείου Ξενία».

Θα πείτε και με το δίκιο σας ότι ήταν «ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου» και εξ αυτού του λόγου δεμένα τα χέρια της κας υπουργού. Ε και ; Τι μετράει περισσότερο ; Τα συμφέροντα μιας πόλης, τα συμφέροντα της τοπικής οικονομίας ή οι πάγιες, οπισθοδρομικές και αντιαναπτυξιακές αντιλήψεις των αρχαιολόγων;

Αυτήν την περίοδο δήμαρχος Αρταίων είναι ο 42χρονος μηχανικός – απόφοιτος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Πατρών- Χρήστος Τσιρογιάννης. Εγγράμματος και με πολύχρονη γνώση και εμπειρία στην δημόσια διοίκηση. Ο ίδιος είναι υπάλληλος της Περιφέρειας Ηπείρου τοποθετημένος στο Γραφείο Περιφερειάρχη , όπου ασχολήθηκε με αναπτυξιακά θέματα, όπως η δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων, η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων, καθώς και με τα προγράμματα απασχόλησης και γενικά με το ΕΣΠΑ, ενώ συμμετείχε και στην ομάδα σχεδιασμού προγράμματος της νέας προγραμματικής περιόδου (νέο ΕΣΠΑ) 2014-2020 για την Περιφέρεια Ηπείρου.

Αλλά, ας επιστρέψουμε στο πρώην Ξενία. Ο δήμαρχος επεδίωξε προς το συμφέρον της πόλης – δουλειές, εισοδήματα κ.α- το κτήριο του πρώην Ξενία (ανήκει στον Δήμο Αρταίων) να ξαναλειτουργήσει ως ξενοδοχειακή μονάδα όπως ήταν και λειτουργούσε από το 1960 έως το 1992. Το ΚΑΣ κατά τα συνήθη αρνήθηκε να δεχθεί το αίτημα του Δήμου. Ο τελευταίος με ευρύτατη συναίνεση -με την εξαίρεση του ΣΥΡΙΖΑ- επιθυμεί να προκηρύξει διαγωνισμό, δεχόμενος όποιους όρους θέσει το ΚΑΣ, για μίσθωση του κτιρίου σε ιδιώτη επενδυτή. Αλλά, το ΚΑΣ επέλεξε να παραμείνει το κτήριο κουφάρι…

«ΑΠ Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

Τη μη έγκριση του αιτήματος του Δήμου Αρταίων για τη χρήση ως ξενοδοχείου του πρώην ξενοδοχείου «Ξενία» στο Κάστρο της Άρτας, διότι η λειτουργία ιδιωτικής ξενοδοχειακής εγκατάστασης μέσα στο χώρο του κάστρου αντιβαίνει στο δημόσιο χαρακτήρα του αρχαιολογικού χώρου και δεν συνάδει με τον ιστορικό – πολιτιστικό χαρακτήρα του μνημείου. Ομοίως, δεν εγκρίνεται το αίτημα του Δήμου Αρταίων για την παραχώρηση της πρόσβασης στο χώρο του ξενοδοχείου ‘Ξενία’».