Μπορεί να ακούγεται τρελό, κι όμως ένα κάθισμα τουαλέτας μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς! Το να θυμάται κάποιος να μετράει καθημερινά το βάρος, την αρτηριακή πίεση ή τα επίπεδα οξυγόνου στο σπίτι είναι δύσκολο. Με το «έξυπνο» κάθισμα τουαλέτας όμως, δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες.

Η εμμονή του Nicholas Conn με τα καθίσματα τουαλέτας ξεκίνησε το 2014, όταν έκανε το διδακτορικό του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ρότσεστερ, ζητώντας χρηματοδότηση για την ανάπτυξη συσκευών ιατρικής παρακολούθησης στο σπίτι. «Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν ότι οι άνθρωποι δεν έκαναν τις μετρήσεις τους, δεν χρησιμοποιούσαν συσκευές, δεν ήθελαν να συνεργαστούν», θυμάται ο Conn. Ξεκίνησε λοιπόν να πειραματίζεται από το τιμόνι του αυτοκινήτου έως το ποντίκι του υπολογιστή. Τότε ήταν που σκέφτηκε: «Ας βάλουμε ηλεκτρόδια σε ένα κάθισμα τουαλέτας», όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Forbes.

Επτά χρόνια αργότερα, ο Conn, 32 ετών, συνεργάστηκε με τον Austin McChord, 35 ετών, καταφέρνοντας να συγκεντρώσουν 14 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για την εταιρεία τους εν ονόματι «Casana» για να «φέρει» αυτόν τον έξυπνο θρόνο στους ηλικιωμένους της Αμερικής.

Με αυτήν τη χρηματοδότηση, η startup με έδρα το Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης στοχεύει στη μείωση των ετήσιων 219 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δαπανώνται για καρδιαγγειακές παθήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της τακτικής παρακολούθησης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων και να βοηθήσει τους ασθενείς να παραμείνουν πιο υγιείς, ειδικά στους πληθυσμούς άνω των 65.

Περίπου το 25% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια φαίνεται να επιστρέφουν στο νοσοκομείο 30 μέρες μετά το εξιτήριό τους, λένε οι ερευνητές, ενώ το 45% επανεισάγεται μετά από έξι εβδομάδες.

Πώς λειτουργεί

Το κάθισμα είναι συνδεδεμένο και με WiFi και αν κριθεί απαραίτητο στέλνει άμεσα τα στοιχεία στους γιατρούς έτσι ώστε να αποφασίσουν εκείνοι αν χρειάζεται ή όχι περαιτέρω θεραπεία.

«Αυτή η στρατηγική, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιαγγειακών παθήσεων στο σύστημα υγείας βελτιώνοντας παράλληλα και την ποιότητα ζωής των ασθενών».

Το κάθισμα της τουαλέτας ελέγχει ακόμα και το πότε η καρδιά δεν μοιράζει το αίμα κατάλληλα στο σώμα, συχνά λόγω αδυναμίας της ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα πόδια είναι ένα καλό σημείο για να λαμβάνει χώρα η παρακολούθηση καθώς οι μετρήσεις στην αορτή περνά από τους μηρούς.
Λειτουργεί με μπαταρία, είναι αδιάβροχο, ασύρματο και δεν χρειάζεται κάποια ρύθμιση ή προγραμματισμό από τους ασθενείς.

Το «έξυπνο» κάθισμα της τουαλέτας κοστίζει περίπου 1.700 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

O 11χρονος που έβγαλε χρήματα με το ξεπούλημα των μετοχών και ο μεγιστάνας που λάτρεψε το «κόλπο» της Reddit

Letterboxd: Η επικερδής ιδέα πίσω από τη δημιουργία του «Facebook για ταινίες»

Έλον Μασκ: Η ερώτηση – παγίδα που λατρεύει να κάνει σε όσους του ζητούν δουλειά